Σε πλήρη λειτουργία, αν και προς το παρόν κυρίως στο παρασκήνιο, είναι οι κομματικοί μηχανισμοί ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι κάλπες του Οκτωβρίου θα αποτελέσουν το πρώτο εκλογικό κρας τεστ μετά τις εθνικές κάλπες, εξού και οι κατά τόπους διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει προ πολλού με βολιδοσκόπηση ενδιαφερομένων. Σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλουν τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης σε εγρήγορση και έχουν συγκεκριμένες στοχεύσεις για τους μεγάλους δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Νέα Δημοκρατία

Στη ΝΔ ρίχνουν το βάρος στη μέγιστη ενεργοποίηση των αυτοδιοικητικών για τις εθνικές κάλπες, με κομματική «ομάδα κρούσης» η οποία τρέχει τις σχετικές επαφές με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζητώντας τους να μπουν ενεργά στην τελική ευθεία με τη γαλάζια σημαία. Η τακτική αυτή δείχνει προς λεπτομερή επαναξιολόγηση προσώπων σε δεύτερη φάση μετά τις εθνικές κάλπες – του τρόπου, δηλαδή, που θα έχουν ριχτεί στον αγώνα -, η οποία θα καθορίσει αν και ποιοι θα λάβουν επίσημη στήριξη τον Οκτώβριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιτελείς της ΝΔ δεν έχουν ανοίξει κύκλο ζυμώσεων. Δυνητικές επιλογές εξετάζονται, πρωτίστως σε περιοχές βαμμένες με άλλο κομματικό χρώμα, με δεδομένο ότι θα στηριχθούν οι εν ενεργεία γαλάζιοι τοπικοί άρχοντες, εφόσον οι ίδιοι δεν επιλέξουν να κλείσουν τον κύκλο τους. «Χρίσμα» ωστόσο δεν αναμένεται παντού. Αυτό θα αφορά τους περισσότερους νυν περιφερειάρχες, αλλά μόνο μερικούς μεγάλους δήμους. Μία από τις περιφέρειες που τραβούν το ενδιαφέρον είναι το Βόρειο Αιγαίο, όπου φαίνεται να διατηρεί τη δυναμική του ο Κώστας Μουτζούρης, ενόσω γαλάζιοι προτείνουν εδώ και μήνες στα κεντρικά κι άλλα πρόσωπα, όπως ο Αλκιβιάδης Στεφανής και η Μαριάνθη Καφετζή – Ραυτοπούλου. Αντίστοιχα ο βασικός παίκτης στην Κρήτη, ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, εμφανίζεται ως «διακομματικός» συγκεντρώνοντας θετικά σχόλια και από γαλάζιους.

Σήμα ανανέωσης

Σε ό,τι αφορά τους δήμους, η ΝΔ θα επιθυμούσε σε αρκετούς σήμα ανανέωσης με «φρέσκες» υποψηφιότητες. Στην Αθήνα θα στηριχθεί ο Κώστας Μπακογιάννης, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αυτή τη φορά στήριξη στον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ωστόσο κινητοποιούνται ταυτόχρονα κι άλλα πρόσωπα όπως ο Γιώργος Ορφανός, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει αν η ΝΔ στηρίξει ή όχι τον νυν δήμαρχο, στον Πειραιά ακούγεται ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης, ο οποίος βρίσκεται ήδη υπ’ ατμόν για τις εθνικές εκλογές χωρίς να ξανακυνηγήσει τον βουλευτικό σταυρό. Στη μεγάλη εικόνα εντός Αττικής κινούνται αρκετοί του γαλάζιου περιβάλλοντος στα βόρεια και στα ανατολικά, ενώ χωρίς ανατροπές αναμένεται η τελική εικόνα στα νότια. Αν υπάρχει για τη ΝΔ μία περιοχή εκτός Αττικής εντατικών αναζητήσεων για δυνατή υποψηφιότητα, αυτή είναι η Πάτρα, με συζητήσεις μεταξύ άλλων για τον Κωνσταντίνο Σβόλη και τον Παναγιώτη Πλώτα. Στη Λάρισα, μετά την ένταξη της Ρένας Καραλαριώτου στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο, εξακολουθεί να συζητείται ο Θανάσης Μαμάκος, ενόσω εμφανίζονται σταδιακά και άλλοι με ερείσματα στο γαλάζιο στρατόπεδο. Στα Ιωάννινα άνοιξαν σενάρια για τον Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κλείνει τον κοινοβουλευτικό βίο του.

ΣΥΡΙΖΑ

Μια πρώτη γεύση για το πώς θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές δόθηκε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή όπου είχαμε τα πρώτα χρίσματα και στηρίξεις. Βεβαίως εδώ θα υπάρχει η δυσκολία πως οι εθνικές εκλογές θα προηγούνται των αυτοδιοικητικών και άρα ένα μεγάλο μέρος των προσώπων θα δώσει τη μάχη εκεί (π.χ. για τη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχε σενάριο για τους Αρη Στυλιανού και Γιάννη Μυλόπουλο, τώρα δίνουν τη μάχη του σταυρού). Στην Αθήνα πλέον υπάρχει στήριξη στον διεθνή καλαθοσφαιριστή Νίκο Παππά. Στη Θεσσαλονίκη μια πιο πρωτότυπη πρόταση λέγεται πως θα ήταν η Τζένη Βελένη, τέως διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου και με έρεισμα στον προοδευτικό χώρο. Σημασία πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν και στο πόσο οι υποψηφιότητες θα αντανακλούν και τις συμμαχίες με προοδευτικό πρόσημο. Και αυτό θα πράξουν στην Περιφέρεια Κρήτης όπου, παρά τις διαφωνίες με τον Σταύρο Αρναουτάκη, μια πρώτη εισήγηση θέλει να τον στηρίζουν. Στο κομμάτι των περιφερειών, θετικά θα άκουγαν όλοι την υποψηφιότητα της Θεοδώρας Τζάκρη στην Κεντρική Μακεδονία (λόγω της δυνατότητας να συνομιλεί με ετερόκλητα κοινά), του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου στο Νότιο Αιγαίο (στη θέση του Γλυνού). Στη Στερεά Ελλάδα συναντάμε την επιλογή του Δημήτρη Αναγνωστάκη, ενώ έχει ακουστεί αντιστικτικά και η στήριξη του Απόστολου Γκλέτσου (που ήταν μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ).

Πιθανότητες στήριξης

Σε δήμους, πιθανότητες στήριξης έχουν οι: Δημήτρης Μπίρμπας στο Αιγάλεω, Χρήστος Βρεττάκος στο Κερατσίνι, Γιάννης Λαγουδάκης στο Πέραμα, Τίνα Κατσαφάκη στου Ζωγράφου, Γιώργος Χατζηδάκης στην Ηλιούπολη (αν και υπάρχει σκέψη και για τον Βασίλη Βαλασόπουλο), Γρηγόρης Κατωπόδης στον Βύρωνα, Κώστας Βλάχος στο Μαρούσι, Βασίλης Αϊβαλής στην Πάτρα (που πήρε στήριξη επίσημα), Αλέξανδρος Καλοκαιρινός στο Ηράκλειο Κρήτης (αν δεν είναι ο Χάρης Μαμουλάκης) και Μαρία Ανδρούτσου στον Αγιο Δημήτριο. Στην Πετρούπολη το δίδυμο των Μανώλη Μπουσούνη – Δημήτρη Ταλιούρα. Στον Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει επίσημα πλέον τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και Νήσων Γιώργο Γαβρίλη. Για το Περιστέρι θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Ανδρέα Παχατουρίδη. Στη Λάρισα τον νυν Απόστολο Καλογιάννη. Και στο Αγρίνιο τον δικηγόρο Δημήτρη Τραπεζιώτη. Με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής. Για παράδειγμα, θα στηρίξει τον επί πολλά χρόνια δήμαρχο στον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη, όπως επιθυμεί ένα μέρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ή θα πάει με αμιγώς δικό του κομματικό πρόσωπο;

ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη η λογική για τις περιφερειακές εκλογές βασίζεται στο δόγμα που έχει ήδη περιγράψει ο Νίκος Ανδρουλάκης: αυτονομία και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Αυτό σημαίνει πως στους περισσότερους δήμους δεν θα δοθούν χρίσματα – ενόψει δε της κρίσιμης μάχης των εθνικών εκλογών, οι αυτοδιοικητικές προετοιμασίες έχουν μπει στην άκρη. Σε επίπεδο περιφερειών, μεγάλο φαβορί για στήριξη από το ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη η Χαριλάου Τρικούπη θα ήθελε τον πρώην δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη. Αλλα ονόματα που έχουν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα είναι αυτό του Κώστα Μπαργιώτα για τη Θεσσαλία και του Σταμάτη Μαλέλη για το Βόρειο Αιγαίο, ενώ μεγάλο ερωτηματικό είναι η Αττική – ο Γιάννης Σγουρός, που έκανε πρόσφατα μια εκδήλωση στην οποία έδωσαν το «παρών» στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, κινητοποιεί ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες, αλλά δεν έχει πάρει πασοκικό χρίσμα, ενώ το κομματικό ενδιαφέρον έχει στραφεί και στον δήμαρχο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη, που έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Σε επίπεδο δήμων χρίσματα επισήμως δεν φαίνεται πως θα δοθούν, όμως τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πολιτική χροιά – στην πρώτη η επιλογή του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ βάζει τουλάχιστον για την ώρα «στοπ» σε σενάρια συνεργασιών απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, ενώ στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον δύο στελέχη του ευρύτερου χώρου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Στον Πειραιά

Στον Πειραιά, δεδομένη θεωρείται η τοπική πασοκική στήριξη στον Γιάννη Μώραλη, ενώ τη στήριξη ευρύτερων κεντρώων και κεντροαριστερών δυνάμεων ανά περιοχή αναμένεται να διεκδικήσουν οι Κώστας Ασκούνης (Καλλιθέα), Γιώργος Δαουλάρης (Δάφνη – Υμηττός), οι νυν δήμαρχοι Θανάσης Ζούτσος (Παλλήνη), Γιώργος Γιασημάκης (Ωρωπός), Ανδρέας Ευθυμίου (Μοσχάτο – Ταύρος), Νίκος Ζενέτος (Ιλιον) και Δημήτρης Λουκάς (Λαύριο). Στην Κρήτη σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Παναγιώτη Σημανδηράκη (Χανιά) αλλά και του Γιώργου Μαρινάκη (Ρέθυμνο).