Την δέσμευση του στη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών επανέλαβε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με την Τουρκία να είναι ένας εκ των εγγυητών της συμφωνίας, ο Ερντογάν σημείωσε ότι θα συνεχίσει να την υπερασπίζεται, σημειώνοντας παράλληλα τις «υπηρεσίες» που προσφέρει η Τουρκία στην ανθρωπότητα.

«Αν και η Ρωσία εμφανίζεται διστακτική επειδή δεν αποκόμισε τα ίδια οφέλη (σσ με το Κίεβο), είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας στην υπηρεσία της ανθρωπότητας», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος εξακολουθεί να ισορροπεί μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυκλοφορία στη Μαύρη Θάλασσα, κατά μήκος του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, παρά την προσωρινή αποχώρηση της Ρωσίας από τη διεθνή συμφωνία, επαναλήφθηκε. Έξι πλοία με σιτηρά – και το Ikaria Angel που έχει ναυλωθεί από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα με προορισμό το Τζιμπουτί και φορτίο 30.000 τόνους σιτάρι – διήλθαν από τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο με κατεύθυνση τον Βόσπορο και την Τουρκία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Marine Traffic.

12 πλοία αναμένεται να αναχωρήσουν

Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο κοινού συντονισμού (JCC), που επιβλέπει τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, συνολικά δώδεκα πλοία αναμένεται να αναχωρήσουν την Δευτέρα από λιμάνια της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τη δήλωση του συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών για την πρωτοβουλία για τα σιτηρά Αμίρ Αμπντάλα στο Twitter: «Κανένα πολιτικό πλοίο δεν μπορεί ποτέ να γίνεται στρατιωτικός στόχος ούτε να κρατείται σε ομηρία. Τα τρόφιμα πρέπει να περάσουν».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει» τη συμφωνία για τις ουκρανικές εξαγωγές έπειτα από εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές σε πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού σε λιμάνι της Κριμαίας το Σάββατο.

Δεν επιβεβαιώνει η Ουκρανία

Η συμμετοχή του Κιέβου στην επίθεση δεν επιβεβαιώθηκε από την Ουκρανία, αλλά έχει επανειλημμένα υποστηρίξει  πως το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας είναι νόμιμος στρατιωτικός στόχος. Σύμφωνα με τη Ρωσία οι εκρήξεις προκλήθηκαν από πλοία και από αεροπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Την Κυριακή, η Ρωσία αποσύρθηκε «μέχρι νεωτέρας» από τις επιθεωρήσεις πλοίων. Επιθεωρήσεις οι οποίες έχουν καταστεί υποχρεωτικές από τη διεθνή συμφωνία  με στόχο να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των εξαγωγών ουκρανικών αγροτικών προϊόντων.