Σε ψυχρό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγκυρα η συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, για να συζητήσουν τις προσπάθειες επέκτασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να αποτρέψουν την εξάπλωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο Μπλίνκεν περιοδεύει για τέταρτη φορά στη Μέση Ανατολη εδώ και έναν μήνα, δηλαδή από τις 7 Οκτωβρίου όταν εκδηλώθηκε η επίθεση της Χαμάς με τους εκατοντάδες νεκρούς στο Ισραήλ και ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίζονται με σφοδρότητα, οδηγώντας τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να προειδοποιεί ότι «η περιοχή μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών».

«Συζητήσαμε τις προσπάθειες για σημαντική επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και τις προσπάθειες να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης σε άλλα μέρη της περιοχής και τι μπορούμε να κάνουμε για να θέσουμε τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη, διαρκή ειρήνη για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους» είπε αργότερα ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα.

Επιθεωρούσε έργα

Η επίσκεψη που αρχικά δεν προβλεπόταν στην περιοδεία του Μπλίνκεν έγινε σε βαριά ατμόσφαιρα, η οποία δυναμιτίστηκε και από την απόφαση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να σνομπάρει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επικρίνει την Ουάσιγκτον για την  «απεριόριστη υποστήριξή της στο Ισραήλ», βρισκόταν σε παραμεθόρια περιοχή της Βορειοανατολικής Τουρκίας για να επιθεωρήσει αναπτυξιακά έργα, την ώρα που ο Μπλίνκεν είχε το διαρκείας δύο ωρών και 40 λεπτών τετ α τετ με τον Φιντάν, σε μια κίνηση που μεταφράστηκε ως «σνομπάρισμα» από διεθνή ΜΜΕ.

Η συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν ολοκληρώθηκε χωρίς κοινή συνέντευξη Τύπου, με το Al Jazeera να σημειώνει ότι «η αμερικανική πλευρά προσπάθησε να πείσει τους τούρκους αξιωματούχους να ασκήσουν περισσότερη πίεση στη Χαμάς για να απελευθερώσει τους ομήρους, αλλά η τουρκική θέση ήταν ξεκάθαρη: είπαν ότι η απελευθέρωση κρατουμένων θα πρέπει να είναι αμοιβαία, με τη Χαμάς να αφήνει ελεύθερους τους ομήρους και το Ισραήλ τους παλαιστίνιους κρατουμένους».

Η Τουρκία, σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, ζήτησε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και έναν διεθνή μηχανισμό που θα την επιβλέπει, με την Αγκυρα να διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας χώρας. Πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι ο Φιντάν τόνισε στον Μπλίνκεν πως πρέπει να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ότι πρέπει να αποτραπεί το Ισραήλ από το να στοχεύει αμάχους και να εκτοπίζει ανθρώπους.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Μπλίνκεν αναχωρώντας ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. «Εργαζόμαστε πολύ επιθετικά για να λάβουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Και έχουμε πολύ συγκεκριμένους τρόπους για να το κάνουμε αυτό. Και νομίζω πως θα δούμε τις επόμενες ημέρες ότι η βοήθεια μπορεί να επεκταθεί με σημαντικούς τρόπους» είπε.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα ανακοίνωσαν χθες ότι 10.022 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στον πόλεμο. Ερωτηθείς ποια συγκεκριμένη πρόοδος έχει σημειωθεί κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην περιοχή, ο Μπλίνκεν επισήμανε τις προσπάθειες για αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης: «Μερικές φορές η απουσία κάποιου κακού μπορεί να μην είναι η πιο προφανής απόδειξη προόδου, αλλά είναι» απάντησε.

Πάντως, ένδειξη προόδου δεν είναι η αύξηση της έντασης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, εκεί όπου στοχεύουν δεκάδες ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο. Χθες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χτυπούν στόχους που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.