Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού των φίλων του ποδοσφαίρου ήταν στο γήπεδο της Νίκαιας, στον αγώνα Βραδυποριακού – Ταλαιπωριακού, δηλαδή η συνάντηση των Βετεράνων του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής.

Μπορεί για κάποιους, που δεν γνωρίζουν την ιστορία αυτής της αναμέτρησης, να παραπέμπει σε ένα ανούσιο και βαρετό ποδοσφαιρικό φιλικό, μεταξύ κάποιων πρώην παικτών που πλέον διαθέτουν μεγάλη κοιλιά και γκρίζους κροτάφους.

Ωστόσο, μόνο αυτή δεν είναι η πραγματικότητα, καθώς ο αγώνας Βραδυποριακός – Ταλαιπωριακός αποτελεί θεσμό και είναι σίγουρα ο πιο ιστορικός αγώνας παλαιμάχων, καθώς διεξήχθη για πρώτη φορά το 1961 και από τότε συνέχισε αδιαλείπτως την πορεία του μέσα στα χρόνια, μέχρι το 2013.

Ακολούθησε μία παύση έξι ετών, μέχρι το 2019 όταν και αναβίωσε, αυτή τη φορά Μεγάλη Τετάρτη και ακολούθησε νέα διακοπή, λόγω της πανδημίας. Επιστρέφει αυτή τη Μεγάλη Παρασκευή, με τους παίκτες των δύο ομάδων έτοιμους να συνεχίσουν την ιστορία που ξεκίνησε πριν από 62 χρόνια.

«Θέλουμε να βγάλουμε και πάλι στους δρόμους τους φιλάθλους του Πειραιά και όχι μόνο» λέει στο in.gr ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Βετεράνων Ολυμπιακού Αντώνης Γλύκας και προσθέτει: «Θέλουμε να μάθουμε στους νέους και να θυμίσουμε στους παλιούς τι σημαίνει αυτός ο αγώνας, να αναδείξουμε την ιστορία των δύο ομάδων, αλλά και την αξία των βετεράνων ποδοσφαιριστών, κυρίως για όσους δεν τους πρόλαβαν».

Εκτός από τις δύο πρόσφατες διακοπές, το ματς δεν είχε διεξαχθεί και το 1967 λόγω της επικράτησης της Δικτατορίας, ενώ τρεις φορές λόγω έργων, το 1968, το 1993 και το 2008 μετακόμισε από το γήπεδο του Κορυδαλλού, στο κοντινό γήπεδο της Νεάπολης.

Η πρώτη σέντρα

Την ιδέα για το συγκεκριμένο φιλικό συνέλαβε ο τότε προπονητής της Προοδευτικής και πρώην ποδοσφαιριστής Γιούρκας Σεϊταρίδης. Ναι, δεν πρόκειται για συνωνυμία, ήταν ο παππούς του άσου της Εθνικής ομάδας που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2004. Συμφώνησαν να έχει και χιουμοριστικές πτυχές ο αγώνας και διάλεξαν τα αστεία ονόματα των ομάδων, στέλνοντας μήνυμα ότι είναι παιχνίδι για διασκέδαση που δεν χωράνε φανατισμοί. Στο πρώτο ματς επικράτησε ο Βραδυποριακός με 8-5, αλλά συμμετείχαν και παλαίμαχοι από άλλες ομάδες.

Η επιλογή της Μεγάλης Παρασκευής έγινε επειδή τις ημέρες του Πάσχα δεν υπήρχε άλλη ποδοσφαιρική δράση, τα πρωταθλήματα είχαν διακοπεί και όλοι οι βετεράνοι ήταν διαθέσιμοι να δώσουν το παρών, Λας Βέγκας και Αθλητική Ένωσις Αγανακτήσεως εναντίον Βραδυποριακού.

Βραδυποριακός και Ταλαιπωριακός δεν είχαν τα ίδια ονόματα από την πρώτη χρονιά. Οι βετεράνοι του Ολυμπιακού το διατήρησαν από την αρχή, αλλά οι συνάδελφοι της Προοδευτικής ήταν μάλλον αναποφάσιστοι. Το 1961 είχαν… βαφτιστεί Σύνδεσμος Φιλάθλων Οπαδών Προοδευτικής, την επόμενη χρονιά, Αθλητική Ένωσις Αγανακτήσεως και το 1963, Λας Βέγκας, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για το πώς κατέληξαν σε αυτό το όνομα! Ακολούθησε από το 1970 έως το 1974 Πεζοποριακός, για να καταλήξουν τελικά στο Ταλαιπωριακός!

Υπεροχή των Βραδύπορων

Οι βετεράνοι του Ολυμπιακού, όπως είναι φυσικό, υπερτερούν στις συναντήσεις με τους αντίστοιχους της Προοδευτικής. Ο Βραδυποριακός έχει επικρατήσει 33 φορές, ο Ταλαιποριακός 12 και έξι ματς έχουν τελειώσει ισόπαλα.

Ο αείμνηστος Ηλίας Ρωσίδης ήταν ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές, καθώς δεν έχανε ποτέ το καθιερωμένο ραντεβού της Μεγάλης Παρασκευής και είχε πάρει μέρος στα 47 πρώτα παιχνίδια, ως το 2008. Το 2010 έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα και το 2011 έπαιξε για τελευταία φορά, σε ηλικία 84 ετών.

Όσο για τους ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν κατά καιρούς στο φιλικό, αποτελούν την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από τον Θανάση Μπέμπη, τον Μπάμπη Κοτρίδη και τον Σάββα Παπάζογλου, μέχρι τον Μιχάλη Κρητικόπουλο, τον Αλέκο Νταβέλη, τον Υβ Τριαντάφυλλο και πιο πρόσφατα τον Νίκο Βαμβακούλα και τον Σίνισα Γκόγκιτς!