Στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεόραση του Alpha.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ανοιχτό κάλεσμα  σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, προκειμένου – όπως είπε – «να σχηματίσουμε μία ισχυρή κυβέρνηση στη βάση ενός προγράμματος που θα έχει συμφωνηθεί και στο οποίο το πρώτο κόμμα θα βάλει τους όρους». Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, και ξέρει και μπορεί να φέρει η αλλαγή.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, σημείωσε,  γίνονται σε μία προγραμματική βάση συμφωνημένη. «Δεν μπορεί σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που έχει 3 ή 4% να βάλει τους όρους του» τόνισε.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν». Τόνισε δε, με νόημα, ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηριχθεί μία κυβέρνηση, με τη συμμετοχή ή την ανοχή».

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκπομπή «Happy Day» έστρεψε τα «πυρά» του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι δαιμονοποιεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει επανέλθει τις τελευταίες ημέρες, σημείωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας των τραπεζών αλλά χρεοκοπίας των νοικοκυριών.

Σχετικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι διαφώνησε μαζί του. «Δεν ξέρω αν θα έχει την ευχέρεια να είναι στη Βουλή, του το

εύχομαι».

Για ντιμπέιτ με Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε ακόμη γιατί επιμένει να πραγματοποιηθεί ντιμπέιτ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το δίλλημα της κάλπης Μητσοτάκης ή Τσίπρας το έβαλε ο πρωθυπουργός, και όταν το βάζεις πρέπει να συγκριθείς. Οι πολίτες θέλουν πριν πάνε στις κάλπες να δουν τις προτάσεις και τον πολιτικό λόγο των δύο μεγάλων κομμάτων. Και βεβαίως πρέπει να πάμε και όλοι μαζί να κουβεντιάσουμε» τόνισε.

Για την υπόθεση Γεωργούλη

Αναφορικά με την υπόθεση που αφορά στις καταγγελίες κατά του Αλέξη Γεωργούλη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ήταν ένα δυσάρεστο και στενάχωρο γεγονός.

«Αμέσως μόλις το πληροφορήθηκα αντιδράσαμε άμεσα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα  να κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή  ότι είμαστε με το θύμα.

Στα ζητήματα έμφυλης βίας δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις και δεν μπορούν να υπάρχουν ναι μεν αλλά, και βγήκα αμέσως να πω ότι είμαστε με το θύμα και όχι με τον θύτη.

«Η ίδια η καταγγέλλουσα είπε ότι δεν το γνώριζε ούτε η οικογένειά σας, είναι δυνατόν να το γνωρίζαμε εμείς; Υπάρχει μια αντίληψη που λέει “γιατί τώρα;” κάθε φορά που μια γυναίκα καταγγέλλει. Απαντάμε: “γιατί έτσι”. Πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό».

Τι είπε για ακρίβεια μείωση ΦΠΑ

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα της ακρίβειας αλλά και στις μειώσεις φόρων.

«Η ακρίβεια δεν είναι ελληνική αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνική» τόνισε για να προσθέσει ότι σε όλη την Ευρώπη έγινε μείωση ΦΠΑ, μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα, έλεγχοι στην αγορά, φορολόγηση υπερκερδών».

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να δώσουμε προοπτική ανάσας, ελπίδας, στήριξης.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς προς τους λίγους και ισχυρούς. Εμείς είχαμε την υποχρέωση να μαζέψουμε 40 δισ., ο κ. Μητσοτάκης είχε την δυνατότητα να δώσει 60 δισ. Αν εμείς είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε 60 δισ. θα είχε στηριχθεί η κοινωνία».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει υπερέσοδα από τον ΦΠΑ για να επιδοτεί την αισχροκέρδεια και ότι η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια».