Νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology αποκαλύπτει ότι η δυσκολία στην πλοήγηση κατά το περπάτημα μπορεί να είναι πρώιμη ένδειξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι «η εξασθενημένη ολοκλήρωση της διαδρομής», η οποία περιλαμβάνει την κατανόηση της απόστασης και της κατεύθυνσης προκειμένου να αντιληφθείτε την τοποθεσία σας, θα μπορούσε να είναι σημάδι της πρώιμης εμφάνισης της νόσου.

Πώς το Αλτσχάιμερ επηρεάζει το περπάτημα

Αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «ολοκλήρωση της διαδρομής» σχετίζεται με την γνωστική ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται πού βρίσκεται σε έναν χώρο και πώς να κινηθεί σε αυτόν.

Περιλαμβάνει επίσης τον υπολογισμό του τρόπου με τον οποίο μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν οι κινήσεις του ανάλογα με το πού βρίσκεται και πού θέλει να πάει και τον προγραμματισμό των κινήσεων που απαιτούνται για την προσαρμογή της πορείας του.

Υπάρχουν βασικά μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της διαδρομής και επηρεάζονται από την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του ενδορινικού φλοιού.

Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, όπως εξηγούν, περιέχει ειδικά κύτταρα που ονομάζονται «κύτταρα πλέγματος». Τα κύτταρα πλέγματος βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη θέση τους στο χώρο, όπως ένα πλέγμα μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό σε ένα δισδιάστατο επίπεδο.

Τα κύτταρα πλέγματος μπορούν να ενσωματώσουν πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, την απόσταση αλλά και την κατεύθυνση.

Δεδομένου ότι ο ενδορινικός φλοιός επηρεάζεται νωρίς στη νόσο του Αλτσχάιμερ, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα κύτταρα του πλέγματος θα επηρεαστούν επίσης, οδηγώντας σε εξασθενημένη λειτουργία όσον αφορά την πλοήγηση, εξηγούν οι ερευνητές.

Τι έδειξε η έρευνα

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές εντόπισαν τις δυσκολίες στο περπάτημα που σχετίζονταν με το Αλτσχάιμερ, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο εικονικής πραγματικότητας με τα πρότυπα βάδισης υγιών ηλικιωμένων. Αυτό το VR μοντέλο θα μπορούσε στη συνέχεια να συγκρίνει την βάδιση ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένιση.

Οι ερευνητές εξέτασαν υγιή άτομα νεότερα και μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και μεγαλύτερη άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση.

Σε σύγκριση με τα υγιή άτομα, εκείνους δηλαδή που δεν εμφάνισαν γνωστική εξασθένηση, ο κύριος παράγοντας διάκρισης των ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένηση ήταν η έλλειψη κατανόησης της χωρικής αναγνώρισης και η εσφαλμένη αίσθηση ή ακριβής μέτρηση της θέσης τους.

Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ;

Η βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης είναι το πιο συνηθισμένο πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Άλλα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Το άτομο μπορεί να «χάνει» ή να ξεχνά ημερομηνίες και να μην γνωρίζει την τρέχουσα τοποθεσία στην οποία βρίσκεται.
  • Μπορεί να δυσκολεύεται να βρει συγκεκριμένες λέξεις.
  • Μπορεί να δυσκολεύεται στον προγραμματισμό πολύπλοκων εργασιών ή στην επίλυση προβλημάτων.
  • Μπορεί να εμφανίζονται αλλαγές στην διάθεση και την προσωπικότητά τους.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με φυσιολογικές γνωστικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στα πιο πρώιμα στάδια, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ της φυσιολογικής γήρανσης και της νόσου του Αλτσχάιμερ, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή Vita.gr