Συνέχεια στα σενάρια που θέλουν το Ισραήλ να έχει ως τελικό στόχο την πλήρη «εκκαθάριση» της Γάζας από τους περίπου 2,3 εκατομμύρια παλαιστίνιους κατοίκους της, προκειμένου να τη θέσει υπό τον έλεγχό του, έδωσε χθες ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο ακροδεξιός εθνικιστής υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Είχε προηγηθεί η δημοσίευση στη «Wall Street Journal» άρθρου το οποίο υπογράφουν δύο μέλη του ισραηλινού κοινοβουλίου – ο Ντάνι Ντάνον του κυβερνώντος Λικούντ και ο Ραμ-Μπεν Μπάρακ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Yesh Atid, ο οποίος έχει διατελέσει και αναπληρωτής διευθυντής της Μοσάντ – που καλεί τις χώρες της Δύσης να υποδεχθούν στο έδαφός τους όσους Παλαιστίνιους επιθυμούν να αποχωρήσουν από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Εκούσια μετανάστευση»

«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της εκούσιας μετανάστευσης των Αράβων της Γάζας προς διάφορες χώρες στον κόσμο. Πρόκειται για την ενδεδειγμένη ανθρωπιστική λύση για τους κατοίκους της Γάζας και ολόκληρης της περιοχής έπειτα από 75 χρόνια προσφυγιάς, φτώχειας και κινδύνων», δήλωσε ο Σμότριτς, για να προσθέσει: «Το κράτος του Ισραήλ δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να αποδεχθεί την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης οντότητας στη Γάζα».

Από την πλευρά τους, οι δύο βουλευτές στο άρθρο τους τονίζουν, ανάμεσα στα άλλα: «Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό για να βοηθήσουν τους κατοίκους της Γάζας. Εχει μεγάλη σημασία η διεθνής κοινότητα να διερευνήσει πιθανές λύσεις (…) Μία ιδέα θα μπορούσε να είναι χώρες σε όλο τον κόσμο να δεχθούν περιορισμένο αριθμό οικογενειών από τη Γάζα, οι οποίες έχουν εκδηλώσει επιθυμία να μετεγκατασταθούν». Συνεχίζουν δε απευθυνόμενοι προς την Ευρώπη και επικαλούμενοι «τη μακρά ιστορία που έχει στην παροχή βοήθειας προς πρόσφυγες οι οποίοι φεύγουν από ζώνες συγκρούσεων», ενώ ισχυρίζονται πως «ακόμη και αν καθεμία από αυτές δεχθεί 10.000 ανθρώπους, θα συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης».

Μια δεύτερη Νάκμπα

Υπενθυμίζεται πως, ειδικά μετά την πρόσφατη αποκάλυψη σχετικού σχεδίου που είχε επεξεργαστεί ένα ισραηλινό υπουργείο, τόσο οι ΗΠΑ και η ΕΕ όσο και οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες έχουν απορρίψει επισήμως κάθε πρόταση που αφορά την επόμενη ημέρα και περιλαμβάνει απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Γάζα – με τους τελευταίους να φοβούνται, μάλιστα, ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και τα σχέδια του Ισραήλ θα οδηγήσουν σε μια δεύτερη Νάκμπα (Μεγάλη Καταστροφή) και μαζική έξοδο έπειτα από εκείνη που συνόδευσε τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948.