Πόσο καλά ξέρετε τους γείτονες σας; Είναι αυτό που σας λένε ή μήπως πρόκειται για κατασκόπους της… διπλανής πόρτας;

Η Μαρία Μάγιερ και ο Λούντβιχ Γκες εγκαταστάθηκαν στη Λιουμπλιάνα, την πρωτεύουσα της Σλοβενίας, το 2017 μαζί με τα δύο μικρά παιδιά τους.

Οι γείτονες, που τους συνάντησαν, μίλησαν για ένα πολύ συμπαθητικό ζευγάρι από τη Λατινική Αμερική, φιλικό αλλά όχι φορτικό, με ενδιαφέρον για όσα γίνονταν στην περιοχή, αλλά χωρίς διάθεση κουτσομπολιού.

Όπως αφηγείται ο Guardian, η Μάγια άνοιξε μια γκαλερί τέχνης, ενώ ο Λούντβιχ ξεκίνησε μια startup εταιρεία για IT.

Στην ερώτηση, γιατί άφησαν την υπέροχη Αργεντινή για τη Σλοβενία, απαντούσαν ότι το έγκλημα στους δρόμους απειλούσε την καθημερινότητα τους και ότι η ηρεμία της βαλκανικής χώρας ήταν το ζητούμενο και των δυο τους.

Κατάσκοποι από τη… Ρωσία

Στις συνεντεύξεις, που ακολούθησαν της μεγάλης αποκάλυψης, η οποία θα αναφερθεί αμέσως μετά, τα επίθετα που αποδόθηκαν πιο συχνά στη Μάγια και τον Λούντβιχ είναι «ωραίοι» άνθρωποι, εντελώς «συνηθισμένοι». Εξάλλου, και τα παιδιά τους ήταν σαν όλα τα άλλα της γειτονιάς, απλά όταν έπαιζαν στην αυλή του σπιτιού τους, προτιμούσαν να μιλούν στα ισπανικά.

Κι όμως οι προαναφερθέντες αποτέλεσαν τον περασμένο Δεκέμβριο τον στόχο μιας από τις πιο μυστικές και περισσότερο οργανωμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών στην ιστορία της Σλοβενίας.

Μια μέρα σαν όλες τις άλλες, δεκάδες αστυνομικοί εισέβαλλαν στο σπίτι του ζευγαριού, προχώρησαν στη σύλληψη της Μάγια και του Λούντβιχ και οδήγησαν τα παιδιά τους στην πρόνοια.

Ταυτόχρονα, ανάλογη επιχείρηση έγινε στα γραφεία των προαναφερμένων, όπου βρέθηκαν τόσα πολλά μετρητά, που χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να μετρηθούν.

Στα τέλη του Ιανουαρίου, οι γείτονες και όλη η Σλοβενία έμαθε ότι ήταν κατάσκοποι για λογαριασμό της Ρωσίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη βρετανική πηγή, η Μάγια και ο Λούντβιχ ήταν ελίτ κατάσκοποι γνωστοί με το προσωνύμιο «οι παράνομοι». Η σύλληψη τους έγινε, αφού η Σλοβενία έλαβε σήμα για τη δράση τους από την υπηρεσία πληροφοριών ξένου κράτους.

Εκπαιδεύονται για να είναι «άλλοι»

Μόλις χθες, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τάνια Φαγιόν, δήλωσε δημόσια ότι η Μάγια και ο Λούντβιχ δεν είχαν απολύτως καμιά σχέση με την Αργεντινή, αλλά αντίθετα ήταν Ρώσοι πολίτες.

«Οι παράνομοι» κατάσκοποι δεν είναι σαν τους υπόλοιπους, που απορροφούνται στις πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, αλλά λειτουργούν χωρίς ορατές σχέσεις με τον τόπο καταγωγής τους.

Εκπαιδεύονται για χρόνια, ώστε να μάθουν να φέρονται σαν πολίτες μιας άλλης χώρας και στη συνέχεια στέλνονται στο εξωτερικό για συγκέντρωση πληροφοριών. Πολλοί εξ αυτών έχουν παιδιά, που μεγαλώνουν με την ψεύτικη ταυτότητα και τα περισσότερα δεν ξέρουν ότι οι γονείς τους είναι κατάσκοποι.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες, ότι πρόκειται για πράκτορες της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας εξωτερικού SVR, που κάποτε αποτελούσε τμήμα της φοβερής και τρομερής KGB, θα είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται μια τέτοια σύλληψη από το 2010, οπότε το FBI είχε πιάσει 10 άτομα στις ΗΠΑ, μετά από στοιχεία που τους έδωσε πηγή μέσα από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ανταλλαγή ατόμων ειδικού ενδιαφέροντος

Η Μόσχα δεν αρνήθηκε ούτε στιγμή, ότι πρόκειται για δικούς της κατάσκοπους, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Και ενώ οι προετοιμασίες για τη δίκη τους βρίσκονται σε εξέλιξη, το Κρεμλίνο συζητά με τους κατάλληλους ανθρώπους στη Δύση για να επιτευχθεί μια «ανταλλαγή» ατόμων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και από τις δύο πλευρές.

Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλές χώρες της Δύσης έχουν απελάσει εκατοντάδες «νόμιμους» κατασκόπους, που εργάζονταν στις πρεσβείες τους. Αυτή η εξέλιξη μάλλον ώθησε τους Ρώσους να στηρίζονται στους «παράνομους», που στέλνονται εκεί που δεν το περιμένει κανείς, για να κάνουν όλα όσα πρέπει κάτω από το αδιάκριτο βλέμμα των πάντων.

Σήμερα πάντως οι γείτονες που «διαβάζουν» διαφορετικά πια το ζευγάρι λένε ότι η Μάγια ήταν ταλαντούχα, αλλά ο  Λούντβιχ στην εταιρεία του ακολουθούσε πρακτικές που ήταν πολύ πίσω από τη σύγχρονη τεχνολογία.

Αυτό μάλλον θα αλλάξει για τους επόμενους, τώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε ακόμα πιο κοντά με τον Σι Τζινπίνγκ…