Σε βαρύ κλίμα τίμησε το Ισραήλ χθες, ακριβώς έναν μήνα από εκείνο το «Μαύρο Σάββατο», τα 1.400 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς. Περισσότεροι από 240 ισραηλινοί και ξένοι όμηροι εκτιμάται ότι βρίσκονται πάντα στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ έδωσε χθες το πρωί νέο, τετράωρο περιθώριο στους άμαχους κατοίκους της πόλης της Γάζας να κατευθυνθούν νοτιότερα, αν και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είναι συχνοί και στο νότιο κομμάτι του παλαιστινιακού θυλάκου.

«Οι ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στην καρδιά της πόλης της Γάζας» και «σφίγγουν τον κλοιό» τους γύρω από την πόλη, διαβεβαίωσε λίγες ώρες αργότερα ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκαλάντ, χαρακτηρίζοντας τη Λωρίδα «τη μεγαλύτερη τρομοκρατική βάση που έχει χτίσει ποτέ η ανθρωπότητα». Οπως επεσήμανε ο Γκαλάντ, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ, υπ’ αριθμόν 1 στόχος του Ισραήλ, βρισκόταν εγκλωβισμένος μέσα στο υπόγειο καταφύγιό του.

Τραγωδία κολοσσιαίων διαστάσεων

Οι νεκροί στη Γάζα έχουν ξεπεράσει, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τους 10.300. Η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή περιγράφεται από τον ΟΗΕ ως μια «τραγωδία κολοσσιαίων διαστάσεων». Κατά μέσο όρο, σημείωσε χθες ο ΠΟΥ, 160 παιδιά σκοτώνονται καθημερινά στη Γάζα.

Μιλώντας ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας στο αμερικανικό NBC News, ο ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε εκ νέου την ιδέα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός χωρίς να έχουν απελευθερωθεί όλοι οι όμηροι, δηλώνοντας πως η χώρα του είναι ανοιχτή μόνο σε «μικρές παύσεις τακτικής» των ισραηλινών επιχειρήσεων – σύμφωνα με τις πηγές του Axios, ο Τζο Μπάιντεν είχε καλέσει νωρίτερα, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, τον Νετανιάχου να συμφωνήσει σε μια τριήμερη παύση των επιχειρήσεων ώστε να μπορέσει να υπάρξει πρόοδος στην απελευθέρωση κάποιων από τους ομήρους. Στην ίδια συνέντευξη, όμως, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε και μια ιδέα από τα σχέδιά του για την «επόμενη ημέρα» στη Γάζα, λέγοντας πως το Ισραήλ θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στην περιοχή επ’ αόριστον.

«Πιστεύω πως το Ισραήλ θα έχει για αόριστο χρονικό διάστημα τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια γιατί είδαμε τι συμβαίνει όταν δεν την έχουμε», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Ο αμερικανός πρόεδρος, εντούτοις, έχει ήδη εκφράσει την άποψη πως θα ήταν «λάθος» να ανακαταλάβει το Ισραήλ τον παλαιστινιακό θύλακο, από τον οποίο αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, δύο χρόνια πριν αναλάβει τον έλεγχο εκεί η Χαμάς. «Η άποψή μας είναι ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των αποφάσεων. Η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη και θα παραμείνει παλαιστινιακή γη. Γενικά μιλώντας, δεν στηρίζουμε την ανακατάληψη της Γάζας και ούτε το Ισραήλ τη στηρίζει», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον δεν στηρίζει επίσης τον οποιονδήποτε καταναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων εκτός Γάζας. Αποστάσεις από τις δηλώσεις Νετανιάχου, όμως, πήρε και ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας: «Μπορώ να σας πω ποιος δεν θα κυβερνάει τη Γάζα: δεν θα είναι η Χαμάς, και δεν θα είναι το Ισραήλ. Ολα τα άλλα είναι μια πιθανότητα», δήλωσε χθες το βράδυ.

Στο Τόκιο ο Μπλίνκεν

Μετά την πολυήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε στη Μέση Ανατολή, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν συμμετέχει από χθες στο Τόκιο στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του G7 – από εκεί απηύθυνε έκκληση στους ομολόγους του να «μιλήσουν με μια ξεκάθαρη ενιαία φωνή» για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Δεν ήταν τυχαία η έκκληση: από όταν ξέσπασε η τελευταία αυτή κρίση, το G7 έχει εκδώσει μόλις ένα κοινό ανακοινωθέν, που ανερχόταν σε μερικές προτάσεις. Ο διχασμός του έχει γίνει ορατός και στον ΟΗΕ, με τη Γαλλία να ψηφίζει στις 26 Οκτωβρίου υπέρ ενός ψηφίσματος που ζητούσε ανθρωπιστική εκεχειρία, τις ΗΠΑ να ψηφίζουν κατά και τις υπόλοιπες χώρες της ομάδας να απέχουν. Αναλυτές επισήμαιναν πως η προεδρεύουσα του G7 χώρα, η Ιαπωνία, έχει υιοθετήσει μια προσεκτική στάση έναντι της κρίσης, αντιστεκόμενη στην πίεση να ευθυγραμμιστεί με τη φιλοϊσραηλινή στάση του στενότερου συμμάχου της, των ΗΠΑ. Κατά τη συνάντηση που είχε πάντως χθες με τον αμερικανό ομόλογό της, η γιαπωνέζα υπουργός Εξωτερικών Γιόκο Καμικάουα δήλωσε πως υπάρχει «συμπαγής ενότητα» ανάμεσα στις χώρες για το θέμα.

Μέχρι τέλους

Σε μήνυμα που ανέβασε χθες στα σόσιαλ μίντια ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς επανέλαβε την έκκλησή του για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα και την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. «Πόσο θα διαρκέσει αυτή η καταστροφή;» αναρωτήθηκε. «Η ιστορία θα μας κρίνει όλους από το τι κάναμε για να τερματιστεί αυτή η τραγωδία». «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε μέχρι τέλους» διαβεβαίωσε περίπου την ίδια ώρα ο Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας «συνολικά εκπληκτική επιτυχία» την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.