Σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών έπληξε σήμερα τη θαλάσσια περιοχή νότια του αρχιπελάγους του Βανουάτου στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών (USGS), ενεργοποιώντας το σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι στις ακτές στην περιοχή.

Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή καταστροφές

Ο σεισμός σημειώθηκε στη θάλασσα στις 14:56 ώρα Ελλάδας και είχε εστιακό βάθος 35 χλμ, με επίκεντρο περίπου 23 χλμ νότια της πόλης Ισάνγκελ, σύμφωνα με το USGS.

Φόβοι για τσουνάμι

Το Σύστημα Προειδοποίησης για Τσουνάμι των ΗΠΑ ανέφερε ότι κύματα τσουνάμι ενδέχεται να πλήξουν περιοχές εντός 300 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού, κατά μήκος των ακτών του Βανουάτου και της Νέας Καληδονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εξοπλισμός παρακολούθησης ωκεανών φέρεται να κατέγραψε «μικρά κύματα τσουνάμι» που προκάλεσαν ανησυχία για ένα μεγαλύτερο και επικίνδυνο κύμα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό μέσο την Ινδίας ndtv.com.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ζημιές.

Τι είναι το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» που καθιστά το Βανουάτου ευάλωτο σε καταστροφές

Το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού στους 7 βαθμούς και με εστιακό βάθος 10 χλμ. Νωρίτερα είχε δώσει εκτίμηση 6,6 βαθμών.

Οι σεισμοί είναι συνηθισμένοι στο Βανουάτου, ένα αρχιπέλαγος στο νότιο Ειρηνικό με πληθυσμό 320.000 ανθρώπων.

Η περιοχή είναι μέρος του «Δακτυλίου της Φωτιάς», ενός τόξου σεισμικών ρηγμάτων γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου σημειώνονται οι περισσότεροι από τους σεισμούς στον κόσμο.

Το Βανουάτου κατατάσσεται ως μία από τις χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί, ζημιές από καταιγίδες, πλημμύρες και τσουνάμι, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Παγκόσμιου Κινδύνου.