Εκκενώθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί λόγω απειλής για βόμβα το σχολείο στην Αράς της βόρειας Γαλλίας, όπου δολοφονήθηκε την Παρασκευή ένας εκπαιδευτικός από έναν 20χρονο ισλαμιστή, πρώην μαθητή στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του AFP.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί απομακρύνθηκαν περίπου στις 10.30 από το σχολείο όπου ο Ντομινίκ Μπερνάρ δολοφονήθηκε με μαχαίρι. Υπενθυμίζεται ότι ο 20χρονος δράστης έχει συλληφθεί, μαζί και ο αδερφός του.

Οι περιπολίες με τους στρατιώτες θα ξεκινήσουν το βράδυ της Δευτέρας (16/10)

Μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες της θανάσιμης επίθεσης ανέφεραν πως ο 20χρονος φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος!».

Στη διάρκεια της ημέρας η Γαλλία θα αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη του.

Επίσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή τόσο στη μνήμη του Μπερνάρ όσο και στη μνήμη του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή που δολοφονήθηκε το 2020 από έναν τζιχαντιστή επειδή έδειξε στους μαθητές του σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ.

«Αστακός» η χώρα από σήμερα

Μία ημέρα μετά τη δολοφονία του καθηγητή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέταξε την κινητοποίηση 7.000 στρατιωτών για να αυξηθούν οι περιπολίες ασφαλείας.

Από το γραφείο του Μακρόν, ο οποίος επισκέφθηκε το σχολείο όπου έγινε η επίθεση, ανακοινώθηκε πως οι στρατιώτες θα κινητοποιηθούν από το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι νεωτέρας. Θα ενισχύσουν μια επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πλαίσιό της διεξάγουν τακτικά περιπόλους σε μεγάλα αστικά κέντρα και σε τουριστικά μέρη.

Η κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας κηρύχθηκε καθώς η Γαλλία φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και αντιμετωπίζει απόψε στα προημιτελικά τη Νότια Αφρική.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε πως η επίθεση στην Αράς συνδέεται με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, όπου το Ισραήλ διεξάγει στρατιωτική επίθεση εναντίον των μαχητών της Χαμάς που το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν αιματηρή επιδρομή στο ισραηλινό έδαφος.