Την ώρα που ο Νίκ Καλάθης αστοχούσε στο τρίποντο στη λήξη και η Φενέρμπαχτσε έχανε στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα, στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός είχε ακόμα ένα ημίχρονο και κάτι για να τελειώσει ο αγώνας του με την Μπασκόνια που «καιγόταν» για τη νίκη. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν εξασφαλισμένη την (τιμητική και τίποτα περισσότερο) πρωτιά καθώς η Ρεάλ έχανε με διαφορά στο Τελ Αβίβ.

Δύο τρία…λάθη των πρωταθλητών σε έναν αγώνα ρευστό θα είχαν φέρει τη Φενέρ εκτός οκτάδας αφού έχανε σχεδόν σε όλες τις ισοβαθμίες και τους ίδιους σε ένα άνετο ζευγάρωμα με Ζαλγκίρις η Μπασκόνια με τα εισιτήρια του φάιναλ φορ να «τσεκάρονται» ουσιαστικά πριν το πρώτο τζάμπολ καθώς καμία από τις δύο αυτές ομάδες δεν θα μπορούσε να νικήσει τον εφετινό Ολυμπιακό τρεις φορές μέσα σε ένα δεκαήμερο. Οι Ερυθρόλευκοι προτίμησαν (και καλά έκαναν) πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά τους αλλά και την κοινή φιλοσοφία προέδρων και προπονητή να παίξουν για τη νίκη και να μη διαλέξουν αντίπαλο.

Παραλίγο μάλιστα να βρουν απρόσμενο σύμμαχο τον «αιώνιο» αντίπαλο αλλά η τελευταία επίθεση βρήκε…σίδερο και έτσι η Φενέρ έκλεισε τα εισιτήρια για τον Πειραιά. Είναι αλήθεια ότι βάση εικόνας των δύο ομάδων, αλλά και με τις απουσίες που είχε (και κάποιες έχει ακόμα) η τουρκική ομάδα ο Ολυμπιακός φάνταζε στα μάτια των ειδικών του μπάσκετ και καλύτερος και πληρέστερος έχοντας και το πλεονέκτημα έδρας.

Αλλά αυτά είναι τα πλέι οφ, τα είδαμε ξεκάθαρα στο πρόσωπο του «μπαρουτοκαπνισμένου» Μάρκο Γκούντουριτς που με δύο «ψευτοπροπονήσεις» έπαιξε 17 πολύ ποιοτικά λεπτά και ήταν ο καταλύτης για να ολοκληρωθεί η ανατροπή της Φενέρ, την ώρα που ο περισσότερος κόσμος του Ολυμπιακού στο 26-10 του 11ου λεπτού άρχιζε να ονειρεύεται το ταξίδι στο Κάουνας. Πλέον οι Ερυθρόλευκοι πρέπει να το κάνουν όπως στο Μονακό πέρυσι με τη διαφορά ότι άλλο το Πριγκιπάτο (ένα γήπεδο που θυμίζει περισσότερο θέατρο ή εμπορικό κέντρο όπου διεξάγεται κάποια εκδήλωση ή θεατρικό δρώμενο) και άλλο η καυτή «Ούλκερ Αρένα» όπου ήδη έχει ανακοινωθεί το “sold out” για την τιτανομαχία της Τετάρτης.

Η Φενέρμπαχτσε και ο Δημήτρης Ιτούδης κατάφεραν δύο φορές να «υπνωτίσουν» τον μεγάλο αντίπαλό τους, αλλά στο πρώτο παιχνίδι ο Κάναν και τα τρίποντα της ομάδας (16/29) λειτούργησαν ως αποτελεσματικό ξυπνητήρι. Τη στιγμή που η τουρκική ομάδα είχε βάλει στο ρυθμό της τον Ολυμπιακό. Το ίδιο τέμπο είχε και χθες, προσπαθώντας να χαλάσει τις πρώτες μπάλες των Ερυθρολεύκων και να τους μπλοκάρει στην περιφέρεια κάτι που αυτή τη φορά πέτυχε (με την πειραϊκή ομάδα να πέφτει στο χαμηλό 30% με 7/23 τρίποντα).

Οι διαφορές που έπαιρνε η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα (16, 8 και 5 πόντους αντίστοιχα σε διαφορετικά σημεία του παιχνιδιού εξανεμίζονταν σε χρόνο μηδέν καθώς αρχικά δόθηκε χώρος (και ψυχολογία) στο «κρυφό χαρτί» του Δημήτρη Ιτούδη τον Κάρσεν Εντουαρντς που δεν είναι και κανά τυχαίος (με προυπηρεσία στους Σέλτικς). «Εσείς δεν τον βλέπετε στις προπονήσεις ή στο τουρκικό πρωτάθλημα όπως τον βλέπω και τον περίμενα» μας υπενθύμισε ο δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ, τεχνικός της Φενέρ.

Ο Χέις συνέχισε τις υψηλές πτήσεις, οι Ελληνες (Καλάθης και Ντόρσεϊ) έκαναν πολύ μεγαλύτερη ζημιά σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι και ο Γκούντουριτς έβαλε την τελική πινελιά. Σε εκείνο το κρίσιμο διάστημα όπου η μπάλα ζύγισε 200 κιλά ο Ολυμπιακός έχασε τις 3 από τις 4 (συνολικά) χαμένες βολές της βραδιάς (21/25) και μαζί με τα διπλάσια λάθη (14-7) και τα 10 λιγότερα επιθετικά (5-15) μάλλον τον κολακεύει το τελικό 78-82.

Και όμως σε ένα κακό βράδυ η άμυνά του ήταν αυτή που τον κρατούσε έχοντας κατεβάσει τη Φενέρ κάτω από τους 50 πόντους στο 30’ (49). Όμως η συνεχής ανανέωση των επιθέσεων των φιλοξενουμένων άρχισε να χτίζει την αυτοπεποίθησή τους και οι 31 πόντοι στο τελευταίο δεκάλεπτο ήταν καταστροφή για την ελληνική ομάδα που μέχρι τότε επιβίωνε με την άμυνά της.

Ο Ολυμπιακός σαφώς και μπορεί να νικήσει και στην Πόλη (το έκανε με εμφατικό τρόπο στην κανονική διάρκεια και χωρίς τον Σλούκα, αλλά εδώ είναι πλέι οφ) αρκεί να επαναπρογραμματιστεί σε αυτά τα στοιχεία που τον έφεραν ως εδώ πρώτη θέση. Να είναι συνεπής στις αρχές του και η άμυνά του να μην δεχτεί τόσα «πλήγματα» από των απώλεια τόσων αμυντικών ριμπάουντ. Και την ίδια στιγμή να βρει την ισορροπία στην επίθεση καθώς η Φενέρ με την παρότρυνση και του φανατικού κοινού της θα έχει τον πρώτο λόγο.

Το καθαρό μυαλό και η σωστή προσέγγιση των παιχνιδιών της Πόλης θα είναι οδηγός εάν οι πρωταθλητές δεν θέλουν μετά την οκτάδα να βάλουν την Φενέρμπαχτσε και στο φάιναλ φορ. Με 17 κατοχές λιγότερες, διπλάσια λάθη και 10 λιγότερα επιθετικά ριμπάουντ και έχασε στις τελευταίες φάσεις. Δείγμα των δυνατοτήτων της ομάδας, αρκεί να τις θυμηθεί και να τις αξιοποιήσει την κατάλληλη στιγμή