Εταιρεία που επιχειρεί να αναστήσει το τριχωτό μαμούθ και άλλα εξαφανισμένα είδη χρηματοδοτείται έμμεσα από τη CIA που θέλει να αποκτήσει την τεχνογνωσία.

Μέσω της επενδυτικής εταιρείας  In-Q-Tel, πίσω από την οποία βρίσκεται η CIA, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει την Colossal Biosciences, εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Τέξας, αναφέρει το The Intercept.

Η Colossal, με συνιδρυτή τον διάσημο γενετιστή του Χάρβαρντ Τζορτζ Τσερτς, έχει στόχο «να δει το τριχωτό μαμούθ να κάνει και πάλι πάταγο στην τούνδρα», όπως αναφέρει στο δικτυακό τόπο.

Εκτός από το μαμούθ, η εταιρεία αναφέρει ότι ενδιαφέρεται να αναστήσει και τον τίγρη της Τασμανίας, ένα μαρσιποφόρο θηλαστικό σαν λύκος που εξαφανίστηκε από την Ωκεανία τη δεκαετία του 1930, καθώς και το διάσημο εξαφανισμένο πτηνό ντόντο του Μαυρίκιου.

Ωστόσο η CIA δεν ενδιαφέρεται για τα μαμούθ και τα ντόντο αλλά για την γενετική τεχνολογία που αναπτύσσει η εταιρεία, διευκρινίζει η In-Q-Tel σε εταιρικό ιστολόγιο.

«Από στρατηγική άποψη, δεν αφορά τόσο τα μαμούθ όσο την τεχνολογική ικανότητα» λέει η επενδυτική εταιρεία.

To τριχωτό μαμούθ (Mammuthus primigenius) ζούσε στην τούνδρα και τη στέπα του βορείου ημισφαιρίου μέχρι πριν από περίπου 11.000 χρόνια, οπότε τέλειωσε η πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων και το κλίμα έγινε θερμότερο. Μικροί πληθυσμοί επέζησαν σε νησιά του Βερίγγειου Πορθμού μέχρι πριν από περίπου 5.000 χρόνια.

Κατεψυγμένα και μουμιοποιημένα τριχωτά μαμούθ έρχονται συχνά στο φως στη Σιβηρία. Θεωρητικά, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να απομονώσουν το DNA και να κλωνοποιήσουν το είδος χρησιμοποιώντας ωάρια ελέφαντα από τα οποία έχει προηγουμένως απομακρυνθεί το γενετικό υλικό.

Νεογέννητο μαμούθ που βρέθηκε διατηρημένο στους πάγους της Σιβηρίας το 2007 (Reuters)

Μέχρι σήμερα όμως το γονιδίωμα του εξαφανισμένου είδους δεν έχει αλληλουχηθεί πλήρως και η προσέγγιση της κλωνοποίησης θα αποτελούσε γιγάντια τεχνική πρόκληση.

Η Colossal Biosciences ακολουθεί διαφορετική τακτική. Ο Τζορτζ Τσερτς και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν την πρωτοποριακή μοριακή τεχνική CRISPER (της οποίας η ανακάλυψη βραβεύτηκε με Νόμπελ το 2020) για να αντικαταστήσει γονίδια του ασιατικού ελέφαντα με τα αντίστοιχα γονίδια του μαμούθ. Το υβριδικό έμβρυο που θα προέκυπτε θα εμφυτευόταν στη μήτρα ασιατικού ελέφαντα.

Όμως η ιδέα της ανάστασης εξαφανισμένων ειδών δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους ειδικούς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι στον σημερινό πλανήτη δεν υπάρχει ενδιαίτημα για τα μαμούθ, ή έστω για υβρίδια μαμούθ-ελέφαντα.

Άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι τα χρήματα που επενδύονται στην ανάσταση εξαφανισμένων ειδών θα ήταν προτιμότερο να διατεθούν για την προστασία των σύγχρονων ειδών που κρέμονται στο χείλος της εξαφάνισης.