Πρόσβαση στους νέους τρισδιάστατους χάρτες της Google που αποκτούν Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και επιπλέον δυνατότητες θα έχουν και οι έλληνες χρήστες των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων 20 χωρών παγκοσμίως που θα δουν την αναβαθμισμένη λειτουργία του Google Maps.

Το νέο εργαλείο του Google Maps ονομάζεται Immersive View (Εμβυθιστική Θέαση) και θα παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να εξερευνούν από την οθόνη του κινητού τους σε τρισδιάστατη μορφή και με πρωτοφανείς λεπτομέρειες μεγάλες πόλεις, οδούς, το εσωτερικό κτιρίων, στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σημεία ΑΤΜ.

Το εργαλείο της «Εμβυθιστικής Θέασης», που ενσωματώνεται στο Google Maps αυτήν την εβδομάδα, λειτουργεί με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης και μπορεί να… ταξιδέψει τον χρήστη ενός κινητού, από τα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού, στο εσωτερικό μουσείων ή εστιατορίων που θα ήθελε να επισκεφθεί. Αρχικά το Immersive View θα είναι διαθέσιμο για τους χάρτες 15 μεγάλων πόλεων, μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, το Δουβλίνο, η Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

Οι λεπτομερείς τρισδιάστατοι χάρτες δημιουργούνται με τη χρήση μιας προηγμένης τεχνικής τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται στα «νευρωνικά πεδία ακτινοβολίας», μετασχηματίζοντας εικόνες δύο διαστάσεων σε τρισδιάστατα μοντέλα. Θα λειτουργεί συνδυάζοντας δισεκατομμύρια φωτογραφίες που μοιράζονται οι χρήστες των χαρτών με τις δορυφορικές φωτογραφίες. Η Google ισχυρίζεται ότι με τη χρήση αυτής της τεχνικής είναι σε θέση να αναδημιουργείται το πλήρες πλαίσιο μιας τοποθεσίας, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού, των δομών και των λεπτομερειών του φόντου.

Σε αυτό το τρισδιάστατο περιβάλλον και άσχετα από το μέσο που χρησιμοποιούν (πεζή, ποδήλατο, αυτοκίνητο), οι χρήστες θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες πλοήγησης… στροφή-στροφή!

Επίσης, η Google, με τη χρήση του νέου εργαλείου του «Φακού», κάνει ακόμη πιο κατανοητό για τον χρήστη τον προορισμό που έχει επιλέξει. Ο «Φακός» χρησιμοποιεί AI για τη δημιουργία περιβάλλοντος επαυξημένης πραγματικότητας, ώστε ο χρήστης να μπορεί να εξερευνήσει λεπτομερώς το περιβάλλον γύρω του και να βρίσκει αυτό που τον ενδιαφέρει (ATM, στάσεις ΜΜΜ, εστιατόρια κ.ά.). Επιπλέον, στην εφαρμογή Google Maps, θα διατίθενται πλέον σε φωτογραφίες πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως π.χ. «γάλα για τα ζώα» ή «κολοκύθα για τον σκύλο μου»!