Σε φρούριο έχει μετατραπεί από τη Δευτέρα το κτίριο που στεγάζει το γραφείο του εισαγγελέα στο Μανχάταν. Η αιτία είναι πως εκεί αναμένεται να εκτυλιχθεί το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ το οποίο έχει ως πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ Τραμπ και κομπάρσους τους Ρεπουμπλικανούς και τους οπαδούς του. Οσο για τα ΜΜΕ, στις τάξεις τους έχει σημάνει συναγερμός για την περίπτωση που ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συλληφθεί και εμφανιστεί με χειροπέδες μπροστά στις κάμερες και τους φωτογραφικούς φακούς, απευθύνοντας νέο κάλεσμα στους φανατικούς υποστηρικτές του να ξεσηκωθούν εναντίον εκείνων που θέλουν το κακό του – έστω κι αν οι πληγές από την 6η Ιανουαρίου 2021 παραμένουν ανοιχτές.

Λίγες οι πιθανότητες

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο Τραμπ γίνει ο πρώτος με τη συγκεκριμένη ιδιότητα εις βάρος του οποίου θα απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες για εγκληματική πράξη, το σενάριο που τον θέλει να εμφανίζεται… σιδηροδέσμιος δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερα πολλές πιθανότητες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι είναι σίγουρο ότι θα πουλούσε τρελά και θα έσπαγε ρεκόρ θεαματικότητας – ενδεχομένως και παρά τις προθέσεις του ίδιου του Τραμπ, ο οποίος μάλλον θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα αποτελέσει την καλύτερη πολιτική διαφήμιση ενόψει της διεκδίκησης του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών και της προσπάθειας επανεκλογής του στην προεδρία το 2024.

Πάντως, ακόμη και χωρίς χειροπέδες, η απαγγελία κατηγοριών θα συνοδευτεί από εξελίξεις που παραπέμπουν σε θρίλερ, ειδικά στην περίπτωση που ο ίδιος επιλέξει να μην παρουσιαστεί εκουσίως ενώπιον των δικαστών, μεταβαίνοντας από τη Φλόριντα όπου βρίσκεται στο Μανχάταν. Αυτό, ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο να συμβεί καθώς, εκτός των άλλων, θα προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στις αστυνομικές Αρχές και τους μυστικούς πράκτορες που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία του Τραμπ (όπως και κάθε άλλου τέως προέδρου).

Το επικρατέστερο σενάριο

Ετσι, σύμφωνα με τον Ντέιβ Αρονμπεργκ, εισαγγελέα της Φλόριντα, το πιθανότερο είναι πως ήδη διεξάγονται διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί μια λύση που να τους βολεύει όλους. «Η μυστική υπηρεσία δεν πρόκειται να επιτρέψει στις τοπικές Αρχές να ακουμπήσουν το χέρι τους στον τέως πρόεδρο. Αυτό που θα γίνει, τελικά, είναι να παραδοθεί εκουσίως στη Νέα Υόρκη, να φτάσει εκεί συνοδευόμενος από τους πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας και να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως λήψη αποτυπωμάτων και φωτογράφιση και, στη συνέχεια, να αφεθεί ελεύθερος χωρίς εγγύηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, αν και θεωρητικά ο Τραμπ έχει ίδιες πιθανότητες με οποιονδήποτε άλλο πολίτη να διωχθεί από τη στιγμή που δεν βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, ο εισαγγελέας του Μανχάταν αντιμετωπίζει μια ιδιόμορφη και εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς η υπόθεση είναι πολιτικά φορτισμένη. Οπως εξηγούν οι «New York Times», ο Αλβιν Μπραγκ «εάν δεν απαγγείλει κατηγορίες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις, θα παραβιάσει την παραδοσιακή αρχή ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Εάν, από την άλλη, διώξει τον κ. Τραμπ ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει την τρίτη προεκλογική εκστρατεία του, τότε η επιλογή του είναι πιθανό να αποδειχθεί εξίσου αποσταθεροποιητική και επιβλαβής».

Οι αντίπαλοι του πρώην προέδρου

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται όμως και οι Ρεπουμπλικανοί και ειδικά οι αντίπαλοι του Τραμπ στη διεκδίκηση του χρίσματος. Οπως ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, ο οποίος από τη μία αναγκάστηκε να κατηγορήσει τον Μπραγκ ότι εφαρμόζει ένα «πολιτικό σχέδιο», από την άλλη όμως άφησε αιχμές για την προσπάθεια εξαγοράς «μιας σταρ της πορνογραφίας». Ο Ντε Σάντις φοβάται, άλλωστε, πως οι εξελίξεις θα διευρύνουν το προβάδισμα που φέρεται ότι διατηρεί ο Τραμπ στις τάξεις των ψηφοφόρων του κόμματος – συγκεντρώνει 46% έναντι 32% του ίδιου και 5% της Νικ Χάλεϊ – «καίγοντας» πρόωρα τις όποιες ελπίδες του να είναι αυτός υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές.