Στην τραγωδία των Τεμπών και με φόντο την επανεκκίνηση των δρομολογίων των τρένων, αναφέρθηκαν η βουλευτής ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

Η κυρία Μπακογιάννη σχολίασε πως θα υπάρξει έρευνα για τα πάντα, ενώ τόνισε πως κανένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν έχει διάθεση συγκάλυψης, ενώ ο κ. Σπίρτζης εξαπέλυσε πυρά κατά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε για τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών.

Τι είπε η Ντόρα Μπακογιάννη

«Δεν υπάρχει κανένας σήμερα στην Ελλάδα που να θέλει να καλύψει την οποιαδήποτε ευθύνη. Η δικαιοσύνη προχωρά και προχωράει γρήγορα, γιατί ο ελληνικός λαός ζητά απαντήσεις. Εκτός από την ελληνικό λαό ζητάμε κι εμείς απαντήσεις και τις χρειαζόμαστε, ώστε το αύριο αν είναι διαφορετικό. Αναγνωρίσαμε ήδη τα λάθη μας κι από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε, αύριο να έχουμε ασφαλή, γρήγορα και καλά τρένα», δήλωσε.

Για την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή δήλωσε πως με την παραίτησή του ανέλαβε τις ευθύνες του: «Δεν χρειάστηκε να τον παραιτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από εκεί και πέρα έχει κάθε δικαίωμα βάσει του καταστατικού της ΝΔ να είναι υποψήφιος στις εκλογές. Ο λαός των Σερρών θα τον κρίνει».

Τι είπε ο Χρήστος Σπίρτζης

Πυρά κατά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε για τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών εξαπέλυσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σε σχέση με το «όλα στο φως», με την πρακτική της κυβέρνησης. Μπήκε μία Επιτροπή, η οποία από την αρχή έγινε απόπειρα να καπελώσει τη διαδικασία. Η Επιτροπή δεν είναι αμερόληπτη. Μπήκε μία διοίκηση στον ΟΣΕ, είδαμε τον κ. Τερεζάκη, που πριν ήταν σύμβουλος της διοίκησης του ΟΣΕ για την τηλεδιοίκηση και μέχρι πρόσφατα ο προηγούμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ ήταν στα γραφεία του, με ότι αυτό συνεπάγεται για απώλειες εγγράφων, αποδεικτικών στοιχείων και πολλά άλλα», δήλωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στις δεκάδες αναφορές της ΡΑΣ για τις συνθήκες ασφαλείας του ΟΣΕ και ιδιαίτερα στην αναφορά που τόνιζε τις παραλείψεις και τα προβλήματα του ΟΣΕ λίγες ημέρες πριν το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων.

«Σήμερα που πήγε ο κ. Γεραπετρίτης στα τρένα, έχουν αποσυρθεί οι 80 σταθμάρχες που η ΡΑΣ είπε ότι δεν είναι σωστά εκπαιδευμένοι;», ήταν η ερώτηση του βουλευτή.

Διαξιφισμοί

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία τόνισε πως οι ευθύνες του δυστυχήματος θα ερευνηθούν τόσο και στην εποχή του κ. Σπίρτζη, αλλά και την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

«Ειλικρινά, σιχαίνομαι αυτή τη λογική που λέει «εάν είσαι του δικού μου κόμματος είσαι καθαρός, εάν είσαι άλλου κόμματος είσαι κακός». Αυτή είναι η λογική του ΣΥΡΙΖΑ και δεν με εκφράζει. Απέναντι στον ελληνικό λαό έχουμε ευθύνες, ο κ. Σπίρτζης έχει και τις δικές του προσωπικές ευθύνες. Αρνούμαι να μπω σε αυτή τη λογική, γιατί θεωρώ ότι προσβάλει πρωτίστως τα θύματα και τους πολίτες. Η λογική του «εγώ δεν φταίω, φταις εσύ» ανάμεσα στα κόμματα δεν με εκφράζει», σχολίασε.

«Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί να αποφασίσει εάν εμπιστεύεται ή όχι τη δικαιοσύνη. Εάν τους αρέσει η απόφαση την εμπιστεύεται. Εάν όχι, δεν την εμπιστεύεται. Όταν ο κςο Τσίπρας πάει στον κο Ντογιάκο, τότε είναι καλός. Όταν ο κος Τσίπρας διαπιστώνει το αντίθετο, δεν του αρέσει ο κος Ντογιάκος, Εγώ, λοιπόν, δηλώνω ότι οποιαδήποτε κι εάν είναι η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για μένα είναι απόφαση απολύτως σεβαστή και θα την υπερασπιστώ μέχρι τέλους», συμπλήρωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Δεν θα έβγαινα να κάνω ‘σκυλοκαβγά’ με τον Άδωνι Γεωργιάδη»

Στη συνέχεια ο Χρήστος Σπίρτζης σχολίασε πως είναι απαράδεκτο από την πλευρά της κυβέρνησης να θεσπίσει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής, κάνοντας λόγο για ηθικό ασυμβίβαστο. Ως παράδειγμα έφερε τον γιο του Ισίδωρου Ντογιάκου, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος ήταν νομικός σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή στο υπουργείο Μεταφορών.

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει βάλει στο κάδρο και εμένα προσωπικά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την δεύτερη ημέρα, δεν είχαν ταφεί τα παιδιά, και είχαν αρχίσει καμπάνια «που είναι ο Σπίρτζης», λες και χάθηκα. Όχι, θα έβγαινα με τον κύριο Γεωργιάδη να κάνουμε σκυλοκαβγά, γιατί αυτές ήταν οι προσκλήσεις, ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει…», σχολίασε.

«Δεν μπορεί σε αυτή την ιστορία να λέει ο καθένας ότι θέλει, να προσπαθήσει να κάνει διάχυση ευθυνών. Παραδείγματος χάρη, δεν μας λέει κανείς ποιος υπέγραψε τη σύμβαση 717, αφού θέλουμε να συνδέσουμε το ατύχημα με μία σύμβαση. Η δική μας ευθύνη είναι ότι παθογένειες που έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση έργων και αφορούν ελέγχους, το ελεγκτικό συνέδριο, τις διάφορες επιτροπές, δεν μπορέσαμε να τις αντιμετωπίσουμε», κατέληξε.