Πρόσφατα, το πλήρωμα του αμερικανικού υποβρυχίου USS Montana, θρήνησε τον θάνατο του μόλις 21 ετών ηλεκτρονικού-τεχνικού ναυσιπλοΐας Devon Faehnrich. Ο νεαρός βρέθηκε νεκρός δίπλα στη προβλήτα στο ναυπηγείο Newport News, αφού πριν είχε στρέψει το όπλο του πάνω του. Πέρυσι, μόνο στο αεροπλανοφόρο USS George Washington σημειώθηκαν 4 αυτοκτονίες. Η αλήθεια είναι ότι ο Αμερικανικός Στρατός αντιμετωπίζει μια επιδημία αυτοκτονιών εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μπράουν, τα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού και των βετεράνων μετά την 11η Σεπτεμβρίου, έχουν αυξηθεί δραματικά ξεπερνώντας τον μέσο όρο αυτοκτονιών όλων των Αμερικανών.

Ο αριθμός του προσωπικού που έθεσε τέρμα στη ζωή του το διάστημα 2001-2021 υπολογίζεται σε 30.177 -προσωπικό και βετεράνοι- ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμα και τον αριθμό των απωλειών από τη μάχη που ήταν μόλις 7.057 στελέχη.

Την εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν φυσικά και οι υπηρεσίες του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η τελευταία ετήσια έκθεση του υπουργείου για τις αυτοκτονίες, αναφέρει ότι το 2021 αυτοκτόνησαν 519 στελέχη. Η Ετήσια Έκθεση δείχνει ότι τα ποσοστά αυξήθηκαν σταδιακά από το 2011, αν και το ποσοστό του 2021 είναι χαμηλότερο από το 2020.

Μοναδικοί παράγοντες

Η έκθεση του Πανεπιστημίου Μπράουν διαπιστώνει ότι αυτά τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών προκαλούνται από πολλούς παράγοντες.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι κίνδυνοι που ενυπάρχουν σε κάθε πόλεμο, όπως η υψηλή έκθεση σε ψυχικά τραύματα, το άγχος, η στρατιωτική κουλτούρα και η εκπαίδευση, η συνεχής πρόσβαση στα όπλα και η δυσκολία επανένταξης στην πολιτική ζωή.

Ωστόσο, η μελέτη διαπιστώνει ότι υπάρχουν μοναδικοί παράγοντες για την εποχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όπως η τεράστια αύξηση της έκθεσης σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IEDs) και η συνακόλουθη αύξηση των τραυματικών εγκεφαλικών κακώσεων (TBI). Πολλοί ένστολοι έχουν μείνει ανάπηροι λόγω αυτών των μηχανισμών που έχουν κάνει θραύση στο Ιράκ, μην αντέχοντας να συνεζίσουν τη ζωή τους έτσι.

Την ίδια στιγμή η τεράστια πρόοδος στην ιατρική επιστήμη έχει θεραπεύσει μεγάλο αριθμό στελεχών καθιστώντας ικανά να επανέλθουν στην ενεργό δράση. Με αυτόν τον τρόπο όμως παρατείνεται χρονικά η έκθεσή τους σε νέα σωματικά και ψυχικά τραύματα που συνδέονται με αυτοκτονικές συμπεριφορές.

Μεγάλη διάρκεια των πολέμων

Τα στελέχη που σταθμεύουν σε άλλες χώρες ή πολεμούν σε μέτωπα συχνά βιώνουν μοναξιά και απομόνωση. Είναι αναγκασμένοι να περάσουν μήνες -ίσως και χρόνια- μακριά από την οικογένεια και τους φίλους σε άγνωστες τοποθεσίες, ενώ αντιμετωπίζουν το άγχος και τους κινδύνους των καθημερινών τους καθηκόντων.

Σύμφωνα με έρευνα του 2022 που επικαλείται η αμερικανική οργάνωση USO, μιας οργάνωσης που ενισχύει τους δεσμούς των στελεχών με την πατρίδα, 8 στους 10 ερωτηθέντες έχουν αποχωριστεί από τις οικογένειές τους τελευταίους 18 μήνες λόγω θητείας και το 31% έχει αποχωριστεί τις οικογένειές του για πάνω από έξι μήνες.

«Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα για το ηθικό και την ψυχική υγεία του στρατού του έθνους μας, το οποίο επηρεάζει όχι μόνο την επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την προσωπική ζωή όσων φορούν στολή» αναφέρει η USO.

H μεγάλη διάρκεια του πολέμου κράτησε τα στρατεύματα περισσότερο χρόνο μακριά, πολλαπλασιάζοντες και τις πιθανότητες να τραυματιστούν. Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ έχει μειωθεί πολύ το ποσοστό των Αμερικανών που επιδοκιμάζουν τους πολέμους της Ουάσιγκτον και αυτό ενισχύει τη δυσκολία των βετεράνων να επανενταχτούν και να κερδίσουν την αυτοεκτίμησή τους όταν επιστρέψουν από το μέτωπο.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές έχουν δαπανήσει τεράστια χρηματικά ποσά τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση του φαινομένου, ωστόσο η χρηματοδότηση συνεχίζει να αυξάνεται ακόμη και όταν τα ποσοστά αυτοκτονιών δεν βελτιώνονται. Το Κογκρέσο παρέχει 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε προγράμματα πρόληψης και έρευνας για την πρόληψη των αυτοκτονιών του Υπουργείου Άμυνας, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε προγράμματα έρευνας και ανθεκτικότητας.

Ωστόσο, «τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών σηματοδοτούν την αποτυχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της αμερικανικής κοινωνίας να διαχειριστούν το κόστος της ψυχικής υγείας των σημερινών πολέμων» αναφέρει η έκθεση του Πανεπιστημίου του Μπράουν.