Είναι γνωστό ότι η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή μπορεί να μας προστατεύσει από πολλές χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Μπορεί όμως ο χυμός πορτοκάλι (φυσικός) να μας βοηθήσει εάν έχουμε κρυολόγημα;

Η ωφέλιμη του δράση αποδίδεται κυρίως στην βιταμίνη C και στη υπόθεση ότι εάν πίνουμε και καταναλώνουμε πολλή βιταμίνη C, η διάρκεια του κρυολογήματος μας ενδεχομένως να μειωθεί.

Η βιταμίνη C πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει επίσης κάλιο και βιταμίνη Α, τα οποία μπορούν επίσης να το ενισχύσουν.

Όταν αρρωσταίνουμε, εκδηλώνονται φλεγμονώδεις αποκρίσεις στο σώμα, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως δέχεται επίθεση από έναν ιό. Η βιταμίνη C παίζει ρόλο στη διατήρηση της ακεραιότητας του ανοσοποιητικού συστήματος και στην υποστήριξη της λειτουργίας πολλών κυττάρων του.

Κι ενώ ο χυμός πορτοκαλιού ακούγεται ως η ιδανική επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις, στην πραγματικότητα λίγα είναι τα ερευνητικά στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν αυτήν την υπόθεση.

Ωστόσο, μπορείτε να ενισχύσετε την φυσική άμυνα του οργανισμού αυξάνοντας την πρόσληψη της βιταμίνης C, επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.

Πηγές βιταμίνης C για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Ενώ τα εσπεριδοειδή και ο χυμός πορτοκαλιού ειδικότερα πρόκειται για τις δημοφιλέστερες πηγές βιταμίνης C, οι ειδικοί σημειώνουν ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Ακτινίδια.
  • Λεμόνι.
  • Πιπεριές.
  • Τομάτες.
  • Γκρέιπφρουτ.
  • Πιπεριές τσίλι.

Τα πορτοκάλια εξακολουθούν να είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε τα πορτοκάλια ολόκληρα αντί να πίνετε τον χυμό τους. Έτσι θα λάβετε και πολύτιμες θρεπτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη.

Πώς αλλιώς θα καταπολεμήσετε το κρυολόγημα

Εάν τελικά κρυώσετε, πιθανότατα τα συμπτώματά σας θα κρατήσουν επτά με δέκα μέρες ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και λίγο περισσότερο. Για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να επανέλθει πιο γρήγορα, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Ξεκουραστείτε

Το κλειδί για να αναρρώσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα είναι να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Με την ανάπαυση κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σώμα σας θα είναι σε θέση να αφιερώσει περισσότερους πόρους για την καταπολέμηση του ιού.

Ο ύπνος είναι επίσης σημαντικός, καθώς δίνει στο σώμα σας την ευκαιρία να επικεντρωθεί στην του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Το νερό, ο φυσικός χυμός, ο ζωμός από κόκαλα, το χαμομήλι με λίγο μέλι βοηθούν στη ανακούφιση της συμφόρησης και αποτρέπουν την αφυδάτωση. Αποφύγετε το αλκοόλ, τον καφέ και τα ροφήματα με καφεΐνη, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν την αφυδάτωση.

Υγράνετε τον αέρα

Ο κρύος αέρας συγκρατεί λιγότερη υγρασία από τον ζεστό αέρα. Τα ξηρά ρουθούνια είναι πιο επιρρεπή σε ιούς και εάν είστε ήδη άρρωστοι, ο ξηρός αέρας μπορεί να επιδεινώσει τον πονόλαιμο.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα στους χώρους σας για να αυξήσετε τα επίπεδα υγρασίας στο δωμάτιο.

Πηγή: Vita.gr