Το μεγάλο ερώτημα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι, εάν είναι πολύ έξυπνος ή απλά εξαιρετικά τυχερός.

Πάνω που η αντιπολίτευση κατάφερε κακήν κακώς να συμφωνήσει σε έναν υποψήφιο, τον άχρωμο, άοσμο, άνευρο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μια ένοπλη επίθεση στα γραφεία της Μεράλ Ακσενέρ μετατόπισε και πάλι την εκλογική δυναμική σε μια παλιά κόντρα, αυτή ανάμεσα στον «σουλτάνο» και τη «λύκαινα».

Η ηγέτιδα εξάλλου του Καλού Κόμματος δεν έχασε χρόνο και αμέσως κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι κρύβεται πίσω από την σημερινή επίθεση. Αλήθεια ή ψέματα φαίνεται ότι πραγματώνεται αυτό που είχαν πει εξαρχής πολλοί αναλυτές, ότι το στοίχημα για να κερδίσει η 6κομματική αντιπολίτευση τον Ερντογάν είναι να παραμείνει μέχρι τέλος ενωμένη σαν μια γροθιά.

Ναι, αλλά όταν μπροστά βγαίνει η Ακσενέρ, που και υπέρμετρα φιλόδοξη είναι και γινάτι με τον Ερντογάν έχει, αυτή η εικόνα θολώνει και ο Κιλιτσντάρογλου χάνεται… κάπου στη μετάφραση. Οι Τούρκοι εξάλλου ως λαός αγαπούν το δράμα και πείθονται καλύτερα από τον πολιτικό που δείχνει πυγμή, παρά από μια ήρεμη δύναμη.

Ο παράγοντας Ακσενέρ

Γι’ αυτό και ο Ερντογάν 20χρόνια τώρα, παρά τα κολοσσιαία λάθη του και τις ολέθριες παραλείψεις του, κυβερνά αδιάλειπτα την Τουρκία, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου δεν μπορεί 13 ολόκληρα χρόνια να τον ξεκολλήσει από την εξουσία.

Θα τα καταφέρει άραγε τώρα που η Ακσενέρ του βγαίνει από τα δεξιά, αποδεικνύοντας ότι η Τουρκία έχει σιδηρά κυρία, που ξέρει να παίζει σκληρό παιχνίδι και να κάνει καλό παζάρι «πουλώντας» τη στήριξη της εκεί που θα εξασφαλίσει ότι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα της;

«Δεν γεννήθηκε ακόμα ο άντρας που θα με τρομάξει», είπε νωρίτερα σήμερα η Ακσενέρ με αποδέκτη τον Ερντογάν. «Δεν σε φοβάμαι κύριε Ρετζέπ. Θα μπορούσα να σε αποκαλέσω πρόεδρο, αλλά ένας πρόεδρος ούτε μιλά ούτε ενεργεί έτσι. Το κόμμα μας δέχθηκε επίθεση», συνέχισε.

«Είσαι πολύ στεναχωρημένος και έξαλλος κύριε Ερντογάν, γιατί ξέρεις ότι σου έχει μείνει 1,5 μήνας στην ηγεσία. Καταλαβαίνεις ότι είσαι στην πόρτα της εξόδου και προτιμάς, αντί να απειλείς του απατεώνες, να απειλείς εμάς. Η συμβουλή μου είναι να πιεις χαμομήλι και να ηρεμήσεις», συμπλήρωσε η ίδια, καταφέρνοντας να γίνει viral σε κάθε γωνιά της γης.

Και κατέληξε σημειώνοντας ότι «αυτά συμβαίνουν σε εμένα γιατί είμαι γυναίκα πολιτικός, δεν θα συνέβαιναν ποτέ σε έναν άντρα», καλώντας όλες τις γυναίκες της Τουρκίας να ψηφίσουν τη Συμμαχία του Έθνους στις 14 Μαΐου, επειδή «αυτό που συνέβη σε εμένα σήμερα, θα συμβεί αύριο σε εσάς και τις κόρες σας».

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μην το έχω περάσει επί της προεδρίας σας κύριε Ερντογάν. Ελπίζω ο ήλιος να ανατείλει στην Τουρκία στις 15 Μαΐου», δήλωσε επίσης η Μεράλ Ακσενέρ.

Ο Ερντογάν στην (αντ)επίθεση

Είχαν προηγηθεί οι απειλές του Ερντογάν εναντίον της, επειδή αυτή είχε αποκαλύψει την υπόθεση με την τελετή θεμελίωσης νοσοκομείου… μινιατούρας που εξέθεσε, ακόμα περισσότερο, τον Τούρκο πρόεδρο. «Κυρία Μεράλ όταν εμείς λέμε κάτι πως θα το κάνουμε, το ολοκληρώνουμε. Μη με βάλεις να ασχοληθώ μαζί σου!!!», της είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

«Να προσέχεις το όνομα μου. Με λένε Ταγίπ και το επώνυμο μου Ερντογάν. Να προσέχεις και το όνομα Ταγίπ και το όνομα Ερντογάν!» ήταν η καθαρή απειλή του Τούρκου προέδρου, πριν απευθυνόμενος στο λαό ξεκαθαρίσει ότι μίλησε με τον υπουργό του και του είπε πως θα παρέμβει και θα το διορθώσει… Και τελικά το ερώτημα είναι, ποιον βοηθούν από πολιτικής σκοπιάς όλα τα παραπάνω.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, ο Ερντογάν βγαίνει από τη γωνία που τον στρίμωξε ο σεισμός με τους 45.000 νεκρούς και δείχνει ετοιμοπόλεμος για όλα όσα χρειάζεται η Τουρκία και ο λαός της.

Ο Κιλιτσντάρογλου χάνει τη δυναμική του μπροστά στα φώτα και παρά το προβάδισμα του στις δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα, ο ενάμισης μήνας μέχρι τις εκλογές είναι μεν μικρό χρονικό διάστημα για να ξεχάσουν οι Τούρκοι ότι έχασαν τα πάντα, αλλά αρκετό για να πειστούν ότι ο μόνος που μπορεί να τους τα προσφέρει ξανά είναι αυτός που τους τα πήρε πίσω.

Το μεγάλο παζάρι

Σε κάθε περίπτωση «κερδισμένη» είναι η Ακσενέρ που πατώντας σε δύο βάρκες, αφού από τη μία είναι η εκπρόσωπος του βαθέως κράτους των κεμαλιστών που θέλει να ξεγράψει όσα «υπέγραψε» ο Ερντογάν και από την άλλη «πατάει» στο κράτος που δημιούργησε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως αποδεικνύει η φυγή στελεχών του κόμματος της προς το ΑΚΡ.

Αν αυτή η ακροβασία της ηγέτιδος του Καλού κόμματος αποδειχτεί επιτυχημένη, τίποτα δεν αποκλείει να είναι η επόμενη πρωθυπουργός στον μεγαλύτερο πλειοδότη.

Εκτός αν κάποιος της τραβήξει… το χαλί κάτω από τα πόδια, γιατί είναι δύσκολο να τραβάς από το 30 για να βγάλεις 31!