Στο τι ακριβώς θα αντιμετωπίσει ο ισραηλινός στρατός όταν μπει στην περίκλειστη παλαιστινιακή περιοχή αλλά και τι θα γίνει με τους 199 ομήρους που έχουν απαχθεί απάντησε ο αντιστράτηγος ε.α Σάββας Κολοκούρης.

«Εδώ και πολλά χρόνια η Χαμάς έχει σκάψει υπόγεια τούνελ που καταλήγουν από το έδαφός της εντός του Ισραηλινού εδάφους ώστε να μπορούν να προσβάλουν στόχους» ανέφερε ο κ. Κολοκούρης σημειώνοντας ότι πλέον οι ισραηλινοί έχουν την τεχνολογία για να αντιμετωπίζουν τους ενόπλους της Χαμάς και να επιχειρούν μέσα στα τούνελ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το υπόγειο δίκτυο των τούνελ, συνολικού μήκους 500 χλμ. που έχει δημιουργήσει η Χαμάς, ο κ. Κολοκούρης εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό εκεί να βρίσκονται και οι όμηροι.

Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχει ολόκληρο δίκτυο υπόγειων τούνελ τα περισσότερα των οποίων καταλήγουν στο ισραηλινό έδαφος.

Εξήγησε ότι τα τούνελ μπορούν να καταστραφούν από αέρος με ειδικά πυρομαχικά, ενώ σημείωσε ότι το δύσκολο είναι να αναγνωριστεί ακριβώς η θέση που βρίσκονται.

Ανέφερε ότι πριν από 12 χρόνια περίπου σε μια επιχείρηση των Ισραηλινών καταστράφηκαν πολλά τούνελ, ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων είπε πως κατασκευάστηκαν πολλαπλάσια τούνελ.

Όσον αφορά στο τι πρόκειται να γίνει με τους 199 αμάχους που έχουν απαχθεί ο κ. Καλοκούρης τόνισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η όποια προσπάθεια γίνει. «Οι επιχειρήσεις απελευθέρωσης ομήρων είναι εξαιρετικά δύσκολες και ευαίσθητες ενέργειες και αναλαμβάνονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις» είπε επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν πολλοί παράγοντες υπόψιν.

«Όταν υπάρχουν όμηροι διαφορετικών εθνικοτήτων τότε όλα τα κράτη θα πρέπει να συμφωνήσουν για την ανάληψη από κάποιο την ανάληψη κάποιας τέτοιας επιχείρησης. Σε περίπτωση απώλειας ζωής το πολιτικό κόστος είναι πολύ μεγάλο» πρόσθεσε.

Η επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων θα πρέπει να είναι μυστική και αιφνιδιαστική για να έχει επιτυχία, κατέληξε χαρακτηριστικά.