Mε νομοθετική ρύθμιση που επρόκειτο να καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο αρμόδιος επί του Κτηματολογίου υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης θα διευκρινίζεται πως η καταβολή της οφειλής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) θα επιβαρύνει τον πωλητή και όχι τον αγοραστή ενός ακινήτου.

Υπενθυμίζεται πως η κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης βεβαίωσης μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Κίνδυνος παρερμηνείας

Στο αρχικό κείμενο, δεν υπάρχει ρητή διευκρίνιση για το ποιος οφείλει να πληρώσει το ΤΑΠ. Και επειδή είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, οι δήμοι – που θα ειδοποιούνται από το Κτηματολόγιο – στην περίπτωση που δεν βρίσκουν τον πωλητή ή τον δικαιούχο να επιβαρύνουν με τον ΤΑΠ τον αγοραστή του ακινήτου, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρούν στην κατάθεση της προαναφερόμενης νομοθετικής ρύθμισης.

Οπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, η υπάρχουσα διατύπωση της σχετικής διάταξης αφήνει περιθώριο τέτοιας ερμηνείας από κάποιους δήμους, ιδίως αν ο πωλητής στερείται άλλων περιουσιακών στοιχείων, παρότι νομικά ο αγοραστής δεν βαρύνεται για οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν καταστεί κύριος του ακινήτου.

Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου, το σκηνικό για το Κτηματολόγιο αλλάζει από αύριο. Για τον λόγο αυτόν «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν έναν κατάλογο με όλες τις βασικές αλλαγές, προκειμένου ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες να ξέρουν πώς να κινηθούν μέσα στο νέο ψηφιακό περιβάλλον που δημιουργείται.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, μέσω της διασύνδεσης, διαλειτουργικότητας και της καταχώρισης μιας πράξης, από τον ερχόμενο Ιανουάριο, η αγοραπωλησία κτηματατογραφημένων ακινήτων να γίνεται ψηφιακά μέσα σε μία ημέρα (!)

«Το νομοσχέδιο μειώνει τη γραφειοκρατία και δεν την ψηφιοποιεί» επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος επί του Κτηματολογίου υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σήμερα, ο μέσος όρος γραφειοκρατικών βημάτων για την ολοκλήρωση μιας αγοραπωλησίας ακινήτου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι 4,7 και στην Ελλάδα 11.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που επικαλούνται τα στοιχεία του 2022, για να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση ακινήτου απαιτούνταν 26 εργάσιμες ημέρες (με βάση το καλό σενάριο) και 17 διαφορετικά δικαιολογητικά… Η ίδια συναλλαγή στη Νορβηγία απαιτεί τρεις εργάσιμες ημέρες και στην Πορτογαλία 10.

Ποια δικαιολογητικά καταργούνται

Προς αυτή την κατεύθυνση, πέρα από την κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης μη οφειλής ΤΑΠ, προβλέπεται: Η κατάργηση της πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος σε περίπτωση διηρημένων ιδιοκτησιών κειμένων εντός του ίδιου γεωτεμαχίου. Η κατάργηση προσκόμισης δήλωσης φόρου μεταβίβασης στο Κτηματολόγιο (συλλέγεται διαλειτουργικά από συμβολαιογράφο ήδη πριν από το συμβόλαιο). Η υποβολή αποκλειστικά ψηφιακών αντιγράφων συμβολαιογραφικών πράξεων με ψηφιακή περίληψη, χωρίς χειρόγραφες παραπομπές, σε μορφή αναγνωρίσιμου pdf, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται στοιχεία του συμβολαίου και να διαλειτουργούν. Προβλέπεται ακόμα προσάρτηση από το Κτηματολόγιο αντιγράφου κτηματολογικού διαγράμματος σε υποβολή ψηφιακής αίτησης.

Για την ιστορία, η βεβαίωση ΤΑΠ, που σήμερα εκδίδεται από τους δήμους, απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την έκδοσή της, με συνέπεια να παρακωλύεται η συναλλαγή, οδηγώντας πολλές φορές ακόμα και στην ακύρωσή της.

24ωρη απεργία

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία ζητώντας μεταξύ άλλων την άμεση κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του Κτηματολογίου μέσω ΑΣΕΠ και κινητικότητας, τον εκσυγχρονισμό των υφισταμένων  συστημάτων πληροφορικής και δικτύων, τη διατήρηση της οργανικής δομής του Κτηματολογίου, την αναγνώριση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και προϋπηρεσίας, και τη δημιουργία ειδικού μισθολογίου.