«Ποιος επιτέθηκε στους αγωγούς Nord Stream;». Το ερώτημα αυτό, που έθεσε στον τίτλο του την περασμένη Πέμπτη ρεπορτάζ των «Times», παραμένει αναπάντητο από τις 26 Σεπτεμβρίου 2022, όταν διαπιστώθηκε διαρροή τόσο στον Nord Stream 1 όσο και στον δίδυμό του (μη λειτουργικό ακόμη, αλλά γεμάτο με αέριο) Nord Stream 2. Τέθηκε, ωστόσο, για μια ακόμη φορά, στο φόντο της δήλωσης που είχε κάνει την ίδια ημέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κάνοντας λόγο για «άμεση ανάμειξη» των ΗΠΑ στην υπόθεση αυτή – επικαλούμενος, μάλιστα, έναν διάλογο που είχαν στις 26 Ιανουαρίου η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ με τον γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, με την πρώτη να λέει ότι οι αγωγοί είναι πλέον «ένα μάτσο παλιοσίδερα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σπεύσει να επιρρίψει στους Βρετανούς την ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, που έθεσαν ντε φάκτο εκτός λειτουργίας δύο αγωγούς οι οποίοι, ακόμη και αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, θεωρούνταν ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία και την Ευρώπη (ειδικά τη Γερμανία). Στην πλευρά της Δύσης και του ΝΑΤΟ, από την άλλη, δεν διαψεύστηκαν ποτέ οι δηλώσεις και τα σενάρια που κυκλοφόρησαν από νωρίς και ήθελαν το Κρεμλίνο να είναι υπαίτιο.

Σαμποτάζ

Το μόνο σίγουρο μέχρι σήμερα, λοιπόν, είναι ότι πρόκειται για αποτέλεσμα σαμποτάζ. Ετσι το είχε χαρακτηρίσει, άλλωστε, και ο Τζο Μάιντεν, ενώ σε ανάλογο συμπέρασμα κατέληξαν τον περασμένο Νοέμβριο οι Αρχές της Σουηδίας, τονίζοντας ότι οι έρευνές τους αποκάλυψαν ίχνη εκρηκτικών στα σημεία των διαρροών, στον πυθμένα της Βαλτικής. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δε και καθώς επισήμως οι έρευνες συνεχίζονται (χωρίς ουδείς να γνωρίζει εάν και πότε θα καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα), έχουν αναδειχθεί τρεις βασικοί ύποπτοι: οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας στο Newsweek, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Λαβρόφ – όπως είχε κάνει και το Λονδίνο με τις δηλώσεις Πούτιν, αλλά και η Μόσχα με τα σενάρια της Δύσης…

Στο μεταξύ, πάντως, μετά την «εξουδετέρωση» των Nord Stream και τη σημαντική μείωση των ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου που αγοράζει η Ευρώπη, από χθες τα κράτη-μέλη της ΕΕ έθεσαν σε εφαρμογή και την πλήρη διακοπή των εισαγωγών παραγώγων του ρωσικού πετρελαίου. Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, συμφωνία των «27» για το πλαφόν στη διεθνή τιμή των παραγώγων, η οποία έρχεται να προστεθεί σε εκείνη του Δεκεμβρίου που αφορούσε το αργό, για το οποίο το πλαφόν ορίστηκε στα 60 δολάρια ανά βαρέλι.

Αποπομπή

Την ίδια στιγμή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέπεμψε χθες και τον υπουργό Άμυνας, Ολέκσι Ρεζνίκοφ, ο οποίος έπεσε επίσης θύμα του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς στον χώρο ευθύνης του. Ο Ρεζνίκοφ μεταφέρθηκε σε άλλη θέση και αντικαταστάθηκε από τον Κιρίλο Μπουντάνοφ, μέχρι χθες επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Οσον αφορά τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και σκληρή στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου όπως είπε οι Ρώσοι ρίχνουν στον πόλεμο διαρκώς νέες δυνάμεις για να καταλάβουν την πόλη Μπαχμούτ και να κερδίσουν έδαφος στο Ντονέτσκ. Το Κίεβο αναμένει μεγάλη ρωσική επίθεση εντός Φεβρουαρίου, έχει όμως εφεδρείες για την αποκρούσει, παρότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα νέα οπλικά συστήματα από τη Δύση. Οσο για τη Μόσχα, το υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε πως οι Ουκρανοί σχεδιάζουν να ανατινάξουν κατοικημένα κτίρια στο Κραματόρσκ και να επιρρίψουν την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις, κατηγορώντας τες ότι πλήττουν αμάχους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας στην εφημερίδα «Bild» και σχολιάζοντας όσα είπε πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διέψευσε ότι ο Πούτιν απείλησε τον ίδιο ή τη Γερμανία οποιαδήποτε στιγμή. Πάντως, ο Ολαφ Σολτς επανέλαβε κατηγορηματικά πως στη διάρκεια των συνομιλιών τους του κατέστησε σαφές ότι «η Ρωσία έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον πόλεμο αυτόν».