Προτιμά Κασσελάκη από ΠΑΣΟΚ

Εχουν ξενίσει ορισμένους οι εντεινόμενες το τελευταίο διάστημα επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος Κυριάκος κατά του Κασσελάκη. Ακόμη και προχθές στην Κεντρική Επιτροπή της ΝουΔου στην οδό Πειραιώς δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται αν ο αρχηγός του είναι Μπέπε Γκρίλο ή Τραμπ, λες και ενδιέφερε κανέναν μέσα στην αίθουσα τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και τι σούρνουν στον Κασσελάκη οι αποχωρούντες από το κόμμα.

Κι όμως αυτοί που απόρησαν μοιάζει να μην έχουν τη μεγάλη εικόνα. Ο πρόεδρος Κυριάκος, που δεν κάνει τίποτε τυχαία, έχει τους λόγους του που επιτίθεται στον Κασσελάκη. Κατά πρώτον, διαβάζει, καθημερινά, τις δημοσκοπήσεις, που γίνονται συνεχώς με τα focus groups. Κατά δεύτερον, διαπιστώνει από τις δημοσκοπήσεις που διαβάζει ότι σε λίγο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη θα είναι ένα αδιάφορο πολιτικό μέγεθος – ότι θα προσγειωθεί στα «κιλά» του.

Κατά τρίτον, βλέπει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη να έρχεται. Σιγά σιγά, αλλά σταθερά, ανεβαίνει, και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανά χείρας να μεταβληθεί σε μία εν δυνάμει απειλή. Το θέλει αυτό; Δεν το θέλει. Εξού και επιτίθεται στον Κασσελάκη, μήπως και σταματήσει η αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και μπορέσει να κρατηθεί σε ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Επειδή εκτιμάει ότι τον «έχει» και πως δεν αποτελεί απειλή για την κυβέρνησή του. Οπότε χίλιες φορές Κασσελάκη, παρά το ΠΑΣΟΚ. Είναι καθαρό…

Μάθημα Ιστορίας

Των Ενόπλων Δυνάμεων χθες, γιορτή που κάποτε την έλεγαν της «Αρετής των Ελλήνων», και μετά τις δοξολογίες και τα σχετικά τελετουργικά οι επίσημοι, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Σακελλαροπούλου, μετέβησαν στη Βουλή, στο εντευκτήριο, να πάει 11.30 η ώρα, για να κατέβουν εν συνεχεία στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, να καταθέσουν και τα απαραίτητα στεφάνια και να λάβει τέλος η σεμνή τελετή.

Το πυκνό εκ των πραγμάτων ακροατήριο που συγκεντρώθηκε στο εντευκτήριο της Βουλής (η Πρόεδρος, ο υπουργός Ν. Δένδιας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φράγκος, στρατηγοί, βουλευτές κ.λπ., κ.λπ.) είχε την ευκαιρία να ακούσει ένα σύντομο μάθημα ιστορίας του κτιρίου, διά στόματος του οικοδεσπότη, του προέδρου του κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα. Μερικοί μάλιστα έμειναν αφώνου και αλαλίας γωνία, που λέει ο λόγος, ακούγοντας τον πρόεδρο Τασούλα να τους ενημερώνει ότι για μία δεκαετία περίπου, και συγκεκριμένα στα ταραγμένα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια, το ΓΕΕΘΑ στεγαζόταν στον… πρώτο όροφο του κοινοβουλίου!

Λίγο ανατριχιαστικό δεν είναι αυτό;

Wikipedia σε ανθρώπινη μορφή

Και πιο συγκεκριμένα, ήταν ο στρατηγός Παπάγος ο πρώτος που εγκατέστησε το αρχηγείο του ΓΕΕΘΑ στη Βουλή για να είναι κοντά και με το γραφείο του πρωθυπουργού, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου. Αλλά ακόμη και μετά τον θάνατό του οι διάδοχοί του, στρατηγοί Γρηγορόπουλος, Κιτριλάκης, Δόβας, διατήρησαν τη… συστέγαση του αρχηγείου με το κοινοβούλιο. Δείτε την εικόνα: στο ισόγειο η αίθουσα του κοινοβουλίου να συζητάει για δημοκρατία, ελευθερίες, ατομικά δικαιώματα, και από πάνω της, σε ρόλο πανεπόπτη, το ΓΕΕΘΑ! Η κατάσταση αυτή διατηρήθηκε ως το 1959, όταν με απόφαση της τότε κυβέρνησης (του Κων. Καραμανλή του πραγματικού) μετακόμισε στο Πεντάγωνο.

Ο Τασούλας, κάτι σαν τη Wikipedia σε ανθρώπινη μορφή, τους είπε ότι ο πρώτος αρχηγός ΓΕΕΘΑ που άσκησε καθήκοντα στο Πεντάγωνο ονομαζόταν Φροντιστής, αργότερα μεταπήδησε στην πολιτική ως βουλευτής ΕΡΕ και τον διαδέχθηκε ο στρατηγός Πιπιλής – ναι, ναι, συγγενής, νομίζω θείος, της Φωτεινής της δικιάς μου.

Γιατί έφυγε τότε το ΣτΕ

Από την πλευρά μου να σημειώσω επίσης, για την ενημέρωση των προαναφερομένων, μια και ο πρόεδρος Τασούλας κατά πάσα βεβαιότητα δεν το ανέφερε, ότι στο ίδιο κτίριο του κοινοβουλίου, στους κενούς χώρους που άφησε το ΓΕΕΘΑ, εγκαταστάθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλλά κάποια στιγμή, εκ των πραγμάτων, κατέστη απαραίτητη η μετεγκατάστασή του στο Μέγαρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που κάποτε στέγαζε το Αρσάκειο, επί της Πανεπιστημίου. Τι ήταν αυτό που εξανάγκασε την πολιτεία να αποφασίσει τον εξοβελισμό του Συμβουλίου της Επικρατείας από τη Βουλή; Οι… φάκελοι! Και συγκεκριμένα το απίστευτο βάρος των χιλιάδων φακέλων υποθέσεων που είχε συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια, διότι ο μεν… Πιερρακάκης ήταν αγέννητος ακόμη, η δε γραφειοκρατία ήταν παθιασμένη με το χαρτί και τους φακέλους. Το αποτέλεσμα της συσσώρευσης επί δεκαετίες έθεσε σε κίνδυνο τη στατικότητα του κτιρίου του κοινοβουλίου, και έτσι αποφασίστηκε να μετακινηθεί στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο όπου φιλοξενείται σήμερα. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, το 1996 – κι αυτό επί ΠΑΣΟΚ.

Ολα ΠΑΣΟΚ πια;

Εκτός πραγματικότητας

Συνομιλώντας με τον πρόεδρο Τασούλα, αργότερα εντός της ημέρας, με ενημέρωσε ότι την Κυριακή που μας πέρασε αποκάλυψε στο Μέτσοβο ένα γλυπτό του σπουδαίου συμπατριώτη μας γλύπτη Κυριάκου Ρόκκου. Το γλυπτό απεικονίζει τον «απόμαχο Μετσοβίτη» και χωρίς να θέλω να επιχειρήσω οποιεσδήποτε ταυτίσεις, το μυαλό μου πήγε αυτομάτως στον… απόμαχο Αλέξη, τον πρόεδρο, τον βετεράνο!

Τον οποίο μετά το… επιτυχημένο μπαράζ επαφών στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατά γενική ομολογία επέτεινε τη διάλυση, τον χάσαμε πάλι. Εξαφανίστηκε. Το μόνο που έμαθα είναι ότι μέχρι που το έχει μετανιώσει κιόλας που έκανε τις σχετικές επαφές με διάφορες πλευρές της κρίσης. Και πως έχει απογοητευτεί ιδιαίτερα από τον Νάσο Ηλιόπουλο και τα περί «βούρκου» που ο μικρός εκστόμισε για να περιγράψει την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν το περίμενα από τον Νάσο», φέρεται ειπών, αλλά έτσι γίνεται αν έχεις δημιουργήσει στο μυαλό σου μια εικόνα για κάτι που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα.

Διαγραφές εδώ και τώρα

Στον βούρκο τώρα, το καινούργιο παιδάκι που τσαλαβουτούσε χθες, ανάμεσα σε γυρίνους και έντομα που παραφύλαγαν ενήλικα βατραχάκια, ήταν ο Γιώργης ο Τσίπρας, ο οποίος θα καταγραφεί στην πολιτική πραγματικότητα ως ο ξάδερφος. Ο Γιωργάκης που έχει αναλάβει διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι ο πρώτος διευθυντής που θα τη δει, με το που ανέλαβε καθήκοντα, να κόβεται στα τρία, είπε κι αυτός να παρέμβει στην κρίση, όπως ο ξάδερφος Αλέξης, ο βετεράνος, ο απόμαχος. Αλλά το έκανε τόσο «πολακικά», που μάλλον το αντίθετο απ΄ ό,τι επεδίωκε πέτυχε. Διότι βγήκε στην ΕΡΤ και ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε τους «αχτσιογλικούς» να τους αδειάσουν τη γωνιά για να είναι το κόμμα καθαρό και χωρίς τα «μιάσματα» που, τάχα μου και καλά, επιζητούν την ιδεολογικοπολιτική καθαρότητα του χώρου. «Ενα κόμμα δεν είναι ξενοδοχείο (για να λες), μένω μέχρι να φύγω», είπε αρχικά και πρόσθεσε αυστηρά, για να τον ακούσουν οι άλλοι και να τρομάξουν, ότι «το μένω μέχρι να φύγω δεν υπάρχει (…) πρέπει να λήξει αυτό το ανώμαλο καθεστώς».

Εγώ, ξάδερφε, προτείνω δραστικές λύσεις πάντως. Να τους διαγράψετε όλους, να τελειώνουν. Τι τους αφήνετε μέσα, ενώ το έχουν σίγουρο ότι θα φύγουν;