Το damage control έγινε σε πολλά επίπεδα. Στην πρωθυπουργική ανασκόπηση της εβδομάδας, για παράδειγμα, αναφέρθηκε η δέσμευση τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής να «επιστρέψουν στην κοινωνία για καλύτερη υγεία, περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα, μεγαλύτερη στήριξη στις νέες οικογένειες».

Αλλά επισημάνθηκε κιόλας πως «αποτελεί κοινωνική πρόκληση» περίπου 500 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν λιγότερα απ’ τους υπαλλήλους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Στην ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας, πάλι, εκτός απ’ την ηθική διάσταση του μέτρου, αναδείχθηκε κι η αναγκαιότητά του για λόγους σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που επικαλέστηκε ο Ακης Σκέρτσος, το μερίδιο των εσόδων από τη φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών αγγίζει στην Ελλάδα το 0,8% του ΑΕΠ ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ το 2,1% – κι επειδή ο αριθμός τους εδώ είναι αναλογικά διπλάσιος, αυτοί οι έλληνες φορολογούμενοι τελικά καταβάλλουν το 1/4 του φόρου που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι του ίδιου επαγγελματικού στάτους. Για όποιον δεν πείστηκε με την πρώτη, μάλιστα, ο υπουργός έγραψε και για το VAT gap, ελληνιστί: την απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ που δεν αποδίδεται.