Προτείνοντας  από το Ισραήλ τη διεύρυνση του διεθνούς συνασπισμού που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ και τη Συρία κατά του ISIS ώστε να συμπεριλάβει τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα, ο Εμανουέλ Μακρόν αιφνιδίασε τόσο τους ισραηλινούς συνομιλητές του όσο και το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιδέα προήλθε μέσα από το Ελιζέ, από έναν πολιτικο-στρατιωτικό προεδρικό σύμβουλο, τον Ξαβιέ Σατέλ.

Προκάλεσε τόσο μεγάλη σύγχυση, βέβαια, που μόλις δύο ώρες αφότου διατυπώθηκε επισήμως, πηγή του Ελιζέ έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις που σύμφωνα με μια ερμηνεία την άμβλυναν και σύμφωνα με μια άλλη τη διέγραψαν: «Ο σκοπός», διευκρίνισε η πηγή, «είναι να αντλήσουμε έμπνευση από την εμπειρία του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS και να εξετάσουμε ποιες πτυχές μπορούν να εφαρμοστούν κατά της Χαμάς».

Ο γαλλικός Τύπος, σε κάθε περίπτωση, δεν αντιμετώπισε με επιείκεια τη (δυσνόητη) πρόταση του γάλλου προέδρου. «Μη ρεαλιστική» και «ανεφάρμοστη» τη χαρακτήρισε η «Libération». Ακόμα και ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επέλεξε να κρατήσει μόνο τη συμβολική διάσταση της πρότασης.

Η Χαμάς, διαβεβαίωσε, «δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη. Είναι το Ισλαμικό Κράτος στα μπανλιέ του Παρισιού. Αν νικήσει, χάνουμε όλοι. Αν ηττηθεί, τότε θα έχουν κερδίσει οι δυνάμεις του πολιτισμού».

Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος και τη φρίκη της σφαγής που προκάλεσε η Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η σύγκρισή της με το ISIS δεν προκαλεί έκπληξη. Πρώτος την έκανε ο Νετανιάχου, την έχουν επαναλάβει ωστόσο πολλοί ισραηλινοί αξιωματούχοι καθώς και σύμμαχοι του Ισραήλ.

Οπως σημείωνε βέβαια χθες στη «Washington Post» ο Ισάαν Ταρούρ, η σύγκριση είναι εσφαλμένη, η Χαμάς δεν είναι το ISIS. «Παρ’ όλες τις ισραηλινές προσπάθειες να την παρουσιάσουν ως την παλαιστινιακή πτέρυγα του Ισλαμικού Κράτους και όσο αντιδραστική και βίαιη και αν είναι, η Χαμάς είναι μια ισλαμιστική εθνικιστική οργάνωση, όχι μια μηδενιστική αίρεση, και κομμάτι της παλαιστινιακής πολιτικής κοινωνίας» έγραψε ο αμερικανοεβραίος συγγραφέας και κριτικός Ανταμ Σατζ στο «London Review of Books».

«Τρέφεται από την απόγνωση που προκαλεί η κατοχή και δεν μπορεί απλώς να βγει από τη μέση, όπως δεν μπορούν να βγουν από τη μέση και οι φασίστες ζηλωτές της κυβέρνησης Νετανιάχου» πρόσθεσε.

Προσπάθεια κατανόησης

Επιστρέφοντας, σε κάθε περίπτωση, στην προσπάθεια κατανόησης της πρότασης Μακρόν, το Παρίσι καθιστά σαφές πως δεν τίθεται θέμα ανάπτυξης στρατευμάτων στη Γάζα. Κανείς δεν περίμενε άλλωστε κάτι τέτοιο: ακόμα και οι ΗΠΑ αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο.

Μιλώντας για «άντληση έμπνευσης» από τον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS, το Ελιζέ αναφέρεται περισσότερο σε ανταλλαγές πληροφοριών (έναν ρόλο που ήδη παίζει η Ουάσιγκτον σε αυτή τη διαμάχη) αλλά και σε κυρώσεις εναντίον υπευθύνων της Χαμάς, τους οποίους το Ισραήλ θέλει να δει να εκδιώκονται από την Τουρκία και το Κατάρ.

Σε κάθε περίπτωση, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επέτρεψαν, το 2014, τη γέννηση του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS δεν επιτρέπουν μια επίθεση εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Το συζήτησε και με άλλους ηγέτες

Σύμφωνα με το Ελιζέ, πάντως, ο Μακρόν συζήτησε την ιδέα του την Κυριακή με τον Τζο Μπάιντεν, τον Ολαφ Σολτς, τον Ρίσι Σούνακ και την Τζόρτζια Μελόνι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Ερωτηθείς σχετικά προχθές, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, περιορίστηκε να απαντήσει ένα αόριστο «συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις». Η Ουάσιγκτον, άλλωστε, καταβάλλει προσπάθειες περιορισμού των κινδύνων μιας περιφερειακής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Και γνωρίζει – όπως σημειώνει η «Le Monde» – «πως η σύνδεση της Χαμάς με το απόλυτο κακό που ενσαρκώνει το ISIS είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη στον αραβικό κόσμο, τη στιγμή που οι ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι εξισώνουν χωρίς διαφοροποίηση τους άνδρες της Χαμάς με τους κατοίκους της Γάζας».

«Μια χερσαία επέμβαση, εφόσον στοχεύει αποκλειστικά τρομοκρατικές ομάδες, αποτελεί μια επιλογή. Ομως, εάν πρόκειται για μια μαζική επιχείρηση η οποία θα θέσει σε κίνδυνο άμαχο πληθυσμό, νομίζω πως θα ήταν λάθος του Ισραήλ» εκτίμησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.