Σχετικά με το θέμα «Διατηρητέα «στον πάγο»» (28-30 Απριλίου 2023) του εξωτερικού συνεργάτη Γιώργου Τριανταφύλλου ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων (ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ), Σταύρος Τσάβαλος, διευκρινίζει τα εξής:

«Θα εστιάσω στα εντελώς αναληθή αναφερόμενα, όπως το κάτωθι απόσπασμα:

 

«παρά το υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει (6 έτη), ουδεμία επίσημη ενημέρωση έχει λάβει (ο κ. Παναγιώτης Πάγκαλος) από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Λαμβάνει απάντηση από τον αναπληρωτή Προϊστάμενο της ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ, Σταύρο Τσάβαλο, που τον ενημερώνει ότι δεν έχει στην ουσία προκύψει καμία ουσιαστική πρόοδος και δεν έχουν ακόμη προγραμματιστεί σχετικές αυτοψίες. Δεν θα υπεισέλθω στην αλληλογραφία που ακολούθησε με νέα έντονη επιστολή του Πάγκαλου, στην οποία ενεπλάκη και η κυρία Αμαλία Ανδρουλιδάκη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, που δηλώνοντας ότι έχουν προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες, επεδίωξε να εξάρει τον καθημερινό μόχθο των υπαλλήλων του Υπουργείου για να επιτελέσουν το καθήκον τους, γεγονός που όχι μόνο δεν αμφισβητείται από κανέναν, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνεται καθημερινά».

Για την καλύτερη κατανόηση του ζητήματος, σας παραθέτω τα κάτωθι στοιχεία:

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (αρχαιολογικός νόμος 4858/2021), ο χαρακτηρισμός αποτελεί ένα σύνθετο και μείζον θέμα, το οποίο αντιμετωπίζεται με δέουσα προσοχή. Συνεπώς, οι φάκελοι των θεμάτων συντάσσονται με εξαιρετική προσοχή, τόσο ως προς την τεκμηρίωση του ακινήτου όσο και ως προς την παροχή στοιχείων στο αρμόδιο Συμβούλιο Μνημείων (ιδιοκτησιακό καθεστώς, κ.λπ.), ώστε να είναι πλήρεις κατά την εξέτασή τους. Ως εκ τούτου, η σύνταξη ενός φακέλου χαρακτηρισμού, και κυρίως η σύνταξη της Έκθεσης Τεκμηρίωσης βάσει των στοιχείων του φακέλου, αποτελεί πόνημα που ενίοτε ενέχει θέση μονογραφίας για το εκάστοτε προς εξέταση ακίνητο. Περαιτέρω, η κείμενη νομοθεσία (Ν. 4624/2019) στο πλαίσιο της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων, δημιουργεί σύνθετες διαδικασίες για την εύρεση των φερόμενων ιδιοκτητών, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η δυνατότητα πρόσβασης σε ένα ακίνητο, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η ορθή και πλήρης τεκμηρίωσή του.

Την τελευταία δεκαετία, η Υπηρεσία της οποίας προΐσταμαι (ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ) έχει προχωρήσει στη σύνταξη σημαντικού αριθμού τέτοιων σύνθετων φακέλων και εκθέσεων, παράλληλα με τις λοιπές υποθέσεις που διαχειρίζεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, και έχει συμβάλει στη διάσωση σημαντικού κτηριακού αποθέματος. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και όπως διατυπώνεται και στο σχετικό έγγραφο της ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ, η Διοίκηση έχει ήδη επεξεργαστεί τους φακέλους των προτεινόμενων για αξιολόγηση κτηρίων από τον κ. Πάγκαλο, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των νεώτερων μνημείων. Πιο αναλυτικά:

  • Για το κλειστό Κολυμβητήριο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, η ανωτέρω διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί από το 2020, χαρακτηρίζοντάς το ως νεώτερο μνημείο (Υ.Α. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ ΔΠΑΝΣΜ/560533/63294/4635/2020, ΦΕΚ 717/Δ/2020).

  • Όσον αφορά στον Εργατικό Οικισμό Μπάρλου, η αναλυτική Έκθεση Τεκμηρίωσης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων (ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ) έχει ολοκληρωθεί από το 2018 και έχει διαβιβαστεί κατά νόμον στο αρμόδιο Συμβούλιο, το οποίο ανέβαλε τη διατύπωση γνωμοδότησης προκειμένου να συγκροτηθεί Επιτροπή για τη διενέργεια αυτοψίας (Υ.Α. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/464/2019, ΑΔΑ: 6ΔΦΙ4653Π4-ΜΡ2).

  • Για το Σπίτι διακοπών στην Ανάβυσσο έχει ήδη ζητηθεί πρόσβαση από τους φερόμενους ιδιοκτήτες με διοικητικό έγγραφο το 2019, που επιδόθηκε νομότυπα από το Α.Τ. αλλά δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα η σχετική πρόσβαση.

  • Για την κατοικία στη Φιλοθέη, η Υπηρεσία βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας των υποβληθέντων στοιχείων, εν αναμονή και της εξασφάλισης πρόσβασης στο ακίνητο για τη συλλογή στοιχείων που αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση διατήρησής του.

Οι παραπάνω ενέργειες της Διοίκησης εκθέτουν τον συντάξαντα το άρθρο για παραπλανητικές διατυπώσεις και υποβαθμίζουν το σημαντικό έργο που ασκούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες και τα όργανα του ΥΠΠΟΑ. Το δημοσίευμα είναι αναληθές και δεν ανταποκρίνεται καθόλου στα πραγματικά γεγονότα, έθιξε δε βαρύτατα την υπόληψή μου και την προσωπικότητά μου ως ατόμου, και ως Προϊσταμένου της ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ του ΥΠΠΟΑ».

Σημείωση: ο κ.Τσάβαλος συνοδεύει την επιστολή του με τα σχετικά έγγραφα της υπηρεσίας του, τα οποία αποτυπώνουν τη χρονική ακολουθία όσων περιγράφει.

ΣΥΝ.3 – Επιστολή Π. Πάγκαλου προς ΥΠΠΟΑ 1.4.23

ΣΥΝ.2 – 31319_2023_ATH_PROTASEIS XARAKTHRISMOU_PAGKALOS_

ΣΥΝ.1 – Επιστολή Π. Πάγκαλου προς ΥΠΠΟΑ 9.1.23