Η Ράνια Τζίμα, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, και ο Πέτρος Σφηκάκης, καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη αναφορικά με τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο στρες και την στενοχώρια με τις ασθένειες.

Η δημοσιογράφος αρχικά ανέφερε: «Η αίσθηση που δίνω στους ανθρώπους είναι ότι είμαι πολύ ήρεμη, αλλά πολλές φορές οι άνθρωποι που είναι έτσι εξωτερικά, μέσα τους ‘βράζουν’ και μαζεύουν πράγματα».

Η Ράνια Τζίμα για την viral στιγμή με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

«Δεν ξέρω τι πρέπει να πρωτοπούμε για εκείνη την στιγμή» είπε αρχικά κι αστειευόμενη συνέχισε λέγοντας «τα φιλιά μας στον σκηνοθέτη μας, τον Νεκτάριο, που τα έχει κάνει όλα. Με έχει δείξει να πίνω νερό και να καπνίζω, αλλά οι δημοσιογράφοι τα κάνουν κι αυτοί όλα».

Και πρόσθεσε: «Το τσιγάρο δεν βοηθάει, η νικοτίνη είναι παράγοντας διεγερτικός, όποτε για εμένα κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει το τσιγάρο. Εκείνη η στιγμή ήταν μία στιγμή άγχους και υπάρχουν δεκάδες τέτοιες στην καθημερινότητα».

Το άγχος και οι εξετάσεις

«Έχω καταλάβει ότι πια έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια σε τόσα μεγάλα επίπεδα άγχους που δεν καταλαβαίνουμε πόσο στρεσάρουμε τον εαυτό μας. Αυτό βλάπτει τον οργανισμό μας».

«Δύο με τρεις μήνες έχω κάνει ό,τι εξετάσεις υπάρχουν»

Μάλιστα, η Ράνια Τζίμα μιλώντας στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη αποκάλυψε ότι πέρασε μία περίοδο τριών μηνών που έπρεπε να κάνει εξετάσεις, ώστε να αποκλείσει κάποια άσχημα πράγματα που δεν θα ήθελε να της έχουν συμβεί.

«Δύο με τρεις μήνες έχω κάνει ό,τι εξετάσεις υπάρχουν, γιατί οι πρώτες αιματολογικές εξετάσεις μου δεν ήταν καλές. Καταλήξαμε ότι είναι ”burn out” (υπερκόπωση) από την πολλή δουλειά. Εμένα όμως αν με ρωτήσεις δούλεψες πολύ θα σου πω ότι δούλεψα όπως δουλεύω πάντα. Ξύπνησα ένα πρωί κι ήμουν άσπρη, όχι χλωμή άσπρη. Κι έτσι είπα πριν πάω στο γραφείο να πάω να κάνω εξετάσεις να δω τι γίνεται».

Ξυπνάω ένα πρωί και δεν ακούω τίποτα από το δεξί αυτί

Ένα άλλο πολύ στρεσογόνο γεγονός που βίωσε η Ράνια Τζίμα ήταν όταν εργαζόταν για το MEGA στο ρεπορτάζ για το υπουργείο Ανάπτυξης κι έχασε την ακοή της από το ένα αυτί.

Όπως περιέγραψε η ίδια: «Το έπαθα πριν κλείσει το MEGA, όταν ”κράσαρε” η Κύπρος. Εγώ έκανα τότε για το παλιό MEGA υπουργείο Ανάπτυξης που ήταν ένα από τα βασικά υπουργεία που διαχειριζόταν και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας  – Κύπρου στο κομμάτι της οικονομίας κι ο αντίκτυπος ήταν πολύ σημαντικός. Δουλεύουμε, δουλεύουμε και ξυπνάω ένα πρωί και δεν ακούω τίποτα από το ένα αυτί, το δεξί. Ήταν νευρολογικό αυτοάνοσο αυτό που έπαθα. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι από τότε μέχρι σήμερα που έπαθα αυτό εγώ μάλλον δεν άλλαξα τίποτα στον τρόπο που διαχειρίζομαι τα πράγματα».

Πώς σχετίζεται η ορμόνη του στρες με τις ασθένειες;

Ο Πέτρος Σφηκάκης, καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εξήγησε: «Μεταξύ των ορμονών του στρες και της ανοσολογικής λειτουργίας υπάρχει στενή σχέση. Η κορτιζόνη είναι η ορμόνη του στρες παράλληλα όμως είναι και ο φύλακας άγγελος του ανοσολογικού συστήματος. Η κορτιζόνη παράγεται από τα επινεφρίδια που είναι αδένες πάνω από τα νεφρά μας. Όταν στρεσαριζόμαστε συνέχεια χρειάζεται να βγαίνει κορτιζόνη από τα επινεφρίδια με αποτέλεσμα να εξαντλούνται κάποτε αυτά τα μικρά όργανα και η παραγωγή κορτιζόνης κάνει ”κοιλιά”».

Πώς καταλαβαίνουμε ότι το στρες επηρεάζει αρνητικά τη υγεία μας;

Σημάδια είναι να μην κοιμάται κάποιος καλά, να τρώει και να πίνει χωρίς έλεγχο ή να μην έχει καθόλου χρόνου για τον εαυτό του. Το στρες δεν προκαλεί νοσήματα, τα «πυροδοτεί»

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι το στρες δεν προκαλεί νοσήματα, αλλά τα «πυροδοτεί».

«Το να λέει κάποιος ότι το στρες από μόνο του ότι θα προκαλέσει κάτι είναι λάθος».