Aς παραθέσουμε ένα χρονολόγιο, αναγκαστικά αυθαίρετο, αλλά όχι εξ αυτού λιγότερο ακριβές. 8 Αυγούστου 2022: ο Πρωθυπουργός τονίζει σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την υπόθεση των υποκλοπών ότι «πρέπει η αλήθεια να αναδειχθεί στις διαστάσεις που πραγματικά έχει». 11 Σεπτεμβρίου 2022: ο Πρωθυπουργός δηλώνει στη ΔΕΘ ότι «έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής και αναμένεται να ολοκληρωθεί». 27 Ιανουαρίου 2023: ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ «έχει αγγίξει τα όρια της προδοσίας και όχι μόνο της νομιμότητας». 28 Σεπτεμβρίου 2023: με ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, υπερψηφίζονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων οι αλλαγές στη σύνθεση της ΑΔΑΕ. 23 Οκτωβρίου 2023: η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αφαιρεί τον φάκελο των υποκλοπών από τους δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών και τον αναθέτει στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου.

Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το ένα είναι η εξέλιξη αυτή να αποσκοπεί στην «επιτάχυνση» και «αναβάθμιση» της διαδικασίας, όπως ανέφερε στην παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Οι έρευνες τραβούν σε μάκρος, υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν τα εγκλήματα και να μη χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, οπότε ο αντεισαγγελέας παίρνει στα χέρια του όλο το αποδεικτικό υλικό και αρχίζει να τρέχει. Ακόμη και η «Αυγή» και το «Documento» συμφώνησαν σε πρώτο χρόνο ότι ήταν καιρός να καταλάβει η εισαγγελέας ότι το θέμα είναι μείζονος σημασίας.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, άρχισε να κερδίζει έδαφος ένα άλλο, ακριβώς αντίθετο, ενδεχόμενο. Οτι δηλαδή βρίσκεται εν εξελίξει μια προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου. Πρώτη κινήθηκε στην κατεύθυνση αυτή η ΑΔΑΕ, υπό τη νέα της σύνθεση που δρομολογήθηκε ακριβώς για τον σκοπό αυτό: όταν οι δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών τής ζήτησαν να διερευνήσει κατά πόσον οι 92 τηλεφωνικές συνδέσεις που είχαν στοχοποιηθεί με το Predator παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ, τους παρέπεμψε στη γνωμοδότηση Ντογιάκου περί απορρήτου. Οι εισαγγελείς επανήλθαν. Και τότε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τούς «τιμώρησε» αναθέτοντας την υπόθεση σε έναν αντεισαγγελέα που θα χρειαστεί πολλούς μήνες για να ενημερωθεί, αφού η δικογραφία αποτελείται από χιλιάδες σελίδες.

Αν ισχύει το δεύτερο ενδεχόμενο, στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν μετά το πρώτο ξάφνιασμα ΣΥΡΙΖΑ (διά της Ολγας Γεροβασίλη) και ΠΑΣΟΚ (διά της Μιλένας Αποστολάκη), τότε δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη και ότι η εισαγγελέας ενδιαφέρεται πρωτίστως να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, από την οποία άλλωστε και τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Επειδή όμως οι δύσπιστοι επιμένουν, και οι συνωμοσιολόγοι αφθονούν, ένας τρόπος υπάρχει να βγει ασφαλές συμπέρασμα.

Να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι έρευνες και να αναδειχθεί η αλήθεια στις διαστάσεις που πραγματικά έχει. Ο,τι δηλαδή υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός.