Νέα τσουχτερά πρόστιμα συνολικού ύψους 1,6 εκατ. ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε δύο πολυεθνικές εταιρείες μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για κερδοσκοπία.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία Johnson & Johnson Ελλάς και 672.000 ευρώ στην εταιρεία Colgate Palmolive Εμπορική (Ελλάς). Και οι δύο περιπτώσεις αφορούν την παραβίαση του νόμου σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας τονίζει πως «είναι πλέον σαφέστατο προς όλες τις πλευρές ότι οποιαδήποτε παράβαση δεν γίνεται ανεκτή. Οι έλεγχοι των υπηρεσιών μας είναι συνεχείς και αδιάλειπτοι και σε όλες τις περιπτώσεις, όπου διαπιστώνονται παρανομίες, επιβάλλονται πρόστιμα. Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την αισχροκέρδεια στη ρίζα της και να ενισχύσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τη λειτουργία της αγοράς και τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των νοικοκυριών και όλων των συμπολιτών μας».

Στο στόχαστρο

Ο χορός των προστίμων είχε ανοίξει με την επιβολή καμπάνας 230.000 ευρώ στην BIC επειδή πωλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους. Ακολούθησαν τα πρόστιμα σε δύο πολυεθνικές του κλάδου καταναλωτικών ειδών (Unilever και Procter & Gamble), καθώς διαπιστώθηκε παραβίαση του πλαφόν σε πάνω από 100 κωδικούς προϊόντων σε κατηγορίες όπως απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού και είδη ατομικής υγιεινής, ενώ την περασμένη Παρασκευή επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 619.512 ευρώ σε τρεις εταιρείες εμπορίας σχολικών ειδών για αισχροκέρδεια.

Το υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποιεί ελέγχους σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμα πολυεθνικές αλλά και σε 10-15 ελληνικές εταιρείες για χιλιάδες κωδικούς που διακινούν στα σουπερμάρκετ, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει υπέρβαση του πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους. Στο στόχαστρο των ελέγχων του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται παντός είδους καθαριστικά, όπως χλωρίνη, απορρυπαντικά για τα πιάτα, για τα ρούχα και για σφουγγάρισμα, είδη προσωπικής υγιεινής, όπως σαμπουάν και οδοντόκρεμες, και βασικά είδη νοικοκυριού και φροντίδας για το σπίτι.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Κ. Σκρέκα, το 2023 έχουν διενεργηθεί 19.557 έλεγχοι, έχουν επιβληθεί πάνω από 1.500 πρόστιμα, ενώ έχουν βεβαιωθεί ή εισπραχθεί 4.348.000 ευρώ από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Δηλαδή σχεδόν 70% των προστίμων που έχουν επιβληθεί, μεταξύ των οποίων και τα πρόστιμα στις μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών συσκευών, έχουν είτε εισπραχθεί είτε βεβαιωθεί στην Εφορία για να εισπραχθούν.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί σε μήνυμά του στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη μάχη κατά της ακρίβειας, σημειώνοντας ότι «προστίθενται συνεχώς νέα προϊόντα στη Μόνιμη Μείωση Τιμής, όπου στόχος είναι οι κωδικοί να φτάσουν τους 1.000, καθώς πάνω από 50 εταιρείες έσπευσαν να ανταποκριθούν, επιδεικνύοντας αίσθημα κοινωνικής ευθύνης».