Επισήμως η ταινία της Barbie δεν προβάλλεται στη Ρωσία… Ανεπίσημα όμως τι συμβαίνει;

Παρά τις απαγορεύσεις του κράτους αλλά και του εμπάργκο των στούντιο του χόλιγουντ, που σταμάτησαν να προβάλουν τις ταινίες τους στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι Ρώσοι συρρέουν στις κινηματογραφικές αίθουσες για να απολαύσουν το blockbuster του καλοκαιριού.

«Αντίγραφα της Barbie φτάνουν παράνομα στη χώρα και μεταγλωτίζονται στα ρωσικά», γράφει το BBC, το οποίο περιγράφει ότι πολίτες κάθε ηλικίας στέκονται στην ουρά με υπομονή για να προμηθευτούν ένα εισιτήριο.

«Μία άγνωστη 15λεπτη ρωσική ταινία», απαντά στον δημοσιογράφο του ΒΒC ένας κάτοικος της Μόσχας, όταν τον ρωτά ποια ταινία θα δει.

«Είναι λίγο μυστικοπαθείς όλοι», σχολιάζει ο ρεπόρτερ και αποκαλύπτει ότι για να αποφευχθούν προβλήματα αδειοδότησης, ορισμένοι κινηματογράφοι πωλούν εισιτήρια για ταινίες μικρού μήκους ενώ παράλληλα προβάλλουν την ταινία μεγάλου μήκους Barbie.

Οι Ρώσοι στήνονται στην ουρά για να δουν την ταινία παρά τις απαγορεύσεις. Πηγή: BBC

Η απαγόρευση της προβολής και οι «παρανομούντες»

Το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι η Barbie «δεν είναι σύμφωνη με τους στόχους που έχει θέσει ο πρόεδρός μας για τη διατήρηση και την ενίσχυση των παραδοσιακών ρωσικών ηθικών και πνευματικών αξιών».

Ωστόσο, οι φίλοι του κινηματογράφου δεν έχουν την ίδια άποψη και δηλώνουν ενθουσιασμένοι που μπορούν να απολαύσουν την ταινία της Γκρέτα Γκέργουιγκ έστω και με αυτόν τον τρόπο.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τι θέλουν να παρακολουθήσουν. Πιστεύω ότι είναι καλό που οι ρωσικοί κινηματογράφοι μπορούν να προβάλουν αυτές τις ταινίες και στη χώρα μας», αναφέρει η Καρίνα.

Η Αλιόνα λέει από την πλευρά της: «Πρέπει να είναι κανείς ανοιχτόμυαλος στις κουλτούρες των άλλων. Ακόμα κι αν κάποιος δεν συμφωνεί με τα πρότυπα των άλλων, είναι υπέροχο να μπορεί να παρακολουθήσει αυτές τις ταινίες».

H Ρωσίδα βουλευτής και φερέφωνο του Βλαντιμίρ Πούτιν, Μαρία Μπουτίνα, θεωρεί ότι δεν υπάρχει τίποτα καλό όταν πρόκειται για την Barbie.

«Έχω προβλήματα με την Barbie ως γυναικεία μορφή. Κάποια κορίτσια -ιδιαίτερα στην εφηβεία τους- προσπαθούν να της μοιάσουν και εξαντλούν το σώμα τους», δηλώνει η βουλευτής στο BBC.

Παράλληλα, προειδοποιεί για τις «παράνομες» προβολές της ταινίες: «Μην παραβιάζετε το νόμο. Αυτή είναι η ερώτηση για τις κινηματογραφικές μας αίθουσες μας; Βεβαίως. Έχω υποβάλει πολλά αιτήματα στους κινηματογράφους ρωτώντας με ποια κριτήρια προβάλλουν την συγκεκριμένη ταινία».

Η ίδια προσθέτει: «Η Ρωσία δεν εισέβαλε στην Ουκρανία. Η Ρωσία σώζει την Ουκρανία. Η Ρωσία σώζει το Ντονμπάς».

Ο  Steve Rosenberg, που υπογράφει το ρεπορτάζ από την Μόσχα, τονίζει ότι συχνά οι κυβερνώντας παρουσιάζουν τη Ρωσία ως ειρηνοποιό και όχι ως πολεμοκάπηλο. «Υποστηρίζουν ότι είναι η Αμερική, το ΝΑΤΟ, η Δύση, που χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να διεξάγουν πόλεμο κατά της Ρωσίας. Πρόκειται για μια εναλλακτική πραγματικότητα που έχει σχεδιαστεί για να συσπειρώσει τους Ρώσους γύρω από τη σημαία», γράφει.

Και συνεχίζει: «Εν μέσω της αυξανόμενης αντιπαράθεσης με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι ρωσικές αρχές φαίνονται αποφασισμένες να στρέψουν τους Ρώσους εναντίον της Δύσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρατική τηλεόραση λέει στους τηλεθεατές ότι οι δυτικοί ηγέτες έχουν βαλθεί να καταστρέψουν τη Ρωσία. Μάλιστα, το ολοκαίνουργιο βιβλίο σύγχρονης ιστορίας για τους Ρώσους μαθητές γυμνασίου, που είναι υποχρεωτικό για χρήση, υποστηρίζει ότι ο στόχος της Δύσης είναι «να διαμελίσει τη Ρωσία και να πάρει τον έλεγχο των φυσικών της πόρων» και τους ενθαρρύνει «να πολλαπλασιάσουν τη δόξα και τη δύναμη της πατρίδας».

Οι αντιλήψεις μακριά από την Μόσχα

Πάντως, οι Ρώσοι δηλώνουν ακόμα ανοιχτοί στο να γνωρίσουν τον δυτικό πολιτισμό και τις ιδέες. Ποια είναι όμως η κατάσταση μακριά από την πρωτεύουσα;

Στην πόλη Shchekino, 140 μίλια μακριά από την Μόσχα, σε μία συναυλία παίζει ένα από τα τραγούδια, που αναφέρεται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Θα υπηρετήσουμε τη μητέρα πατρίδα και θα συντρίψουμε τον εχθρό», τραγουδούν οι παρευρισκόμενοι.

Στην οθόνη πίσω τους προβάλλεται μία ταινία. Όχι με την Barbie αλλά με στρατιώτες που πυροβολούν ενώ κάποια στιγμή εμφανίζεται και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε αντίθεση με την Μόσχα, που όλοι μιλούν για την Barbie και τον Ken, εδώ τα πατριωτικά μηνύματα είναι αυτά που έχουν τον πρώτο λόγο.

«Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να κάνουμε πατριωτικές ρωσικές ταινίες για να ανεβάσουμε το ηθικό. Πρέπει να κόψουμε τις δυτικές συνήθειες από τη ζωή μας. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Μέσω του κινηματογράφου. Ο κινηματογράφος μπορεί να επηρεάσει τις μάζες», δηλώνει ο Αντρέι.

«Στις δυτικές ταινίες μιλούν πολύ για τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Εμείς δεν το υποστηρίζουμε αυτό. Ο ρωσικός κινηματογράφος αφορά τις οικογενειακές αξίες, την αγάπη και τη φιλία», καταλήγει η Εκατερίνα.