Τη στιγμή που οι Αμερικανοί γερουσιαστές δείχνουν να βρίσκονται σε σύγχυση, προσπαθώντας να δώσουν μια λύση στη βάσανο που λέγεται «βοήθεια στην Ουκρανία», το αμερικανικό Πεντάγωνο έστειλε έναν στρατηγό του στο πλευρό του Ζελένσκι να βάλει μια τάξη στον ταλαιπωρημένο στρατό του.

Ο αντιστράτηγος Αντόνιο Αγκούτο Τζο νεώτερος, ο οποίος ηγείται της πρωτοβουλίας βοήθειας για την ασφάλεια του στρατού για την Ουκρανία από το ευρωπαϊκό αρχηγείο του στρατού των ΗΠΑ στο Βισμπάντεν, αποστέλλεται στην ουκρανική πρωτεύουσα εκ περιτροπής, σύμφωνα με τους New York Times.

Ουσιαστικά, θα προσπαθήσει να βελτιώσει τη ποιότητα των συμβουλών που δίνουν οι ΗΠΑ στον στρατό της Ουκρανίας.

Ωστόσο, τη στιγμή που ο Ουκρανός πρόεδρος, προκειμένου να πάρει αμερικανικά χρήματα, ισχυρίζεται ότι ο στρατός του σημειώνει νίκες -έχοντας σπάσει την αμυντική γραμμή του Σουροβίκιν- μάλλον ο Αμερικανός στρατηγός θα έχει πολύ δύσκολο έργο. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι σοβαροί αναλυτές σήμερα, αλλά και ηγέτες που πιστεύουν ότι ο ουκρανικός στρατός μπορεί να επικρατήσει.ας,

Στην πραγματικότητα, ο Αγκούτο πήρε τη δουλειά του στρατηγού Βαλερί Ζαλούζνι, αναλαμβάνοντας σκιώδης διοικητής του στρατού της Ουκρανίας, θέτοντας ακόμα και τον διοικητή του Ουκρανικού Στρατού συνταγματάρχη Oleksandr Syrskyi υπό τις διαταγές του.

«Κράτα και χτίσε»

Ωστόσο, οι προτάσεις του Αμερικανού Στρατηγού είναι κάπως αντιφατικές. Από τη μία, υποτίθεται ότι κατευθύνει τους Ουκρανούς σε μια στρατηγική «κρατήστε και χτίστε» (Hold and Build) και από την άλλη θα πει στον Ζελένσκι να «παγώσει τη σύγκρουση», το αργότερο μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, δηλαδή να μην προωθηθούν οι Ουκρανοί, αλλά να κρατήσουν τα εδάφη που ήδη έχουν.

Ωστόσο, οι Ρώσοι δεν φαίνεται να «συνεργάζονται» με το σχέδιο του Αμερικανού καθώς προελαύνουν στο μεγαλύτερο μέρος της γραμμής επαφής. Έχουν ήδη μπει στη Μαρίνκα, μια μικρή πόλη στο Ντόνετσκ που ήταν υπό ουκρανικό έλεγχο ενώ προελαύνουν γύρω από τη Αβντιβκά, ελέχοντας τμήματά της.

Γύρω από το Μπαχμούτ, οι Ρώσοι κοντεύουν να ανακτήσουν τον έλεγχο μερικών χωριών που τα έχασαν στις μεγάλες μάχες για το Μπαχμούτ, ενώ θα απειλήσουν και τη Chasiv Yar, έναν βασικό κόμβο διοικητικής υποστήριξης της Ουκρανίας.

Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης Στρατηγός Christopher Cavoli καλωσορίζει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy καθώς επισκέπτεται το αρχηγείο του Στρατού των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Αφρική στο Βισμπάντεν της Γερμανίας στις 14 Δεκεμβρίου 2023.

Ομοίως στο μέτωπο Ζαπορίζκα, οι Ρώσοι πιέζουν τώρα το Ρμποτίν, ένα μικρό χωριό στη λεγόμενη περιοχή Bradley Square που οι Ουκρανοί στην πραγματικότητα ανέλαβαν στην επίθεσή τους όταν προσπάθησαν να πιέσουν προς την γραμμή του Σουροβίκιν.

Ωστόσο, πόσες ζωές είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν οι Ουκρανοί προκειμένου να κρατήσουν ένα μικρό χωριό χωρίς στρατηγική σημασία. Επομένως, η ιδέα της διατήρησης εδαφών δεν αντιπροσωπεύει και τόσο μια συνεκτική στρατηγική, σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι, πρώην διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είχε προτείνει την απόσυρση του στρατού της Ουκρανίας και τη διαμόρφωση μιας πραγματικής αμυντικής γραμμής.

Ωστόσο τα ερωτήματα και εδώ είναι πού θα ήταν αυτή η γραμμή; Και πώς θα σταματούσε μια ρωσική προέλαση; Ο ίδιος ο Ζελένσκι φαίνεται να υποστηρίζει την ιδέα, ενώ επιμένει να συνεχίσει τις μάχες γύρω από τον Μπαχμούτ και την Αβντιίβκα.

Τι προτείνουν οι Αμερικανοί

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν μια στρατηγική «Build», δηλαδή να ανοικοδομηθεί ο αιμόφυρτος ουκρανικός στρατός  που έχει πληγεί πολύ άσχημα από τις συνεχιζόμενες μάχες. Αυτό σημαίνει νέο ανθρώπινο δυναμικό αφενός και έμφαση στον επανεξοπλισμό και την εκπαίδευση αφετέρου.

Πράγματι, η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού και για να βρει η Ουκρανία νεοσύλλεκτους πρέπει να χρησιμοποιήσει αδέξιες και δρακόντειες τακτικές. Μέρος του αναξιοποίητου ανθρώπινου δυναμικού βρίσκεται στις μεγαλύτερες πόλεις και ως επί το πλείστον έχει προστατευθεί από το καθεστώς στο Κίεβο, επειδή είναι γιοι και κόρες αυτού που στη Ρωσία αποκαλείται νομενκλατούρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι δύσκολο για τον Αγκούτο να λύσει το πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού ή να ανακτήσει την εμπιστοσύνη εσωτερικά στην ουκρανική κυβέρνηση.

Υπάρχει επίσης και μια άλλη παράμετρος από την αποστολή του Aguto στο Κίεβο. Η παρουσία του θα ενοχλήσει σίγουρα τους Ουκρανούς συναδέλφους του, καθώς τους υποκαθιστά, ενώ ο πόλεμος αμερικανοποιείται κατά κάποιο τρόπο.

Τον Αμερικανό στρατηγό συνοδεύει μια ομάδα επίλεκτων αξιωματικών που στη πορεία θα αυξηθεί.

Εκφράζονται από πολλούς ανησυχίες ότι μπορεί να καταλήξει σε μια επανάληψη αποστολής «συμβούλων» των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, τη δεκαετία του 1960 που όπως και εκείνη θα μετατραπεί σε έναν πόλεμο φιάσκο που χάθηκε.

Πράγματι, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σχέδιο Aguto, μπορεί να πετύχει, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να φέρει ακόμη πιο κοντά το σενάριο πολέμου στην Ευρώπη, γιατί οι Ρώσοι μπορεί να αποφασίσουν ότι δεν μπορούν να προσποιηθούν ότι ο πόλεμος μπορεί να περιοριστεί μόνο στα σύνορα της Ουκρανίας.

Η απόφαση του Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τον Ζελένσκι στην τελευταία του προσπάθεια να πάρει χρήματα κινδυνεύει επίσης να κολλήσει τον Μπάιντεν με έναν τύπο που δεν θέλει να διαπραγματευτεί μέχρι να φύγουν οι Ρώσοι και να αντικατασταθεί ο Πούτιν. Αυτή δεν είναι μια συνταγή για να τερματιστεί η συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Με πληροφορίες από Stars and Stripes, Weapons and Strategy, New York Times