Τα ζωντανά βαρόμετρα της κοινής γνώμης, οι πολιτευτές, το είχαν καταλάβει προτού δημοσιευθεί μια έρευνα η οποία το επιβεβαιώνει: η μεγαλύτερη ένσταση της ελληνικής κοινωνίας στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου διατυπώνεται για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην τεκνοθεσία, όχι στον γάμο.

Σύμφωνα με τις Τάσεις της MRB, το 68,7% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την παραχώρηση του πρώτου και μόλις το 24,2% συμφωνεί, ενώ 52,9% βλέπει αρνητικά το δεύτερο και 40,3% θετικά.

Για την ιστορία, οι γυναίκες, οι νέοι 17-34 ετών και τα άτομα με ανώτερη μόρφωση είναι εκείνοι που αποδέχονται την ανάγκη να θεσμοθετηθούν αυτές οι αλλαγές. Και – τι πρωτότυπο – οι πιο πολλοί διαφωνούντες αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί και κεντροδεξιοί. Στην αντίπερα όχθη, κεντρώοι, κεντροαριστεροί και αριστεροί εμφανίζονται στην πλειονότητά τους περισσότερο θετικά διακείμενοι.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ – η οποία αυτοσυστήνεται και πείθει σαν κεντρώο κόμμα έχοντας κυρίως συντηρητική εκλογική βάση – λένε «όχι» και στον γάμο και στην τεκνοθεσία, σε ποσοστά 60,7% και 77,4% αντίστοιχα.