Παρίσι καλεί Αθήνα

Ανάμεσα στα πολλά συγχαρητήρια που δέχτηκε ο Χάρης Δούκας για την εκλογή του, ένα γράμμα από το Παρίσι είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον: η Αν Ινταλγκό, η δήμαρχος του Παρισιού, ευχήθηκε στον Δούκα καλή επιτυχία στην θητεία του και τον προσκάλεσε να επισκεφτεί την Πόλη του Φωτός, που το καλοκαίρι αναμένεται να φιλοξενήσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ισως πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως στο μήνυμά της η Ινταλγκό επισημαίνει πως η εκλογή του Δούκα ήταν μια «εξαιρετική είδηση» για όλους τους προοδευτικούς Ευρωπαίους, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη κινητοποίησης των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον λαϊκισμό – ενόψει και των ευρωεκλογών.

Τετ α τετ στο Ντουμπάι

Η δήμαρχος του Παρισιού αναφέρεται και στο όραμα που μοιράζεται με τον Δούκα για τη δημιουργία «πράσινων πόλεων», ενώ οι δυο τους αναμένεται να συνεργαστούν στο πλαίσιο του Δικτύου C40 Cities, που αφορά την ανθεκτικότητα των μεγάλων πόλεων στην κλιματική κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, βρίσκεται στα σκαριά μια τετ α τετ συνάντηση Ινταλγκό και Δούκα στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση, που αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου μιάμιση εβδομάδα στο Ντουμπάι. Στο COP28 συμμετέχουν εκπρόσωποι 200 κρατών και μεταξύ των καλεσμένων βρίσκονται τόσο ο Δούκας όσο και η Ινταλγκό.

Ανειλημμένες υποχρεώσεις

Η πρώτη «ώρα του προέδρου» για τον Στέφανο Κασσελάκη στο κομματικό ραδιόφωνο δεν ήταν ώρα, αλλά μισάωρο – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις και έκλεισε την παρουσία του στη μία και μισή ακριβώς. Πάντως ανειλημμένες υποχρεώσεις είχε επικαλεστεί και για το «πήγα-φωτογραφήθηκα-έφυγα» στο Πολυτεχνείο. Τελικά, οι ανειλημμένες υποχρεώσεις ήταν προσωπικό δείπνο και η καθυστέρηση όμοια με εκείνη που προκάλεσε ο ίδιος στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του.

Ορίζοντας ευρωεκλογών

Ο ίδιος δεν έδωσε το «παρών» στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, όμως έθεσε τρία ζητήματα που αφορούν την παρουσία του κόμματός του στις ευρωεκλογές. Με επιστολή του, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τόνισε πως στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρά η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, αποδίδοντας την ευθύνη στην ηγεσία «ώστε να χαράξει τη στρατηγική της παράταξης» – «ο πρόεδρος δεν θα κριθεί από την ΚΕ, αλλά από τον κόσμο που θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές», τόνισε. Για τη διεύρυνση, έκανε αντίστιξη στο «μοντέλο Δούκα» και στους «γενίτσαρους και γυρολόγους» του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει την ίδια άποψη για τους σοβαρούς συριζαίους; Νομίζω πως όχι.