Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα, το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας.

Νέα μετα-ανάλυση ερευνών που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, αποκαλύπτει ότι 4.000 βήματα την ημέρα αρκούν για να μειώσετε αισθητά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ 2.337 μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου ειδικά από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιπλέον, η μελέτη συνδέει τα επιπλέον 1000 βήματα/ημέρα με 15% μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ η αύξηση κατά 500 βήματα/ημέρα σχετίζεται με 7% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμη και λίγη σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από το τίποτα, ωστόσο, οτιδήποτε κάτω από 5.000 βήματα την ημέρα θεωρείται «καθιστικός τρόπος ζωής».

Φυσικά, όσο περισσότερα βήματα κάνετε, τόσο περισσότερα θα είναι τα οφέλη για την υγεία σας. Για να αποκομίσετε τα μέγιστα, πρέπει να φτάσετε τα 20.000 βήματα.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία για σχεδόν 227.000 άτομα από 17 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι η μεγαλύτερη ανάλυση του είδους της που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Το περπάτημα δεν… παίρνει αναβολή

Η καλύτερη στρατηγική είναι να ξεκινήσετε το περπάτημα όσο πιο νωρίς γίνεται.

Για να καταλάβετε, οι ενήλικες άνω των 60 ετών που έκαναν από 6.000 έως 10.000 βήματα την ημέρα παρουσίασαν 42% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, ενώ τα άτομα κάτω των 60 ετών που έκαναν από 7.000 έως 13.000 βήματα ημερησίως είδαν 49% μείωση του κινδύνου.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή τη διαφορά στο γεγονός ότι η έγκαιρη έναρξη οποιασδήποτε θετικής αλλαγής του τρόπου ζωής έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη χοληστερόλη, στην αρτηριακή πίεση, στη γλυκόζη στο αίμα και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Κάντε την αρχή

Αν τώρα περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθισμένοι, θα πρέπει να εντάξετε προοδευτικά το περπάτημα στην καθημερινότητά σας, να αρχίσετε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς και να τους ανεβάζετε σταδιακά.

Για να το πετύχετε, ξεκινήστε από τα 15-20 λεπτά σχεδόν καθημερινά με ρυθμό 3-4 χιλιομέτρων ανά ώρα και σταδιακά προσθέστε περισσότερο χρόνο, περίπου 5 λεπτά εβδομαδιαίως, μέχρι να φθάσετε ύστερα από αρκετές εβδομάδες να περπατάτε συνεχόμενα για 45 λεπτά ή περισσότερα.

Αποφύγετε να είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας και να βάζετε πολύ υψηλούς στόχους. Οι αλλαγές δεν μπορεί να είναι ορατές μέσα σε μια μέρα γι’ αυτό καλύτερα να επικεντρωθείτε στη σταδιακή πρόοδο και τις βιώσιμες αλλαγές.

Ξεκινήστε με μικρά, επιτεύξιμα ορόσημα και έτσι θα νιώθετε παρακινημένοι για να ολοκληρώσετε μεγαλύτερους στόχους.

Αν είστε άνθρωπος που λειτουργεί καλύτερα με πρόγραμμα, για την πρώτη εβδομάδα μπορείτε να ακολουθήσετε αυτό τον οδηγό:

1η ημέρα: Mέτρια ένταση για 10-15΄

2η ημέρα: Mέτρια ένταση για 10-15΄

3η ημέρα: Mέτρια έως λίγο ζωηρή για 15΄

4η ημέρα: Mέτρια έως λίγο ζωηρή για 15΄

5η ημέρα: Aνάπαυση

6η ημέρα: Zωηρή ένταση για 15-20΄

7η ημέρα: Zωηρή ένταση για 20-25΄

Σε καμιά περίπτωση μην πιέζετε τον οργανισμό σας να περάσει τα όριά του. Αντίθετα, θα πρέπει να του δώσετε τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής και να είστε βέβαιοι πως με λίγη υπομονή, σταδιακά θα δείτε, θεαματικά αποτελέσματα.

Πριν ξεκινήσετε το περπάτημα ή οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Πηγή Vita.gr