Αίσιο τέλος είχε η πολυσυζητημένη νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποκατάσταση της φύσης, την οποία η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κλήθηκε εκ νέου την Τετάρτη να αποδεχτεί ή να απορρίψει.

Ο νόμος, στον οποίο είχε αντιταχθεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πράσινη Συμφωνία που προβλέπει την κλιματική ουδετερότητα της ΕΕ μέχρι το 2050.

Η νομοθετική πρόταση εγκρίθηκε οριακά στο κοινοβούλιο με ψήφους  336 υπέρ, 300 κατά, ενώ 13 ευρωβουλευτές απείχαν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι πλέον σε θέση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη για την οριστικοποίηση των διατάξεων και τη σύνταξη ενός συμβιβαστικού κειμένου.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Η νομοθετική πρόταση για την αποκατάσταση της φύσης στην Ε.Ε. που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2022 έχει θέσει ως στόχο την κατ’ ελάχιστον αποκατάσταση του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της Ε.Ε. έως το 2030, όπως και την επαναφορά σε καλή κατάσταση όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.

Η ακτιβίστρια του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ συμμετείχε σε διαμαρτυρία στο Στρασβούργου για την έγκριση της πρότασης (Reuters)

Παράλληλα πρότεινε τη μείωση της χρήσης και του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50 % έως το 2030, με βασικό στόχο να προστατευθούν τα έντομα που είναι απαραίτητα για την επικονίαση των φυτών.

Προβλέπει, ακόμα, την αποκατάσταση του 80 % των ευρωπαϊκών οικοτόπων που βρίσκονται σε κακή κατάσταση και στην επαναφορά της φύσης σε όλα τα οικοσυστήματα, από τα δάση και τις γεωργικές εκτάσεις έως τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τα οικοσυστήματα γλυκών υδάτων και τα αστικά οικοσυστήματα.

Οι αντιδράσεις

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που μεταξύ άλλων υποστήριξε πως οι νέοι κανόνες ζητούν πάρα πολλά από τους ευρωπαίους αγρότες και αλιείς, σε μια εποχή που ήδη παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος και τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Υποστήριξε δε ότι σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφιζε τη νομοθεσία, τότε θα υπήρχε κίνδυνος επισιτιστικής ασφάλειας στην ΕΕ.

Τελικά, το αίτημα του ΕΛΚ και το δικαίωμα άρσης της διάταξης που σχεδιάζει την αποκατάσταση του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων επιφανειών έως το 2030 δεν πέρασε.

Υπέρ του νέου νόμου τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές των κεντροαριστερών και αριστερών πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί πως η νομοθετική πρόταση της Κομισιόν είχε την υποστήριξη της Ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε, του επικεφαλής για την εφαρμογή της «Πράσινης Συμφωνίας», Φρανς Τίμερμανς και της Προέδρου Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Έξω από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκαν αγρότες με τα τρακτέρ τους για να διαμαρτυρηθούν για τον νόμο, δίπλα σε ακτιβιστές όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ, οι οποίοι ζητούσαν την υιοθέτησή του.