Σε επιφυλακή βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα μετά το χθεσινό χτύπημα του Εγκέλαδου στη Λέσβο. Οι σεισμολόγοι δεν είναι ακόμη σε θέση να αποφανθούν με βεβαιότητα για το ποιος ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και ισχυρότερη δόνηση. Μέσα σε τρία 24ωρα στο βορειοανατολικό τμήμα της Λέσβου έχουν εκδηλωθεί δύο σεισμοί σχεδόν ίδιου μεγέθους – 4,9 Ρίχτερ τα ξημερώματα του Σαββάτου και 4,8 Ρίχτερ χθες το πρωί -, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση. Επίσης το βράδυ του Σαββάτου είχε σημειωθεί και τρίτος σεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ.

Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις έχoυν προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο χθεσινός σεισμός συνοδεύτηκε από υπόκωφο κρότο ενώ από τη δόνηση του Σαββάτου τουλάχιστον εννέα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα.

Ανησυχία μετά τη νέα ισχυρή δόνηση των 4,8 Ρίχτερ – Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Στη Λέσβο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν έχει γίνει ο κύριος σεισμός. Δεν είναι επαρκή τα δεδομένα για να ισχυριστούμε με τεκμηριωμένο τρόπο ότι ναι, ο σεισμός του Σαββάτου ήταν ο κύριος σεισμός και μπορείτε να ησυχάσετε. Είναι ένα πολύ δυναμικό φαινόμενο που εξελίσσεται συνεχώς, μέρα με τη μέρα, ώρα την ώρα. Και όλες οι εστίες βρίσκονται σε χερσαίο περιβάλλον, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές» λέει στα «ΝΕΑ» ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Τα δεδομένα επιτείνουν την αβεβαιότητα.

«Κατ’ αρχάς στη μέτρηση του σεισμικού μεγέθους υπεισέρχεται πάντα το σφάλμα το οποίο κινείται στο 0,1 Ρίχτερ. Αρα υπάρχει η πιθανότητα ο χθεσινός σεισμός να ήταν στην πραγματικότητα 4,9 Ρίχτερ – και να ήταν τελικά ο κύριος – και ο σεισμός του Σαββάτου 4,8 Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο υπολόγισε τη χθεσινή δόνηση στα 5 Ρίχτερ. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα τα πράγματα και δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δεύτερον, οι μικρότεροι σεισμοί που έχουν σημειωθεί – περίπου 100 – δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρα χαρακτηριστικά μετασεισμών. Και ένα τρίτο στοιχείο που δεν μας βοηθά είναι ότι η Λέσβος βρίσκεται στα όρια του εθνικού σεισμογραφικού δικτύου, με αποτέλεσμα οι μικρού μεγέθους σεισμοί να «χάνονται» και να μην μπορεί να τους αναλύσει το σύστημα. Αυτοί, όμως, οι σεισμοί είναι πολύτιμοι γιατί χωρίς αυτούς δεν έχουμε πλήρη δεδομένα για να αξιολογήσουμε την κατάσταση» προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος.

Το θετικό στοιχείο στο οποίο συγκλίνουν οι σεισμολόγοι είναι ότι δεν παρατηρείται «μετανάστευση» των επικέντρων: Η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημέρων είναι εντοπισμένη σε μια ακτίνα περίπου 10 χιλιομέτρων.

«Επίσης, ο χθεσινός σεισμός εκδηλώθηκε λίγο πιο βορειοδυτικά από αυτόν του Σαββάτου, δηλαδή πιο μακριά από το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής και πιο κοντά στον Μόλυβο» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς. «Η δόνηση προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, με εστιακό βάθος οκτώ χιλιομέτρων. Προς το παρόν θεωρώ ότι η σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο κινείται στα φυσιολογικά πλαίσια, όμως εξακολουθεί να υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να σημειωθεί και μεγαλύτερος σεισμός» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η Λέσβος έζησε δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα: Ο πρώτος εκδηλώθηκε το 1867 στη γεωγραφική περιοχή που έχει διεγερθεί τις τελευταίες ημέρες και είχε – κατ’ εκτίμηση – μέγεθος 6,8 Ρίχτερ. Ιδιο μέγεθος είχε και ο επίσης πολύ καταστροφικός σεισμός που προκλήθηκε το 1883 στη Δυτική Λέσβο.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»