Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο Αρμένιος διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον πολύπαθο θύλακα.

Η αντιπολίτευση στην Αρμενία κατηγορεί τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν για προδοσία

Η στρατιωτική επιχείρηση τερματίστηκε σήμερα, 24 ώρες μετά την έναρξή της, με την παράδοση των αυτονομιστών και την επιστροφή της περιοχής στον έλεγχο του Μπακού.

Χιλιάδες οι εκτοπισμένοι – Πανικός στο αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ

Ο Γκεγάμ Στεπανιάν είπε επίσης ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω των συγκρούσεων.

Οι άνθρωποι αυτοί «δεν διαθέτουν αρκετά τρόφιμα, ούτε φάρμακα ή βασικά είδη για την προσωπική υγιεινή τους», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «καταστροφή».

Οι αυτονομιστές που διοικούν την αυτοαποκαλούμενη «Δημοκρατία του Αρτσάχ» (σ.σ. η ονομασία με την οποία αποκαλούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ οι αυτονομιστές) κάλεσαν τους 120.000 κατοίκους της περιοχής να μην σπεύσουν στο αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ, της πρωτεύουσας του θύλακα.

«Καλούμε για ακόμη μια φορά τους κατοίκους του Στεπανακέρτ να μην πανικοβληθούν και να μην σπεύσουν στο αεροδρόμιο για να εγκαταλείψουν την περιοχή», ανέφεραν οι αυτονομιστές.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Εικόνες από το Καραμπάχ έδειχναν χιλιάδες ανθρώπους στο αεροδρόμιο, ορισμένοι είχαν μαζί τους μικρά παιδιά.

Το αεροδρόμιο ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ερωτήματα για τον ρόλο της Ρωσίας

Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του θύλακα θα διεξαχθούν «με τη μεσολάβηση» των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Αυτή η ειρηνευτική δύναμη, που βρίσκεται στην περιοχή από το τέλος του πολέμου του 2020, διαβεβαίωσε ότι η εκεχειρία τηρείται.

Δύο Ρώσοι στρατιώτες ωστόσο σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έγινε στόχος πυρών, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ευθύνεται για αυτήν την επίθεση.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, τα ερωτήματα για τον ρόλο της Ρωσίας στη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας πληθαίνουν, καθώς η αντιπολίτευση στην Αρμενία κατηγορεί τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν ως «προδότη».

Ο Πασινιάν και η κυβέρνησή του κάνουν λόγο για αθέτηση των υποχρεώσεων της Ρωσίας, ενώ ο Αρμένιος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Αρμενία δεν διαθέτει στρατεύματα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και δεν συμμετείχε στις συνομιλίες, για την έκβαση των οποίων ενημερώθηκε από την ηγεσία της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ».

Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας

Η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει την αποχώρηση «των μονάδων και των στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας» που έχουν απομείνει στον θύλακα καθώς και «τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό» των ομάδων του Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι αυτονομιστές δέχτηκαν επίσης να ξεκινήσουν συνομιλίες αύριο, στην αζέρικη πόλη Γιέβλαχ, με θέμα την «επανένταξη» του θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Χικμέτ Χατζίεφ, ένας σύμβουλος του Αζέρου προέδρου, είπε ότι στόχος του Μπακού είναι «η ειρηνική επανένταξη των Αρμένιων του Καραμπάχ» και η «εξομάλυνση» των σχέσεων με την Αρμενία.

Συγκρούσεις στην Αρμενία

Στη γειτονική Αρμενία απόψε ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Γερεβάν, όπως ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι προχώρησαν σε συλλήψεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν επίσης βομβίδες κρότου-λάμψης και προειδοποίησαν ότι θα λάβουν «ειδικά μέτρα» εάν δεν επανέλθει η τάξη.

Δείτε φωτογραφίες

Συγκρουύσεις ξέσπασαν στην Αρμενία μετά την απόφαση για τη συνθηκολόγηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Εξοργισμένοι πολίτες στο Γερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας.

Διαδηλωτής με τη σημαία της Αρμενίας μπροστά σε δυνάμεις που επιχειρούν να επιβάλλουν την τάξη στο Γερεβάν.

Για γενοκτονία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ή «Δημοκρατία του Αρτσάχ» διαμαρτύρονται διαδηλωτές στην Αρμενία.

Εγγυήσεις ζητά ο Γάλλος πρόεδρος

Τέλος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ «να δώσει εγγυήσεις για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των κατοίκων του Καραμπάχ».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Μακρόν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του «για την επιλογή που έκανε το Αζερμπαϊτζάν να προσφύγει χθες (σ.σ. την Τρίτη) στη βία, με κίνδυνο να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης», ανέφεραν πηγές του Ελιζέ.