Ένας κλόουν ντυμένος σαν τον Πένιγουαιζ, τον κακό πρωταγωνιστή του διάσημου βιβλίου τρόμου «το Αυτό» του Στίβεν Κινγκ, σπέρνει τον τρόμο σε ένα ήσυχο χωριό της Σκωτίας.

Για την ακρίβεια περιδιαβαίνει τους δρόμους του Σκελμορλί  στο βόρειο Αιρσάιρ, αφήνοντας κόκκινα μπαλόνια σε όλη την πόλη.

Κι ενώ ένας λογαριασμός στο Facebook, που φτιάχτηκε για τον σημερινό Πένιγουαιζ κατεύνασε τις φημολογίες στην περιοχή, το γεγονός ότι αυτός φέρει το όνομα Κόουλ Δείμος πυροδότησε ένα σωρό άλλα σενάρια.

Δείμος, η προσωποποίηση του τρόμου

Υπενθυμίζεται ότι στην ελληνική μυθολογία, ο Δείμος είναι η προσωποποίηση του τρόμου. Οι Αρχαίοι Έλληνες τον θεωρούσαν γιο του Άρη και της Αφροδίτης ή της Κυθέρειας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή ήταν γιος του Πολέμου και αδελφός του Κυδοίμου. Μαζί με τον αδελφό του Φόβο, που ήταν η προσωποποίηση του φόβου, συνόδευε τον πατέρα του στα πεδία των μαχών.

Κι ενώ στη Σκωτία μάχες δεν γίνονται (τουλάχιστον για την ώρα), ο κλόουν με τις αναφορές στον διαβολικό χαρακτήρα του Αμερικανού συγγραφέας, που πρωτοεμφανίστηκε στο γραφικό χωριό το 2021, ανέβασε χθες βίντεο με τίτλο «μήνυμα στα μίντια», στο οποίο με αλλοιωμένη φωνή χλευάζει την αστυνομία που δεν μπορεί να τον πιάσει.

«Βρε, βρε, βρε, βρε, έγινα πάλι είδηση. Να χαμογελάσω στις κάμερες με το ‘’απαίσιο΄΄ χαμόγελο μου;», λέει χαρακτηριστικά.  «Η αστυνομία έχει ενημερωθεί, μα νομίζετε ότι με ενδιαφέρει; Πρέπει πρώτα να με πιάσουν και, ναι, αυτό είναι πρόκληση», συνεχίζει. «Με φωνάζουν ‘’ο δολοφόνος κλόουν’’/ Γιατί δεν αφήνετε τις πλάκες σε μένα. Το μόνο που πεθαίνει είναι η αξιοπιστία σας», καταλήγει το μήνυμα του.

Ένα από τα καλύτερα βιβλία τρόμου που έσπασε ρεκόρ στον κινηματογράφο

Για την ιστορία Το Αυτό (IT) κυκλοφόρησε το 1986 και εξιστορεί τις εμπειρίες επτά παιδιών που ζουν στη φανταστική πόλη Ντέρι, καθώς τρομοκρατούνται από μια οντότητα που εκμεταλλεύεται τους φόβους των θυμάτων της για να συγκαλύψει τον εαυτό της, ενώ κυνηγάει τη λεία της. Το Αυτό, δηλαδή ο Πένιγουαιζ έχει τη μορφή ενός κλόουν για να προσελκύει το προτιμώμενο θήραμα που είναι συνήθως μικρά παιδιά.

Το μυθιστόρημα αυτό του Στίβεν Κινγκ κέρδισε το Βρετανικό Βραβείο Φαντασίας το 1987 και έλαβε υποψηφιότητες για τα βραβεία Locus και World Fantasy το ίδιο έτος. Συμπεριελήφθη σε αρκετές λίστες των καλύτερων μυθιστορημάτων του αιώνα και της χιλιετίας, θεωρείται το πιο επιτυχημένο βιβλίο στις ΗΠΑ για το 1986, ενώ πούλησε περισσότερα από δυόμισι εκατομμύρια αντίτυπα μέσα σε ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του.

«Το Αυτό» γυρίστηκε για τον κινηματογράφο το 2017 και έσπασε αρκετά ρεκόρ του box office συγκεντρώνοντας 700.400.000 δολάρια παγκοσμίως.