Δημόσιες διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ από την κυβερνητική ρύθμιση για τους μετανάστες-εργάτες, πέραν της οξείας αντίδρασης του Αντώνη Σαμαρά, καθώς και επίσημη προειδοποίηση του Μαξίμου για κομματική πειθαρχία στη σημερινή ψηφοφορία από όλους, πλην του πρώην πρωθυπουργού, καταγράφηκαν με την είσοδο του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές του επιστρέφουν σήμερα στη Βουλή για ονομαστική ψηφοφορία στην τροπολογία, που όπως αναμενόταν ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκοντας να εγκλωβίσει τον Πρωθυπουργό στη δύσκολη θέση διαχείρισης μιας εσωκομματικής κρίσης.

Το Μαξίμου δεν περιμένει δυσάρεστες εκπλήξεις έπειτα από τις διευκρινίσεις που επιχειρήθηκαν με μπαράζ δημόσιων εμφανίσεων και από στελέχη με «σαμαρική» αναφορά. Ο φόβος των διαρροών φαίνεται να ξεπερνιέται με τη γραμμή πειθαρχίας, η οποία αποτελεί, όπως τουλάχιστον την παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έναν «αυτονόητο κανόνα» για τα νομοσχέδια «αν δεν ανακοινώνεται κάτι άλλο». Η διευκρίνιση ότι «προφανώς εξαιρούνται οι πρώην πρωθυπουργοί» λειτουργεί ως κίνηση ισορροπίας απέναντι στον Σαμαρά από το πρωθυπουργικό γραφείο, που ήθελε να κλείσει το συντομότερο ένα μέτωπο το οποίο άνοιξε και εξελισσόταν με εκατέρωθεν διαρροές.

«Δεν υπάρχει καμία απομόνωση» σχολίασε για τον πρώην πρωθυπουργό ο Παύλος Μαρινάκης, χαρακτήρισε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ «συμπαγή», αλλά και απάντησε επί προσωπικού ότι «ισχύει στο ακέραιο ό,τι έχω πει, ούτε ελληνοποιήσεις κάνουμε, ούτε νομιμοποιήσεις» δεδομένου ότι συνεργάτες του μεσσήνιου πρώην πρωθυπουργού είχαν επικαλεστεί παλαιότερη δήλωση του Μαρινάκη. Μπροστά στις «αυτονόητες επιπτώσεις» συνεπώς οι γαλάζιοι… πειθαρχούν μέχρι νεωτέρας και με τον Σαμαρά αποφασισμένο να κινηθεί κόντρα στην τροπολογία, χωρίς να είναι σαφές ως χθες το βράδυ εάν θα καταψηφίσει ή αν θα απέχει, ως σήμα μη περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης.

Η γκρίνια ωστόσο στα δεξιά της Κεντροδεξιάς δεν «σβήνει». Από τους… ψιθύρους στους γαλάζιους διαδρόμους προκύπτει ότι έχουν διαμορφωθεί τέσσερις «ομάδες» στη δεξιά πτέρυγα:

Πρώτον, εκείνοι που εδώ και μήνες πιέζονται στις εκλογικές περιφέρειές τους από αιτήματα για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικών χεριών. Συνεπώς ζητούσαν μια αποδοτική αλλά «συγκρατημένη» ρύθμιση-διέξοδο.

Δεύτερον, τα στελέχη της πιο σκληρής – ιδεολογικά – γραμμής στη μεταναστευτική πολιτική, που ανησυχούν πλέον για τυχόν ευρύτερες «εκπτώσεις».

Τρίτον, βουλευτές που κρατούν στο στόχαστρο τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Καιρίδη, θεωρώντας λανθασμένη την απουσία ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ειδικά για θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτά, όπως λένε, βρίσκονται ψηλά στη νεοδημοκρατική ατζέντα, απασχολώντας την παραδοσιακή βάση της ΝΔ. Πάντως και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος παραδέχτηκε ότι «ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά» (Αnt1) εάν υπήρχε εγκαίρως καλύτερη ενημέρωση για τον σκοπό της ρύθμισης.

Τέταρτον, υπάρχουν οι «φωνές» εκείνων που, νιώθοντας εξίσου αιφνιδιασμένοι έως παραγκωνισμένοι, χτυπούν καμπανάκι ότι υπονομεύεται η συνεννόηση κυβέρνησης – βουλευτών. Ορισμένοι επισημαίνουν ότι επισκιάζονται τελικά κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως το Ασφαλιστικό στο οποίο εισήχθη η συγκεκριμένη τροπολογία. Αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί από έως 30.000 ανθρώπους, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι στη μεγάλη εικόνα δεν αφορά αλλαγή στο καθεστώς απονομής άδειας διαμονής, δηλαδή δεν καταργεί την επταετία που θεσπίστηκε το 2014.

Στους αντιδρώντες ή για την ακρίβεια ανάμεσα σε εκείνους που θα στοιχίζονταν με τον Σαμαρά στην ψηφοφορία, εφόσον δεν επιβαλλόταν επισήμως χθες η κομματική πειθαρχία, είναι ο Θάνος Πλεύρης. Προς επιβεβαίωση του αναβρασμού, μίλησε (Αnt1) για «κακή εξαίρεση» σε μια συνολικά «καλή μεταναστευτική πολιτική», σχολιάζοντας ότι μέσα στα κόμματα «δίνεις μάχες και κάποιες τις χάνεις». Ενστάσεις διατύπωσε και ο Κώστας Καραγκούνης (Παραπολιτικά) με βολές προς «το επισπεύδον υπουργείο» για την απουσία συζήτησης «πρώτα απ’ όλα» με τους βουλευτές. Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία ότι το νέο πλαίσιο μπορεί να εκπέμπει «λάθος μήνυμα» προς τους παράνομους διακινητές. Θέμα κακού χειρισμού έθεσε ευθέως και ο Νικήτας Κακλαμάνης (Real fm), o οποίος παρότι ανήκει στους «σκληρούς» για το Μεταναστευτικό, συμφωνεί επί της αρχής με τη ρύθμιση. «Κάρφωσε» όμως «υπουργούς και συμβούλους» του Μητσοτάκη ότι «πρέπει να σέβονται» την Κοινοβουλευτική Ομάδα «που στηρίζει την κυβέρνηση».

Αιχμηρή Ντόρα κατά Σαμαρά

Από τους υποστηρικτές της τροπολογίας, ο Αδωνις Γεωργιάδης στήριξε και την κεντρική γραμμή «πειθαρχία όλων πλην Σαμαρά», ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι δεν υπάρχει «βεντέτα» με τον πρώην πρωθυπουργό. «Απλώς διαφωνώ μαζί του» είπε (Σκάι), διερωτώμενη με νόημα αν είναι προτιμότερο «να κάθεται κάποιος επτά χρόνια στην Ελλάδα χωρίς να ξέρουμε πού βρίσκεται ή να ξέρουμε πού δουλεύει;», δεδομένου ότι η επταετία νομοθετήθηκε επί Σαμαρά.

Ενα 24ωρο μετά το αίτημα του πρώην πρωθυπουργού για απόσυρση της τροπολογίας και ενόσω καταγράφονταν οι πρώτοι τριγμοί, η Μπακογιάννη από τη Βουλή είχε απαντήσει εμμέσως με την αποστροφή «έχω πολεμήσει όλη μου τη ζωή τον λαϊκισμό και ακούω πολλά επιχειρήματα τα οποία στερούνται αναγνώρισης της πραγματικότητας».