Χάρτες αποτυπώνουν τις κινήσεις των πλακών που προκάλεσαν τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, οι οποίοι έπληξαν και τη Συρία.

Η Τουρκία έχει μια πολύ σεισμικά ενεργή γεωγραφία λόγω των κινήσεων της πλάκας της Ανατολίας, η οποία συμπιέζεται μεταξύ της Αραβικής πλάκας και της Ευρασιατικής πλάκας. Αυτές οι δύο πλάκες κινούνται η μία προς την άλλη.

Δείτε τους σχετικούς χάρτες

Η προειδοποίηση του καθηγητή Νάτσι Γκιορούρ

Δεν έχει υπάρξει καμία σημαντική ρήξη στη γραμμή του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας, η οποία είναι εκτεθειμένη σε αυτή την πίεση της Αραβικής πλάκας, για περισσότερα από 150 χρόνια.

Έτσι, ένας σεισμός αναμενόταν στην περιοχή αυτή εδώ και καιρό. Ο καθηγητής Γεωλογίας, Δρ. Νάτσι Γκιορούρ σε ανάρτησή του μετά από σεισμό 4,2 Ρίχτερ στην Οσμανίγε τρεις ημέρες πριν από τον φονικό σεισμό, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε:

«Υπήρξε σεισμός 4,2 βαθμών σε Γιαρμπάσι-Ντουζίτσι / Οσμανίγε. Ο σεισμός είναι στη ζώνη ρηγμάτων της Ανατολικής Ανατολίας. Ανησυχούμε για το τμήμα Τζελικάν -Ερκενέκ – Μαράς (σ.σ. Μαχρανμαρμαράς η επίσημη ονομασία) αυτής της ζώνης.

Ο σεισμός του 2020 στο Ελαζίγκ φόρτισε αυτό το τμήμα από το ΒΑ άκρο. Αυτός ο σεισμός το επιβάρυνε επίσης από το ΝΔ άκρο, αν και σε μικρό βαθμό. Ο τελευταίος σεισμός σε αυτό το άκρο ήταν ο σεισμός των Αδάνων του 1998. Αγάπη…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη προειδοποίηση υπήρχε και από τον Ολλανδό ερευνητή Φρανκ Χούγκερμπεετς. Μάλιστα, οι δύο επιστήμονες είχαν αναρτήσει τις προειδοποιήσεις τους στο Twitter την ίδια ημέρα, στις 3 Φεβρουαρίου.