Κάθε χρόνο το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, παράξενα και… τρομακτικά πράγματα συμβαίνουν στους δρόμους πολλών πόλεων του κόσμου.

Φωτισμένες κολοκύθες, ανθρώπινοι σκελετοί, χαρούμενα (ή και όχι τόσο) φαντάσματα, μάγισσες καβάλα σε σκούπες κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους των πόλεων. Παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και ρωτώντας trick or treat (φάρσα ή κέρασμα) και οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν κέικ η ζαχαρωτά για την ανάπαυση των ψυχών.

Το Halloween

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς γιορτάζουν το Χάλογουιν (Halloween), μια γιορτή με μαζική συμμετοχή που θυμίζει καρναβάλι και κάλαντα μαζί, όπου ο φόβος δύσκολα ξεχωρίζει από το γέλιο και ο τρόμος από το ξεφάντωμα.

Σύμφωνα με το sansimera.gr, όπως ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, 41,1 εκατομμύρια παιδιά συμμετείχαν στη γιορτή του Halloween 2018 και επισκέφθηκαν 120 εκατομμύρια σπίτια.

Τι σημαίνει η λέξη Halloween

Ο όρος Halloween είναι συνεπτυγμένη μορφή των λέξεων All-Hallow-even και σημαίνει το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων», που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες.

Η γιορτή χάνεται στα βάθη των αιώνων. Έχει ειδωλολατρικές ρίζες και σχετίζεται με τη λατρεία των Δρυίδων από τους Κέλτες στην Ιρλανδία.

Πιστεύεται ότι οι ψυχές των ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους ψάχνουν να μπουν σ’ ένα σώμα για να κερδίσουν την αθανασία.

Οι ζωντανοί από την πλευρά τους, ντυμένοι με παράξενα κοστούμια και κάνοντας θόρυβο, προσπαθούν να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα. Τη γιορτή έφεραν στην Αμερική Ιρλανδοί μετανάστες κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα.

Στη συνέχεια η γιορτή αυτή εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια το Halloween να γιορτάζεται δειλά – δειλά και στην Ελλάδα.

Αντιδράσεις και… έσοδα

Οι χριστιανικές οργανώσεις αντιδρούν, θεωρώντας ότι το έθιμο έχει ειδωλολατρικές ρίζες και σατανιστική χροιά. Το Βατικανό το βλέπει σαν ένα παιδικό παιγνίδι και γι’ αυτό το συγχωρεί.

Τη μέρα αυτή περιμένουν πώς και πώς οι ζαχαροπλάστες της Αμερικής. Ο τζίρος σε γλυκά και ζαχαρωτά την ημέρα του Halloween υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο των Χριστουγέννων, του Αγίου Βαλεντίνου και του Πάσχα.

Καλύτερο υλικό δεν θα μπορούσε να υπάρξει για τους ανθρώπους του κινηματογράφου. Εκτός από τις ταινίες τρόμου, αρκετές άλλες έχουν για φόντο τους τη βραδιά του Halloween, από τη βουβή κωμωδία του 1904 Halloween Night at the Seminary, ως την… πιο πρόσφατη παρωδία Scary Movie.

Ταινία αναφοράς για τη γιορτή παραμένει το θρίλερ τρόμου Halloween, παραγωγής 1978, του μετρ Τζον Κάρπεντερ, με πρωταγωνιστές τους Ντόναλντ Πλέζανς και Τζέιμι Λι Κέρτις.

Μόδα και… στην Ευρώπη

Αν και οι Σκανδιναβικές χώρες, από τις οποίες λέγεται πως προήλθε το έθιμο, γιόρταζαν ανέκαθεν το Halloween, πλέον η επιρροή του είναι τόσο μεγάλη που έχει αρχίζει να γιορτάζεται από πάρα πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται και πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης, από τις οποίες φυσικά δεν λείπει και η Ελλάδα.

Ο εορτασμός του Halloween στην χώρα μας ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια από την Αθήνα, στην οποία πολλά νυχτερινά καταστήματα άρχισαν να διοργανώνουν πάρτι που κρατούσαν όλη την νύχτα.

Σταδιακά οι εορτασμοί επεκτάθηκαν στην Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια και σε άλλες πόλεις.