Το νέο νομοσχέδιο εργασίας που επιτρέπει 13 ώρες δουλειάς αθροισμένες για έξι ή και επτά ημέρες ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων ιδίως στη βιομηχανία, ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Αθηνά Λινού στην ομιλία της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η κ. Λινού εξήγησε ότι η έκθεση των εργαζομένων για περισσότερες ώρες καθημερινά και εβδομαδιαία σε ακτινοβολίες όλων των μορφών, θόρυβο και πληθώρα χημικών παραγόντων θα δημιουργήσει πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους και θα οδηγήσει σε περισσότερους καρκίνους.

Οι οδηγίες της ΕΕ

Επισήμανε δε ότι στη νομοθεσία της Ε.Ε., την οποία σε μεγάλο βαθμό έχει ενσωματώσει και η Ελλάδα στο εθνικό δίκαιο, υπάρχει πλήθος οδηγιών που αφορούν τα ανώτατα όρια επιτρεπτής έκθεσης για τους εργαζόμενους.

Όπως είπε, οι οδηγίες αυτές έχουν βασιστεί σε μελέτες για το πόσο εκτίθεται ένας εργαζόμενος, που εργάζεται 8ωρο και 5θημερο και αποσκοπούν στην πρόληψη καρκίνου πολλών μορφών, λευχαιμιών, χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας και πολλών άλλων ασθενειών.

Μεταξύ αυτών, και ειδική οδηγία, την οποία έχει κυρώσει η χώρα μας πριν από πολλά χρόνια, για τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. «Οδηγία, την οποία είχα την τιμή με ανάθεση από την ΕΕ να μελετήσω και υιοθετήθηκε αυτούσια. Γιατί στις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν οι κίνδυνοι για το παιδί είναι πολύ μεγαλύτεροι», τόνισε η Αθηνά Λινού.]

Θα αλλάξει η νομοθεσία αλλά θα έχουμε χάσει ανθρώπους και θα έχει πληγεί η βιομηχανία

«Οποιαδήποτε έκθεση παραπάνω δημιουργεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων» τόνισε. Όπως είπε, το άρθρο 9 του νομοσχεδίου Γεωργιάδη καταστρατηγεί όλες αυτές τις οδηγίες για την έκθεση των εργαζομένων επιτρέποντας την ίδια ημέρα να δουλεύει κάποιος 13 ώρες και πιθανόν αυτές οι 13 ώρες να αθροίζονται για 6 ή 7 ημέρες.

«Σύντομα θα έχουμε αύξηση των επαγγελματικών νόσων» υπογράμμισε. «Βεβαίως στη χώρα μας δεν καταμετρώνται, ούτε υπάρχουν αρκετοί γιατροί εργασίας να τις μετρήσουν, όπως είπε ο υπουργός, και ούτε υπάρχουν όπως ανέφερε κάποιος συνάδελφος αρκετοί εργαζόμενοι στο ΣΕΠΕ που ξέρουν ποια είναι τα όρια για να το τεκμηριώσουν» είπε με νόημα.

«Τι θα συμβεί λοιπόν; Θα έχουμε περισσότερους καρκίνους» συνέχισε. «Τι θα συμβεί μακροχρόνια; Θα αλλάξει η νομοθεσία. Αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν οι μελέτες και θα αλλάξει η νομοθεσία. Ποιος θα πληγεί με την αλλαγή του ανώτατου επιτρεπτού ορίου σε κάθε παράγοντα προς το χαμηλότερο για προστασία των εργαζόμενων, όπως τεκμηριώνεται από την ΕΕ; Θα πληγεί η βιομηχανία. Η βιομηχανία της χώρας μας αργά ή γρήγορα θα το πληρώσει. Εν τω μεταξύ όμως θα έχουν χάσει ανθρώπους» κατέληξε η Αθηνά Λινού.