Μαρία Κάλλας και Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή αναμένεται να κοσμήσουν με τα πορτρέτα τους δύο νέα αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το πρώτο νόμισμα, αυτό με τη μορφή της Μαρίας Κάλλας, θα κυκλοφορήσει με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη γέννησή της. Το δεύτερο θα κυκλοφορήσει με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του πανεπιστημιακού μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Τα αναμνηστικά κέρματα, θα κυκλοφορήσουν το καθένα σε 750.000 τεμάχια.

Για την κοπή τους θα απαιτηθεί δαπάνη 690.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Μαρία Κάλλας, η κορυφαία υψίφωνος

Η κορυφαία υψίφωνος του 20ού αιώνα Μαρία Κάλλας (Μαρία Καλογεροπούλου) γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1923 στη Νέα Υόρκη από μετανάστες γονείς.

Από μικρή ηλικία, με την ενθάρρυνση της μητέρας της, η Μαρία Κάλλας αφοσιώθηκε στο λυρικό θέατρο. Αφού η οικογένεια επέστρεψε στην Ελλάδα το 1937, η Μαρία Κάλλας ολοκλήρωσε τη μουσική της εκπαίδευση και αναδείχθηκε νεότατη σε πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την περίοδο 1940-44.

Το 1945 επιστρέφει στην Αμερική και ξεκινά τη διεθνή της σταδιοδρομία. Τη δεκαετία του 1950 κατακτά τη Σκάλα του Μιλάνου και τα μεγαλύτερα μουσικά θέατρα του κόσμου, ενσαρκώνοντας συγκλονιστικά τις μεγάλες ηρωίδες της όπερας, ιδίως σε έργα Βέρντι, Ντονιτσέτι, Μπελίνι και Πουτσίνι.

Χαρακτηριστικά της τέχνης της είναι η υψηλή ηθοποιία και η απαράμιλλη αξιοποίηση του πλούσιου ηχοχρώματός της. Τη δεκαετία του 1960 οι φωνητικές της ικανότητες παρουσίασαν ταχεία κάμψη και τελικά περιορίστηκε σε ρεσιτάλ και master class. Η Μαρία Κάλλας πέθανε στο Παρίσι στις 16 Σεπτεμβρίου 1977.

Τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας θα τιμηθούν και με την κυκλοφορία ενός χρυσού συλλεκτικού νομίσματος. Ένα νόμισμα ονομαστικής αξίας 200 ευρώ.

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο σπουδαίος μαθηματικός

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1873 και πέθανε στο Μόναχο το 1950. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μαθηματικούς του 20ού αιώνα, που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το επιστημονικό του έργο επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης.

Εξέδωσε τα περισσότερα έργα του στα γερμανικά και έχαιρε της εκτίμησης μεγάλων επιστημόνων όπως ο Αϊνστάιν και ο Μαξ Πλανκ.

Το νόμισμα για Αντώνη Σαμαράκη

Εκτός από τα νομίσματα με αφορμή τις επετείους γέννησης της Μαρίας Κάλλας και του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, το νομισματικό πρόγραμμα τιμά και τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη. Του αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέσβη καλής θέλησης της UNICEF και πολυβραβευμένου συγγραφέα.