Το «λίφτινγκ» στις προσόψεις των κτιρίων που επιχειρείται εδώ και μερικούς μήνες στην Αθήνα φαίνεται πως έχει αποδώσει καρπούς, καθώς τα πρώτα απτά αποτελέσματα του προγράμματος «Πρόσοψη» είναι πλέον ορατά. Προσόψεις κτιρίων που μέχρι πρόσφατα ήταν φθαρμένες και σκεπασμένες από το γκρι χρώμα της ρύπανσης έρχονται ξανά στο φως και αποκτούν χρώμα.

Το πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων, η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης και την ανάδειξη του κτιριακού πλούτου της Αθήνας ξεκίνησε επίσημα στις αρχές Ιουνίου. Είναι ενδεικτικό πως το 54% των κτιρίων της Αθήνας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1970, ενώ ειδικά στο κέντρο της πόλης έξι στα δέκα κτίρια έχουν ανεγερθεί πριν από το 1960. Πολλά εξ αυτών, δε, δεν έχουν υποστεί ποτέ παρεμβάσεις επισκευής στους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την αισθητική και λειτουργική τους υποβάθμιση, αλλά και τη δημιουργία σοβαρών θεμάτων ασφάλειας λόγω των αποκολλήσεων και των πτώσεων.

Το ενδιαφέρον των Αθηναίων να «μεταμορφώσουν» τις προσόψεις των κτιρίων τους είναι ιδιαιτέρως ζωηρό. Μέχρι σήμερα, λοιπόν, έχουν υποβληθεί 403 αιτήσεις, απορροφώντας το 100% του αρχικού προϋπολογισμού της δράσης (1,7 εκατ. ευρώ), ο οποίος αυξήθηκε κατά 1 εκατ. ευρώ προκειμένου να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες της Αθήνας.

Διαδικασίες ένταξης

Ετσι, κάτω από την «ομπρέλα» του προγράμματος έχουν ήδη μπει 223 πολυκατοικίες, 67 μονοκατοικίες και 78 διατηρητέα κτίρια. Οι διαδικασίες ένταξης των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα γίνονται ηλεκτρονικά, επιτυγχάνοντας την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ωφελουμένων. Οι αιτήσεις υπαγωγής εγκρίνονται εντός ενός μήνα, ενώ ταχύτατα καταβάλλεται και η επιδότηση στους ωφελούμενους μετά την υποβολή των τελικών δικαιολογητικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι 371 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν λάβει το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσουν σε εργασίες αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης ενώ 35 κτίρια έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

«Αυτή η πολυεπίπεδη παρέμβαση, που στοχεύει στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης και στην ανάδειξη του κτιριακού της πλούτου, αγκαλιάστηκε από τους Αθηναίους. Κι αυτό γιατί αναγνωρίστηκε η ανάγκη να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στα «γερασμένα» κτίρια της πρωτεύουσας, να αποκτήσουν χρώμα, να γίνουν ξανά «ζωντανό» κομμάτι της καθημερινότητάς μας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Επισημαίνεται πως στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα, ενώ προβλέπεται μέγιστο ποσό επιδότησης ύψους 6.000 ευρώ ανά κτίριο. Ειδικά, δε, για τα διατηρητέα, η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τις 7.200 ευρώ ανά κτίριο. Θα πρέπει να επισημανθεί πως μέσω της δράσης επιδοτούνται εργασίες επισκευής, χρωματισμού και συντήρησης των προσόψεων των κτιρίων και επιμέρους στοιχείων αυτών, όπως κουφώματα, γύψινα, ορθομαρμαρώσεις.

Υποβολή αιτήσεων

Η υποβολή των αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί με την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο διευθύνων σύμβουλος της Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, Χρόνης Ακριτίδης, με την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση υπολογίζεται πως θα ενταχθούν στο πρόγραμμα συνολικά περισσότερα από 500 κτίρια. «Το πρόγραμμα όπως φαίνεται έχει μεγάλη επιτυχία καθώς οι διαδικασίες ολοκληρώνονται γρήγορα και με διαφάνεια. Φεύγει το «άσχημο» των προσόψεων, την ίδια στιγμή όμως κινείται και η αγορά, αφού οι εργασίες γίνονται ως επί το πλείστον όχι από μεγαλοεργολάβους αλλά απλούς τεχνίτες και συντηρητές».

Θα πρέπει να τονιστεί πως οι αιτήσεις και οι σχετικές διαδικασίες πραγματοποιούνται από ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος επιλέγεται από τον πολίτη, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ. Μάλιστα, ο μηχανικός θα παρακολουθεί και την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα μεριμνά για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και θα ελέγχει ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες που εκτελέστηκαν προκειμένου να καταβληθεί η επιδότηση. Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει υποχρεωτικά να απομακρύνουν ατομικές κεραίες, καθώς και παράνομες διαφημιστικές και επαγγελματικές πινακίδες.