Μακάρι να προχωρήσει η απελευθέρωση (όσο περισσότερων γίνεται…) ομήρων στη Γάζα και μπράβο στους Αμερικανούς που έσπρωξαν σθεναρά σε μια τέτοια συμφωνία.

Αν τώρα το Ισραήλ ανταλλάξει τους ομήρους και με κατάδικους που θα βγάλει από τις φυλακές, δικό του θέμα. Κι ο Σάντσεθ το έκανε στην Ισπανία και μάλιστα όχι για να σώσει ανθρώπους αλλά για να σώσει την καρέκλα του.

Τι βοήθησε όμως τη συμφωνία για τους ομήρους;

Πρώτον, το τάιμινγκ. Εως τώρα οι «ανθρωπιστικές παύσεις» ήταν ένα κόλπο της Χαμάς για να πάρει ανάσες και ενδεχομένως να ανεφοδιαστεί.

Τις υποστήριζαν λοιπόν οι φίλοι της και οι αναπόφευκτοι «χρήσιμοι ηλίθιοι».

Τώρα όμως οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει ισχυρά δεδομένα «επί του πεδίου» και προφανώς δεν φοβούνται την πιθανότητα ενίσχυσης ή αναζωογόνησης της Χαμάς.

Το Ισραήλ συνεπώς δεν έχει πρόβλημα να κάνει μια «ανθρωπιστική παύση» των επιχειρήσεων προκειμένου να απελευθερώσει ομήρους.

Δεύτερον, οι συνθήκες στην περιοχή. Είναι προφανές ότι ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης ξεπεράστηκε – πάλι χάρη στην σθεναρή πίεση και την ενεργό ανάμειξη των ΗΠΑ.

Ετσι το Ισραήλ αφέθηκε ουσιαστικά απερίσπαστο να ξεμπερδεύει με τη Χαμάς, αφού κανείς άλλος δεν έδειξε διάθεση να τη συνδράμει επί της ουσίας.

Αυτό αποτυπώθηκε φυσικά και «επί του πεδίου». Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο στρατιωτικός μηχανισμός της Χαμάς έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και κινείται στα όρια της κατάρρευσης.

Τρίτον, στρατηγικός κι επιχειρησιακός στόχος του Ισραήλ παραμένει όχι η κατοχή της Γάζας (την οποία ρητά δεν επιθυμούν…) αλλά η εξόντωση της Χαμάς.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις λοιπόν θα συνεχιστούν μετά την παύση κι έως ότου ο στόχος αυτός επιτευχθεί. Το επανέλαβε ο Νετανιάχου ανακοινώνοντας τη συμφωνία για τους ομήρους.

Ποιος θα του ρίξει άδικο; Ολοι αντιλαμβάνονται και έχουν (λίγο ή πολύ) αποδεχτεί πως δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνευση ή εκεχειρία ή ακόμη και αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων όσο η Χαμάς παραμένει ζωντανή και μέσα στο παιχνίδι.

Φυσικά κάπου διακόσιοι όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της. Κι από κτήνη που κρατούσαν ενάμιση μήνα όμηρους παιδάκια και μανάδες, όλα να τα περιμένεις.

Αλλά όπως όλα δείχνουν ο πόλεμος θα τελειώσει τους επόμενους μήνες και το πιθανότερο είναι πως το Ισραήλ θα εκπληρώσει τους στόχους του.

Το ζήτημα θα είναι τότε για τους Ισραηλινούς μετά τον πόλεμο να κερδίσουν και την ειρήνη.

Δεν θα είναι εύκολο, πολύ αίμα χύθηκε. Δεν τους βλέπω και πολύ αποφασισμένους. Αλλά αξίζει να το προσπαθήσουν.