Το σενάριο να κατατεθεί μετά από τη μάχη των ευρωεκλογών, το νομοσχέδιο που αφορά το γάμο και τα ομόφυλα ζευγάρια, βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση. Ο κύβος, για τη μεταρρύθμιση, ερρίφθη καιρό τώρα -όπως και η βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να φέρει τον ανατρεπτικό νόμο, παραμένει- όμως, είναι στον αέρα ο χρονισμός.

Δεν είναι λίγοι οι γαλάζιοι βουλευτές, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, οι οποίοι δεν είναι καθόλου θερμοί ως προς το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο μετατίθεται συνεχώς για το μέλλον, προκαλώντας έτσι πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλή, Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου, 2023. SOOC

Αρκετοί είναι, επίσης, εκείνοι που κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, όπως για παράδειγμα, ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Εργασίας και πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης. Ερωτηθείς σχετικά σήμερα το πρωί (ΕΡΤ) απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Ο υπουργός προανήγγειλε, μιλώντας στην εκπομπή, ότι σήμερα θα βρεθεί στο Ζάππειο για να μιλήσει σε συνέδριο για τη διαφορετικότητα ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού. Οι δημοσιογράφοι μετέφεραν τα σχετικά ρεπορτάζ και ότι είναι του νομοσχεδίου για τα ζητήματα του γάμου, με τον Άδωνη Γεωργιάδης να απαντά ότι το συνέδριο δεν θέτει ζητήματα γάμου, θέτει ζητήματα ισότητας και κοινωνικού ρατσισμού. Και συνεχίζει: Όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να φέρει το νομοσχέδιο για τον γάμο θα σας πω τι θα κάνω. Θα το τοποθετήσω σε ένα νομοσχέδιο που δεν υπάρχει;

«Γαλάζιο κρας τεστ» εντός και εκτός Βουλής

Το κόμμα έχει μπροστά του δυο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) και ως εκ τούτου ξορκίζει οτιδήποτε θα μπορούσε να φέρει έξτρα τρικυμίες. Ήδη, οι φωτιές, οι πλημμύρες και η ακρίβεια δοκιμάζουν την κυβέρνηση, η οποία, όμως, κινείται, συντεταγμένα προς την επίλυση των  κυβερνητικών κενών, και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Ένα ανατρεπτικό νομοσχέδιο, το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει γκρίνιες στο εσωτερικό, κρίνεται, προς ώρας, ως μία αχρείαστη κίνηση. Οι αυτοδιοικητικές αποτελούν το ορόσημο, οι οποίες θα αποτυπώσουν το κατά πόσο έχει επηρεαστεί η δημοφιλία της ΝΔ και στη συνέχεια θα επανεξεταστεί το ζήτημα. Ωστόσο, έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας, με όχημα την ακρίβεια και προέχουν άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δίνουν λύσεις σε πρακτικά προβλήματα των πολιτικών. Εξ ου και υπάρχει το σενάριο, το νομοσχέδιο, να κατατεθεί μετά τις εκλογές για την ανάδειξη των Ευρωβουλευτών.

Να ανοίξει ο κύκλος «εκσυγχρονισμού»

Κατά το προεκλογικό μότο της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμένει ο βασικός στόχος του Μαξίμου να ανοίξει ο κύκλος «εκσυγχρονισμού», δηλαδή φέρνοντας στον «κατάλληλο χρόνο» νομοθετήματα που ήδη προετοιμάζονται (ή έχουν ολοκληρωθεί παρασκηνιακά). Είναι κλειδί λοιπόν να διαμορφωθούν οι κατάλληλες καταστάσεις για να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και να ψηφιστεί. Ακόμα και αν υπήρχαν εσωκομματικές αντιδράσεις, το νομοσχέδιο φαίνεται να κερδίζει τη στήριξη άλλων κομμάτων. Να σημειωθεί ότι το Μαξίμου έχει ήδη στα χέρια του τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής για τα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ+, υπό τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Λινό-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Το καλοκαίρι μιλώντας στο Bloomberg ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη». «Ο χρόνος που θα επιλέξουμε να φέρουμε τη σχετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή, προφανώς είναι μια δική μου απόφαση. Όμως, ισχύει στο ακέραιο αυτό που έχω πει προεκλογικά και μετεκλογικά. Είναι ένα ζήτημα που μέσα σε αυτή την τετραετία, αυτή η κυβέρνηση θα το επιλύσει» συμπλήρωνε ο πρωθυπουργός.

Για την ισότητα στον γάμο αλλά και το ζήτημα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια μίλησε πρόσφατα και ο Αλέξης Πατέλης, σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει στην ισότητα στο γάμο και θα το φέρει αυτό στη Βουλή. Προφανώς, ο χρονισμός είναι δικιά του απόφαση, αλλά νομίζω ότι η κοινωνία μας έχει δείξει ότι δεν είναι το νούμερο ένα θέμα που τους απασχολεί. Θα έλεγα ότι καθόλου δεν απασχολεί τον κόσμο. Το νούμερο ένα θέμα είναι αυτό η ακρίβεια και το σουπερμάρκετ. Και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε. Και το θέμα της ισότητας στο γάμο είναι ένα θέμα που θα έρθει» προσέθεσε ο κ. Πατέλης.

Σε λάθος βάση το ζήτημα της τεκνοθεσίας

«Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά, στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ και απάντησε ότι είναι στον προγραμματισμό του στην τετραετία η ισότητα στον γάμο», επισήμανε ο κ. Πατέλης, στρεφόμενος στο ζήτημα της τεκνοθεσίας που κατά τον ίδιο έχει μπει σε λάθος βάση.

«ΛΟΑΤΚΙ πολλοί έχουν ήδη παιδιά. (…) Τα παιδιά αυτά υπάρχουν, δεν ξέρουμε πόσα είναι, πάντως είναι εκατοντάδες. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλα παιδιά. Τι εννοώ με αυτό. Πεθαίνει ο βιολογικός σου γονέας, εσύ δεν πας ως παιδί στον μη βιολογικό γιατί δεν αναγνωρίζεται από την πολιτεία, θα πας σε ένα ίδρυμα. Πεθαίνει ο μη βιολογικός σου γονέας, δεν έχεις δικαίωμα στην κληρονομιά γιατί δεν έχεις νόμιμη μοίρα. Χωρίζουν οι γονείς σου. Ο μη βιολογικός γονέας δεν έχει καμία υποχρέωση να βοηθήσει στην ανατροφή σου. Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν Ελληνόπουλα στο εξωτερικό τα οποία έχουν γεννηθεί με πιστοποιητικό γέννησης το οποίο αναγράφει πατέρας, πατέρας ή μητέρα, μητέρα, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από το δημοτολόγιο στη χώρα μας και άρα αυτά τα παιδιά, τα οποία κατά τα άλλα είναι γεννημένα από Ελληνες γονείς, δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα. Αυτά τα θέματα θα υπάρχουν, είτε μας αρέσει είτε όχι, είτε τα δούμε είτε όχι και πολλαπλασιάζονται. Αυξάνεται ο αριθμός αυτών των παιδιών και πρέπει για το όφελος των ίδιων των παιδιών η πολιτεία να προχωρήσει σε μια ισότητα και στα δικαιώματα αυτών των παιδιών. Αυτή είναι η βάση της τεκνοθεσίας κυρίως».