Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση του 17χρονου Βρετανού Alex Batty που εξαφανίστηκε το 2017 και βρέθηκε μετά από 6 χρόνια. Τώρα ο ίδιος αποκάλυψε ότι είπε ψέματα για τις λεπτομέρειες της απόδρασης του για να προστατεύσει τη μητέρα και τον παππού του από την αστυνομία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Sun, ο 17χρονος δήλωσε ότι οι αμφιβολίες για τον νομαδικό τρόπο ζωής που διατηρούσαν άρχισαν όταν ήταν «14 ή 15 ετών». Ο έφηβος είπε ότι οι μελλοντικές φιλοδοξίες τον οδήγησαν να εγκαταλείψει τον νομαδικό τρόπο ζωής στα γαλλικά Πυρηναία. Βρέθηκε να περπατά κατά μήκος ενός δρόμου στη Γαλλία έξι χρόνια μετά την εξαφάνισή του.

Επιστρέφοντας στη φροντίδα του νόμιμου κηδεμόνα του, της γιαγιάς του στο Όλνταμ, ο Alex Batty μίλησε εκτενώς για τη νύχτα της απόδρασής του και για το τι τον οδήγησε να φύγει.

Η αμφιβολία δυνάμωσε πριν από ένα χρόνο, είπε στην ταμπλόιντ, καθώς τα όνειρά του να γίνει μηχανικός λογισμικού έμοιαζαν πολύ μακριά. «Συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν καλός τρόπος ζωής για το μέλλον μου», είπε.

«Είπα ψέματα για να τους προστατέψω»

Η ζωή του αν έμενε με τη μητέρα του θα περιελάμβανε «νομαδικό τρόπο ζωής, χωρίς φίλους, χωρίς κοινωνική ζωή. Δουλειά, δουλειά, δουλειά και όχι σπουδές», είπε ο 17χρονος, περιγράφοντας μια κοινωνικά απομονωμένη εφηβεία, σύμφωνα με το BBC.

Πριν από ένα χρόνο, έθεσε την ιδέα να επιστρέψει στην Αγγλία με τον παππού του, ο οποίος, όπως είπε, ήταν ζωντανός όταν δραπέτευσε νωρίτερα αυτό το μήνα, παρά τις εικασίες της γαλλικής αστυνομίας ότι μπορεί να είχε πεθάνει πριν από μήνες.

Επέλεξε να μη συμβουλευτεί τη μητέρα του, καθώς, όπως είπε, ήταν αντίθετη με τα σχέδιά του να επιστρέψει στην Αγγλία, φοβούμενη ότι θα τον έβαζαν σε δομή για ανηλίκους αν επέστρεφε. «Δεν ήταν ανοιχτή σε άλλες απόψεις, ενώ ο παππούς ακούει περισσότερο», είπε ο 17χρονος.

Εξήγησε στην εφημερίδα ότι κατασκεύασε την ιστορία για ένα τετραήμερο ταξίδι, ελπίζοντας ότι έτσι η αστυνομία δεν θα μπορούσε να εντοπίσει τη μητέρα του και τον παππού του, φοβούμενος ότι θα μπορούσαν να συλληφθούν ως ύποπτοι για απαγωγή παιδιού.

«Έλεγα ψέματα για να προσπαθήσω να προστατεύσω τη μαμά και τον παππού μου, αλλά συνειδητοποιώ ότι πιθανότατα θα τους πιάσουν ούτως ή άλλως», είπε στη Sun.

«Δεν χάθηκα. Ήξερα ακριβώς πού πήγαινα», πρόσθεσε, περιγράφοντας το αληθινό του ταξίδι ως μια διήμερη πεζοπορία, πρώτα στην πόλη Quillan για να προσποιηθεί ότι ζητούσε οδηγίες, και στη συνέχεια προς την Τουλούζη.

Τον Alex παρέλαβε ένας οδηγός ντελίβερι που τον εντόπισε σε έναν δρόμο στους πρόποδες των γαλλικών Πυρηναίων, κοντά στην Τουλούζη.

Ο οδηγός, είπε ότι ο Alex του είπε ότι περπατούσε στα Πυρηναία για τέσσερις ημέρες, κοιμόταν την ημέρα και περπατούσε κυρίως τη νύχτα για να μην τον δουν.

Το μόνο που είχε επάνω του ήταν 100 ευρώ σε μετρητά, δεν είχε κινητό τηλέφωνο και κατευθυνόταν προς την Τουλούζη, ενώ τρέφονταν με ό,τι έβρισκε σε χωράφια και κήπους.

Η γιαγιά του Alex, Susan Caruana, δήλωσε στο BBC το 2018 ότι πίστευε ότι η μητέρα του Melanie Batty και ο παππούς David Batty τον είχαν πάρει για να ζήσει σε μια πνευματική κοινότητα στο Μαρόκο.