Η σύζυγος και μητέρα δύο εκ των θυμάτων του μοιραίου υποβρυχίου που καταδύθηκε πάνω από το ναυάγιο του Τιτανικού – του Πακιστανού επιχειρηματία Shahzada Dawood και του 19χρονου γιου του Sulaiman – μιλάει για πρώτη φορά για την τραγωδία που σημάδεψε την οικογένειά της

Η Christine Dawood και η κόρη της Alina επέβαιναν στο μητρικό σκάφος του Titan, το Polar Prince, όταν έφτασε η είδηση ότι είχαν χάσει την επικοινωνία λίγο μετά την έναρξη της καθόδου στις 8 το πρωί της Κυριακής 18 Ιουνίου.

Η έρευνα για τον εντοπισμό και τη διάσωση των επιβαινόντων του Titan κράτησε αρκετά 24ωρα, μέχρι που εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του βαθυσκάφους και ανακοινώθηκε επίσημα ο θάνατος των πέντε ανδρών που επέβαιναν σε αυτό. Για την Christine Dawood πάντως, που αρχικά προσπαθούσε να παραμείνει αισιόδοξη, κάθε ίχνος ελπίδας εξανεμίστηκε όταν συμπληρώθηκαν 96 ώρες από την εξαφάνιση του σκάφους, γεγονός που σήμαινε ότι είχε πιθανότατα εξαντληθεί το οξυγόνο στο εσωτερικό του υποβρυχίου. «Τότε ήταν που έχασα την ελπίδα μου και έστειλα μήνυμα στην οικογένειά μου στη στεριά, γράφοντάς τους ότι προετοιμάζομαι για το χειρότερο», είπε μιλώντας στο BBC.

«Ήταν να πάω εγώ με τον άνδρα μου»

Όπως αποκάλυψε η γερμανικής καταγωγής σύζυγος του Πακιστανού μεγιστάνα, το αρχικό σχέδιο ήταν να πάει η ίδια με τον σύζυγό της για να δουν το ναυάγιο του θρυλικού «Τιτανικού» με το υποβρύχιο της OceanGate. Τελικά όμως το ταξίδι εκείνο ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.

«Μετά έκανα πίσω και άφησα να συμμετάσχει ο Sulaiman, επειδή το ήθελε πολύ» λέει χαρακτηριστικά. «Όλοι πιστεύαμε ότι απλώς θα τους δούμε να βγαίνουν ξαφνικά στην επιφάνεια, και έτσι το σοκ καθυστέρησε για περίπου 10 ώρες».

«Είχε πάρει μαζί του τον Κύβο του Ρούμπικ»

H Christine τόνισε ότι 19χρονο γιο της, φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Strathclyde, είχε πάρει μαζί του στο βαθυσκάφος έναν κύβο του Ρούμπικ, ελπίζοντας ότι θα έσπαγε το παγκόσμιο ρεκόρ για την επίλυσή του στο μεγαλύτερο βάθος στη θάλασσα. Ο 19χρονος έκανε αίτηση στο Guinness World Records και ο πατέρας του είχε φέρει κάμερα για να απαθανατίσει τη στιγμή.

Μιλώντας για τον γιο της, είπε ότι ο Sulaiman αγαπούσε τον κύβο του Ρούμπικ τόσο πολύ που τον κουβαλούσε μαζί του παντού.  Είχε μάθει μόνος του να τον λύνει σε μόλις 12 δευτερόλεπτα.

«Ο Sulaiman έφτιαξε έναν Τιτανικό από Lego 10.000 τεμαχίων. Έκανε αίτηση για το παγκόσμιο ρεκόρ επειδή ήθελε να λύσει τον κύβο του Ρούμπικ στο βαθύτερο σημείο. Κι ενώ η αίτησή του απορρίφθηκε, εξακολουθούσαν να σχεδιάζουν να κινηματογραφήσουν την προσπάθεια, με τον Sulaiman να λέει: «Θα λύσω τον κύβο του Ρούμπικ σε βάθος 3.700 μέτρων κάτω από τη θάλασσα, στον Τιτανικό»».

«Έχασα την ελπίδα μου όταν περάσαμε το όριο των 96 ωρών»

Καθώς περνούσε όμως ο χρόνος και το υποβρύχιο παρέμενε άφαντο, ξεκίνησε και η ανησυχία για την τύχη τους.

«Νομίζω ότι έχασα την ελπίδα μου όταν περάσαμε το όριο των 96 ωρών», είπε η Christine Dawood.

Είπε ότι τότε ήταν που έστειλε ένα μήνυμα στην οικογένειά της. «Είπα: «Ετοιμάζομαι για το χειρότερο». Τότε ήταν που έχασα την ελπίδα μου».

Η Αlina άντεξε λίγο περισσότερο, είπε. «Δεν έχασε την ελπίδα της μέχρι την κλήση με το Λιμενικό. Όταν ουσιαστικά μας ενημέρωσαν ότι βρήκαν συντρίμμια».

Αφού τους ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν τα συντρίμμια του Titan, το οποίο υπέστη καταστροφική ενδόρρηξη που οδήγησε στη διάλυσή του και τον ακαριαίο θάνατο των 5 επιβαινόντων, η γυναίκα με την κόρη της επέστρεψαν στον Καναδά το περασμένο Σάββατο.

Εχθές, Κυριακή, έγινε η τελετή της κηδεία των δυο ανδρών, κάτι που η Christine λέει ότι «βοήθησε» κάπως. Ωστόσο, όπως λέει η ίδια με δάκρυα στα μάτια στη συνέντευξή της, ο πόνος είναι ακόμα μεγάλος. «Μου λείπουν. Στ’ αλήθεια μου λείπουν πάρα πολύ».

Ποια ήταν τα τελευταία λόγια πριν καταδυθούν στο ναυάγιο

Ερωτηθείσα για τις τελευταίες λέξεις που αντάλλαξε με τους δικούς της πριν χαθούν για πάντα στα παγωμένα νερά γύρω από τον Τιτανικό, είπε ότι «απλώς αγκαλιάστηκαν και έκαναν πλάκα». «Ο Shahzada ήταν πολύ ενθουσιασμένος για την κατάδυση, έκανε σαν μικρό παιδί. Είχε αυτό το χάρισμα να χαίρεται σαν παιδί, ήταν και οι δύο πολύ ενθουσιασμένοι» λέει η γυναίκα.

Η Christine και ο Shahzada γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο, είπε, όταν εκείνη δεν μιλούσε καθόλου αγγλικά. Θυμήθηκε ότι ο μελλοντικός τότε σύζυγός της ήταν λάτρης της Ιστορίας και γνώριζε περισσότερα για την ιστορία της πατρίδας της, της Γερμανίας, από εκείνη και πως είχε λατρεία για τα ντοκιμαντέρ. «Μας έβαζε όλους να βλέπουμε τον Ντέιβιντ Ατένμπορο και τα παιδιά τον λάτρευαν. Έτσι κι εγώ έμαθα να αγαπώ την Ιστορία. Ήταν πραγματικά ικανός, μέσω των γνώσεών του, να εμπνέει και να παρακινεί τους άλλους» ανέφερε.

Η Christine δήλωσε ότι η ίδια και η κόρη της έχουν ορκιστεί να προσπαθήσουν να μάθουν να λύνουν τον κύβο του Ρούμπικ προς τιμήν του Sulaiman και σκοπεύει να συνεχίσει το έργο του συζύγου της. Συγκεκριμένα, είπε: «Συμμετείχε σε τόσο πολλά πράγματα, βοήθησε τόσο πολλούς ανθρώπους, και νομίζω ότι η Αlina και εγώ θέλουμε πραγματικά να συνεχίσουμε αυτή την κληρονομιά».