Μπορεί το ενδιαφέρον κάθε καλοκαιρινή σεζόν να στρέφεται στην τουριστική κίνηση στη Μύκονο ή την Σαντορίνη υπάρχουν όμως και μια σειρά άλλων προορισμών που σηκώνουν πολύ μεγαλύτερο «τουριστικό βάρος» από τα δυο αυτά δημοφιλή νησιά.

Ουσιαστικά μιλάμε για μια «χρυσή δωδεκάδα» του ελληνικού τουρισμού, στην οποία η Μύκονος βρίσκεται σχετικά χαμηλά στην σχετική κατάταξη. Ομως άλλοι προορισμοί διεκδικούν υψηλότερες θέσεις και βελτιώνουν παράλληλα χρόνο με το χρόνο το μερίδιο τους στο σύνολο των αφίξεων και εσόδων του ελληνικού τουρισμού.

Διαβάστε επίσης: Κοινωνικός Τουρισμός: Tα SOS για διαμονή και εισιτήρια

Την πρώτη χρυσή δωδεκάδα σε διεθνείς αφίξεις εκτός από την Αθήνα την Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, συμπληρώνουν ακόμη προορισμοί όπως το Ηράκλειο Κρήτης, η Ρόδος αλλά και η Κως, τα Χανιά, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα το Άκτιο και η Κεφαλονιά.

Με βάση τις διεθνείς αφίξεις αεροδρόμια όπως της Κέρκυρας των Χανίων της Κω και της Ζακύνθου εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερη κίνηση από αυτά της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Επίσης ενδιαφέρον έχει και η σχετική κατάταξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης όπου σημαντικοί προορισμοί βρίσκονται εντός της πρώτης δωδεκάδας. Προορισμοί όπως τα Χανιά και η Κέρκυρα εμφανίζουν σε ετήσια βάση υψηλότερο τζίρο στα καταλύματα και την εστίαση από την Μύκονο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Επιπλέον στη σχετική κατάταξη του κύκλου εργασιών της ΕΛΣΤΑΤ στην πρώτη δωδεκάδα περιλαμβάνονται και περιοχές έκπληξη όπως π.χ. το Λασίθι που καταλαμβάνει την ενδέκατη θέση στις περιοχές με τον υψηλότερο τζίρο σε καταλύματα και εστίαση στη Ελλάδα.

Η περίπτωση των Χανίων

Μια πάντως από τις περιοχές που γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια είναι και τα Χανιά που και φέτος έχουν κατακλυσθεί από τουρίστες. Όπως επισημαίνει στον ot.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων  και αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Μανώλης Γιαννούλης, η τουριστική κίνηση στον νομό κινείται ανοδικά τα τελευταία χρόνια και φέτος είναι σε υψηλότερα επίπεδα από ότι πέρυσι. Μάλιστα τονίζει ότι μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα. Φέτος μέχρι στιγμής φέτος κινούνται στο 85%, ενώ ένα σημαντικό μέρος των ταξιδιωτών επιλέγουν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αποστερώντας έσοδα από τα ξενοδοχεία.

Ο κ. Γιαννούλης εκφράζει την ελπίδα ότι σύντομα και αυτό το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα ρυθμιστεί επαρκώς ώστε να μην υφίστανται οι ξενοδοχειακές μονάδες αθέμιτο ανταγωνισμό. Την περιοχή επισκέπτονται πρωτίστως Σκανδιναβοί και ακολουθούν  οι Βρετανοί οι Πολωνοί και οι Γερμανοί.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η ανάπτυξη των υποδομών γενικότερα στην Κρήτη όπως η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ και του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο θα αλλάξει δραματικά επί το θετικότερο την τουριστική ανάπτυξη των Χανίων και της Δυτικής Κρήτης.

Αφίξεις 15 εκατ. ευρώ

Υπολογίζουμε ότι οι αεροπορικές αφίξεις στο νησί θα φτάσουν μέχρι και τα 15 εκατ. δηλαδή θα διπλασιασθούν, επισημαίνει στον ot.gr. Ο κ. Γιαννούλης εκτιμά ότι τα Χανιά και η Κρήτη μπορούν να επιμηκύνουν την ουσιαστική τουριστική περίοδο στους επτά μήνες τουλάχιστον πέντε περίπου μήνες που είναι σήμερα.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι απαιτείται η περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών και από την περιφέρεια και τους Δήμους για να «αντέξει» αυτή την ανάπτυξη τόσο  Κρήτη στο σύνολο της όσο και ο νομός Χανίων, στον οποίο υλοποιούνται νέες σημαντικές επενδύσεις. Σημειώνεται ότι ήδη άνοιξε πρόσφατα το νέο ξενοδοχείο της αλυσίδας ισραηλινών συμφερόντων Brown Hotel, το  Isla Brown Chania, που διαθέτει 148 deluxe δωμάτια και σουίτες με ιδιωτική πισίνα.

Επίσης φέτος ξεκινούν οι εργασίες του ομίλου Sani/Ikos, που κάνει το ντεμπούτο στην Κρήτη με μια επένδυση 125 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία του πολυτελούς Ikos Kissamos resort, στον κόλπο του Κισσάμου Χανίων. Τέλος στην περιοχή του Κολυμβαρίου Χανίων στη θέση “Ραβδούχα”, ο Κυπριακός Όμιλος Leptos, προωθεί εδώ και χρόνια την σύνθεση τουριστική επένδυση “Costa Nopia».

Πηγή: ΟΤ