«Φράγμα» και στους εκπροσώπους του ΟΗΕ ανήγειρε το Ισραήλ σε ανώτερους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού να επισκέπτονται στη χώρα, δίνοντάς τους όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά ένα «μάθημα» για τη στάση του στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες στη συζήτηση του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή στη Νέα Υόρκη, πως «είναι σημαντικό να… αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής».

Ωστόσο, αν και ο ίδιος συμπλήρωσε ότι καμία αδικία προς τους Παλαιστίνιους δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, ωστόσο ο γ.γ. του ΟΗΕ προκάλεσε την οργή κατοχικής δύναμης.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο των ενόπλων δυνάμεων ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, δήλωσε: «Λόγω των παρατηρήσεών του θα αρνηθούμε να χορηγήσουμε βίζα στους εκπροσώπους του ΟΗΕ. Έχουμε ήδη αρνηθεί τη βίζα για τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Συντονιστή βοήθειας Έκτακτης Ανάγκης, Μάρτιν Γκρίφιθς. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα».

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές πόσους περιλαμβάνει η απαγόρευση βίζας εντός της ιεραρχίας του ΟΗΕ. Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων του ΟΗΕ, για παράδειγμα, απασχολείται από την UNRWA, την υπηρεσία αρωγής και εργασίας του ΟΗΕ για τον Παλαιστινιακό λαό.

Πάντως, η ισραηλινή αντίδραση αντικατοπτρίζει την μακροχρόνια ισραηλινή πεποίθηση ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, ειδικά το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, έχουν μια αντι-ισραηλινή ατζέντα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προκάλεσε οργή στο Ισραήλ και σε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ περιγράφοντας τον βομβαρδισμό και τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς ως «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» και «καθαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο Γκουτέρες είπε επίσης για τη Χαμάς: «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων – ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον αμάχων στόχων. Όλοι οι όμηροι πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης και να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς όρους».

Τα «αίματα» για τους Ισραηλινούς, ήρθε να ανάψει και ο πρώην πρώην Βρετανός διπλωμάτης και ειδικός απεσταλμένος για την Υεμένη, Γκρίφιθς, προειδοποίησε ότι τα επίπεδα βοήθειας του ΟΗΕ στη Γάζα είναι θλιβερά ανεπαρκή. Έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η βοήθεια στο έδαφος.

Η απάντηση του ΟΗΕ

Μετά τις δηλώσεις του Γκουτέρες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν, είπε σε tweet: «Δεν θα συναντηθώ με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, δεν υπάρχει χώρος για μια ισορροπημένη προσέγγιση. Η Χαμάς πρέπει να διαγραφεί από προσώπου γης!».

Κληθείς να σχολιάσει, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίκ την αντίδραση του Ισραήλ είπε ότι ο γενικός γραμματέας θα συναντηθεί με εκπροσώπους οικογενειών των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, προσθέτοντας ότι θα συνοδεύονται από έναν εκπρόσωπο της μόνιμης ισραηλινής αποστολής στον ΟΗΕ. Αργότερα αναφέρθηκε ότι ορισμένες από τις οικογένειες των ομήρων αντιστάθηκαν στην πίεση του Κοέν να μην συναντήσουν τον Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες μπορεί να εξόργισε το Ισραήλ, αλλά ήταν αξιοσημείωτο ότι ο Μπλίνκεν συνέχισε να τον συναντά αφού μίλησε, και πολλές άλλες χώρες που μίλησαν αργότερα στη συζήτηση επέκριναν έντονα την επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Sameh Shoukry, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι τα παλαιστινιακά εδάφη βιώνουν φρικτές εξελίξεις. «Είναι ντροπή που κάποιοι συνεχίζουν να δικαιολογούν αυτό που συμβαίνει, επικαλούμενοι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και την αντίσταση στην τρομοκρατία», είπε.

Με πληροφορίες από Guardian